Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Bugüne kadar oluşturulmuş tüm siyasi teorilerin (liberalizm, komünizm, realizm. . . ) ana dayanak noktası insanoğlunun kişiliğidir. Kimi görüş insan doğasının törpülenebileceğini söylerken, kimi görüş de böyle bir şeyin asla olamayacağını, insanoğlunun hep bencil ve aç kalacağını savunur. Sizce?

bjk1903: İnsan egosunun, bitmek bilmez isteklerinin törpüleceğine ve kabul edilebilir seviyeye çekilebileceğine inanıyorum. Disiplinli bir toplumda kanunlarla, kurallarla ve sosyal adaleti önemseyen güçlü bir fikirle bu mümkün kılınabilir.
13 Haziran 2012
Kurtulus99: İnsanoğlunun kişiliğini oluşturan nedir?
28 Mart 2011
dpd06: Marksizme saygı duyan biri olarak insanoğlu adam edilebilir görüşünü savunmayı isterdim ama maalesef böyle değil durum.Bugünkü sistemi oluşturan zaten yine biziz,ilk insanlarda dahi var özel mülkiyet kavramı.Yunanlılara kadar gelmiş,sonra feodalizmle devam etmiş,en sonunda ortaya çıkan kapitalizm de emperyalizm de devlet ihtiyacını,kapitali ve pazarı koruyacak hükümet,polis ve yargı ihtiyacını doğurmuş.Gelmişiz bugüne.Kısacası insanoğlunun açlığıdır bugünün sebebi,ne Koç'tur ne Bill Gates.
28 Mart 2011
celik: Siyasi teorilerlerle insanoğlu değiştirilemez.İnsanoğlunu değiştirecek mutlak sistemler insanoğlunu tanıyan, insanoğlunu yaratan Allah tarafından gerçekliştirilir.
4 Mayıs 2010 . Polemikleri Oku
beynel-milel: İnsanlık sürekli değişiyor. İnsanın sabit bir doğası yok. İçinde bulunduğu yaşadığı koşullara göre değişken bir 'şey'dir insan. Örneğin bazı insanlar tinerci oluyor değil mi? Kimler oluyor peki? Özel bir okulda okuyan, güzel bir çevrede yaşayan insan mı yoksa sokaklarda yaşayan ailesiz sevgisiz büyümüş bir insan mı? Bu küçük örnek bile insanın sabit bir doğası olmadığını gösterir.
22 Ekim 2009
ışıl_ışıl: Bu teorilerde insanoğlunun hep bencil, hep aç, hep isyankar kalacağının savunulması normal. Bunların törpülemek istiyorsanız geçin bu teorileri... Başka yolu var.
26 Eylül 2009 . Polemikleri Oku
selcuk74: insan oğlunun doğasının aç olduguna inanıyorum o yuzeden en ideal sistemleri bile paçavraya döndürür insanoğlunun içgüdüleri
20 Mart 2009
ekinox: İnsanların doyumsuz, bencil varlıklar olduğunu düşünüyorum. Ne kadar verirsen hep daha fazlasını isterler ve asla yeterden anlamazlar. Anlayanlar da ermiştir zaten ki onların bu dünyayla alakaları kalmamıştır...
12 Mart 2009
berkant21121: insanların istedikleri asla bitmez anlamını çıkarabiliriz
21 Aralık 2008
siyahmasal: Dünya var olduğundan beri insan değişmemiş bundan sonra imkansız bence,çünkü artık manevi değerler yerlerde sürünüyor çoğunluk için,herkesin düşündüğü tek şey daha çok para,lüks yaşam ve en güçlü olmak.Bundan sonra yeni bir ideoloji çıkarsa ortaya bu da maddi çıkarlara hizmet etmek için olacaktır...
14 Aralık 2008
Tun-cem: İnsan bir şeyleri elde ettikçe hep daha fazlasını ister. Bu doymak bilmeyen insanın yapısında vardır.
8 Aralık 2008
pinokyo: Önceleri Teyfik Fikret misali dünyanın insanla cennete döneceğine inanıyordum ama malesef çoğu insanın doğasında bencillik var bende umudumu yitirdim bence evrenin elimizden yitirilip gitmesinden tut dünyanın kana bulanması hep insanın suçu ve insan hiç bir zaman egolarını yenemiyecek.Çok karamsarım son günlerde bu konularda
14 Kasım 2008 . Polemikleri Oku
ayazcem: İnsanoğlunun yaradışışında zaafiyet vardır...Buna en büyük insanlarda dahil zaten bu da tüm dinler de belirtilmiş bir durumdur...İnsanda hep daha fazlasını istemeye programlanmıştır bu da benciliğil ve açlığı getirebilir...
13 Kasım 2008
zattirizat: Her şey olduğu gibi. İçgüdüleri de sistem şekillendirmiştir. Yani bir insanın hiç bir şey yapmadan oturması "kötü" , insanların birbirleri arasında daha fazla ücret alabilmek için "rekabet" ortamı yaratılması tamemen yaratılan içgüdüler arasındadır. kimse katil doğmaz. sistem katil yapar suç işletir.
10 Kasım 2008
fidem: Sahibi kimdi hatırlamıyorum ama 'Ayağa kalkış insanoğlunda travma yarattı' diye bir söz vardır... Buna yürekten katılıyorum. İnsanın egosundan vazgeçmesi asla mümkün değildir. Egonun doyması da çok zordur. Doğası belki törpülenir, yasalar ve kurallar da bunun içindir zaten. Ama o törpülenme sadece dışta olur. Kişilik değişir elbette ama insanın 'öz' ü asla değişmez bence.
9 Kasım 2008
servetcembar: İnsan aç doğar,aç yaşar ve aç ölür...Budur...
7 Kasım 2008
as1908: insanlar değişebilir ama insanın ihtiyaçları her zaman karşılanmalıdır. aksi takdirde en iyi ideal bile ters sonuçlar doğurabilir. eşit paylaşıma dayandığı iddia edilen kominist rejimler bir çok yerde kanla sonuçlanmıştır. bir çok rejim bir süre sonra dikta yönetimine kaymıştır. aslında dogmatik idealler bu yüzden risklidir. ne olursa olsun insanın değişen ihtiyaçlarına cevap veren sistemler ayakta kalabilmektedir. belki de bu yüzden her depremde kendini ynileyebilen kapitlizm hala gündemde.
5 Kasım 2008
delizeybek: Tüm felsefelerde temel amaç bireyin mutluluğudur. Fakat insanoğlu hiçbir zaman tam manasıyla mutlu olamaz. Yani ihtiyaçları, istekleri bitmez.
5 Kasım 2008
keremege: İnsanların değişme masalına asla inanmıyorum. Ayrıca insanların, bencil ve yetinmesini bilmedikleri konusunda da bir genelleme yapabilirim sanırım.
5 Kasım 2008
asl9999: Açlık hiç bir zaman giderilemez ancak bastırılabilir diye düşünüyorum.
4 Kasım 2008
tugcesss: İnsanlık değişebilir ama isterse... Değişmeyi ya da gelişmeyi hedefleyen bir toplum olmaktansa, devamlı isteyen, sürekli ayağına bekleyen uyuşmuş beyinli bir toplum olmayı yeğlediğimiz için buna inanmak güçleşse de değişebileceğine olan umudumda hâlâ biraz kırıntılar duruyor.
4 Kasım 2008
cagri1: insanlığı bilmem ama insan fert olarak isterse değişebilir istemezsede değişmez insanın kendi elindedir...
3 Kasım 2008
Galileo: insanlar törpülenebilir ve ihtiyaç güdüleri sınırlandırılırsa önce ben işsiz kalırım sonra da okuduğum bölüm kapatılır..
3 Kasım 2008
Ugugug: İnsan değişebilir, bunu tarihimize bakarsak anlayabiliriz.
3 Kasım 2008
Anketi oluşturan üye: dpd06 . 2 Kasım 2008