Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) çalışırken en çok zorlandığınız ders hangisiydi?

meşmet: girmedimki çalışıyım.ama SBS'de çalışmada en çok fende makineler konusunda zorlanıyorum.
meşmet: Yazdıklarından hiçbir şey anlamadım ama matematiğin çok iyi sanırım,ankara'ya gelseene yahu bana özel ders verirsin:):)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Ama bir şeyler öğretilmeye neden kolaydan başlanır ve öğrenciler rahata ve kolaya alıştırılır bunu anlamıyorum, karmaşık olandan başlayıp basit olana gitmek daha etkili bir öğrenme tarzı olabilir bence.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Ben de bazı şeyleri biliyorum, 6-8. sınıflarda hiç matematiğimin 5 olduğunu hatırlamam, lise boyunca matematik notlarım, (geometri, analitik geometri de dahil) neredeyse her dönem 1'di. Demek ki suç bizde değil, gerçek matematiğin öğretilememesinde, öğretildiğinde henüz zora ve kolaya şartlanmamış 7 yaşındaki biri bunları öğrenebilir, eminim ama bunları öğretebilecek kişi yok işte, yanlış anlaşılmasınben de tam olarak bilmiyorum ki öğreteyim.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Bunlarla tanışık olmadığımız için bunlar bize zor geliyor. Halbuki İlköğretim 1. sınıfta, matematiğe bunlarla başlansa ve devam edilse, daha mantığa dayalı ve sağlam bir eğitim vermiş oluruz. Bu durumda belki sayılarla ve toplamayla ilk olarak 5. veya 6. sınıfta karşılaşılacaktır ama yavaş olsa da kesinlikle çok sağlam bir giriş olacaktır ve sonuçta aynı süre içinde lise sonunda üniversite mezunlarının bildiği derecede matematik öğretilebilecektir.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Sonuç olarak, bunlar da bilinsin diye yazıyorum, görüldüğü gibi ilköğretim 1. sınıftan îtibaren öğretilmeye geçilen sayılar, toplama ve çarpma işlemleri gibi kavramlar mantığın, yani insan mantığının ne kadar aşamalardan geçmiş ve şekil almış halleridir. Bu yüzden uzun olan ilk aşamaları ihmal edip matematik öğretmeye ortadan başlamak, yalnızca ülkemizde değil dünyanın her yerinde yapılan, bir yanlıştır.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: sonsuzluk aksiyomundan biliyoruz ki A={0,1,2,3,...} bir kümedir. (9) AxA kümesinden A kümesine olan fonksiyonlardan iki özeli toplama ve çarpma olarak bilinir.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: (7) Ve çok önemli bir adım; Ø'yi içeren kardinal sayıya 0 sınıfı adı verilir. Ø de ayrıca 0 ile gösterilir. 1. adımda kümelerin birleşimini, yalnızca belirli bir tek kümeyi içeren kümeyi tanımlamış tanımlamış olmalıyız, o adım böyle ince konuların hepsini içeriyordu. Buna göre (8) 0U{0}=1, 1U{1}=2, 2U{2}=3 ... şeklinde devam ederek en sonunda sıfırı ve doğal sayıları tanımlıyoruz. 1. adımda işlenmiş olması gereken
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: (5) Fonksiyonlar sınıfının bijeksiyonlar (birebir örten fonksiyonlar) alt sınıfları tanımlanır. (6) Kümelerle ilintili 1. adımda oluşturduğumuz aksiyom şemalarından biri yardımıyla her küme için, o kümeyle arasında bijeksiyon bulunan kümelerin sınıfı (bir küme değildir) tanımlanır. (Bu sınıflara kardinal sayı deniyor.)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: (1) Elimizdeki mantık diliyle kümeleri tanımladık. (Çok zor ve uzun bir iştir.). Bunu yaparken gösterdiklerimizden biri de Ø'nin var olduğu ve tek olduğuydu. Bu günlük matematik için çok önemli. (2) Kümelerin kartezyen çarpımını tanımlarız. Sonra iki kümenin kartezyen çarpımının alt kümelerini özelliklerine göre sınıflandırırız, tanımladığımız bu sınıflardan biri (3) denklik bağıntısı, diğeri de (4) fonksiyon kavramına karşılık gelir. (Diğerleri şimdilik gereksiz.)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: (0) Elimizde sadece basit mantık ve mantık kuralları var. Bait mantık tam olarak tanımlanamasada bize lisede öğretilen, zaten insanın içinde gizli olan mantıktır. Bir de elimizde bu dili yazmak için bazı sembolleri var, bize göre doğal olan yalnız onlar.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Doğrudur, ama çok zahmetli olsa da bunları yapıp küme kavramının kurallarını ve sınırlarını çizeceksin ki her şey açığa kavuşsun. Küme kavramı önemli, ilk olarak öğrenilen dört işleme nasıl ulaşabiliyoruz onu da özetleyeyim, aşamalar şöyle;
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
meşmet: Sağol Ugugug bizi matematikten iyice korkutmayı ve soğutmayı başarıyorsun:)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Bu arada, aradaki noktaların sayısı da önemli.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: sondaki ∃!x∀y ¬ y ∈ x cümlesi 'sadece bir tek Ø vardır' demek. Nereden aklıma geldiyse bunları yazmak şimdi, ama ilginç işte :))
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: (Site bu karakterleri birkaç karakter gibi algıladığından 500 sınırını aşmamak için kısa kısa yazmak zorunda kaldım.) Bu üç mesaja yazdıklarımda anlatılan (ki bunun öncesi de var mutlaka) yalnızca bir tane boş kümenin var olduğuydu. Sebepleriyle bu açıklanıyor ve
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: ∃!x∀y(y ∈ x ↔ ¬ y = y)) .. ∃!x∀y(y ∈ x ↔ ¬ y = y) .. (∃!x∀y ¬ y ∈ x ↔ ∃!x∀y(y ∈ x ↔ ¬ y = y)) . ∃!x∀y ¬ y ∈ x
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: ... (∃x∀y(y ∈ x ↔ ¬ y = y) → (∃x∀y ¬ y ∈ x ↔ ∃x∀y(y ∈ x ↔ ¬ y = y)) ... ∃x∀y(y ∈ x ↔ ¬ y = y) .... (¬ y = y → ∀x ¬ y = y)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: bilirsiniz. Sadece ilginç olduğu için biraz örnek sunayım size (sitenin unicode desteği var mıdır, karakterler doğru çıkar mı bilmiyorum): .... ∃x∀y ¬ y ∈ x ....... y = y ...... (¬ y ∈ x ↔ (y ∈ x ↔ ¬ y = y)) ..... (∀y ¬ y ∈ x ↔ ∀y(y ∈ x ↔ ¬ y = y)) ....
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Tamam ben matematikçiyim ama Türkçemin hâlâ da daha iyi olduğunu düşünüyorum, zaten matematikten anlamamın sebebi dili anlamam çünkü matematiğin temeli mantıktıktır, mantıkta uğraşırken de da dilin işlevi ve bazı özellikleri iyi bilinmelidir. Matematiksel mantığın uluslararası ayrı bir dili vardır ve hiçbir üniversitede de o kadar derine girilmez, bu dili ben de tam olarak bilmiyorum. Yalnız şunu söyleyeyim, bu dil ile bütün matematik kavramlarını şüpheden ve yorumdan uzak bir şekilde tanımlaya-
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
meşmet: Meb'de sağolsun yeni müfredatta formülleri ve ezberi kaldırdık diyor ama fen bilgisi ve matematik formül kaynıyor:)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
berxay: Evet formüller zor gerçekten. Ben de matematik sınavında aklıma getirememiştim. Arkadaşım hatırlattı :)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
meşmet: Tüm matematikçiler böyle konuşur,tabi siz uzmanı olduğunuz için kolay geliyor ama dediğin gibi sıkıcı ve zor olması yüzünden sevilmez,özellikle şu kareköklü sayılar,trigonometri,eşitsizlikler gibi konular çok sinir bozucu:)Birde şu geometrik cisimlerin alan ve hacim formüllerini ezberlemek,o kadar çok ki ben sbs'de nasıl aklıma getircem bilemiyorum:)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
berxay: Ama zekadan zekaya da farklılıklar var. Mesela bazılarımızın türkçeye yakın zekası varken, bazılarımızın da (sizin gibi) matematiğe yakın zekası vardır... Ama matematik bu sene gerçekten çok zor.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Fen konusunda hemfikirim ama ne var şu matematikte, neresi zor eskiden beri anlamamışımdır, herhalde matematik, ilköğretimde gösterilen ve lisede de gösterilecek olan konular sıkıcı ve ezbere dayalı olduğundan sevilmiyor veya zor geliyor.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
berxay: Tamam söylerim :)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
meşmet: Bu arada matematik konusunu sen bilirsin ama gelecek yıl çok zorlanırsan söyle bana bu polemikte:)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
meşmet: Evet o konuda haklısın karne puanının daha fazla etkili olması gerekiyor,sonuçta sbs'nin olduğu gün bir kaza geçirebiliriz,ya da başımız ağrıyordur,moralimiz bozuktur yani bu tür şeyler sınavdan düşük olmana yol açar ki bu da zaten hayatını büyük ölçüde etkiler...
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
berxay: Oo, yoo.. Matematik mi ? Asla.. :)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
berxay: Bence karne daha çok etkilese daha güzel olur. Çünkü: Ben test sınavlarında yazılı sınavlara oranla daha az başarılıyım.
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
meşmet: Ayrıca bir önerim var bence bu yaz 8.sınıf konularına bir göz at,özellikle matematik çünkü çok çalışkan öğrencileri bile zorlayabiliyor ama belki sana kolay gelir:)
23 Mayıs 2009 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: JohnNash . 6 Ağustos 2006