Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Tanrı hakkında öngörülen felsefi akımlardan hangisini benimsiyorsunuz?

Ugugug: Felsefî anlamda aslında hiçbirini, felsefî değil dînî bir akım benimsiyorum ben, o da monoteizmin çerçevesinde sayılabilir. Tanrı'nın varlık veya 'kim'liği sorusu, n.ş.a cevâben tüm hayatı etkilemesi gereken en önemli, hayâtî (hatta inanca göre posthayâtî) soru. Böyle önemli bir cevâbı felsefeye bırakmak yanlışa götürür. Eğer salt şartlanmış insan beyni doğruya götürebilseydi tüm filozoflar aynı düşünürdü. Bu sorunu çözebilen yalnızca insanlığa gönderilmiş bir yol gösterici olabilir, o da dîndir
Dilemma: Nasıl yaşatıldığı nasıl benimsendiği ayrı ama kökene inersen teos ve deus ayrı tanrılar. Ateist sen teusu reddediyorsun. Ateistim diyenlerin çoğunlukle ne dediği ayrı ama teistlerde adeisttir, deistlerde ateisttir tiki ayrı tanrı tanımına göre. Deizmin fazla bilinmediğini görüyorum zaten dinlere inanmadığınu söylediğinde direk ateist misin diye soruyorlar deist misin panteist misin değil.
10 Haziran 2009 . Ankete Git
Dilemma: Teizm evrene müdehale eden tanrıya inanmak olduğuna göre ben zaten ateistim. Tanrıyı farklı tanımlarsam veya yorumlarsam ayrıca deus artı ist veya pan artı teos artı ist olurum.
10 Haziran 2009 . Ankete Git
Ugugug: Deistleri ateistle aynı yere koyamazsınız bence. Çünkü deist şöyle veya böyle bir Tanrı'ya inanır; Nasıl veya ne anlamda olursa olsun Tanrı'nın bir şeyleri başlattığına inanan biri, zamanı gelince başlattığı her şeyi bitirebileceğine de inanır zaten. Bu da bir, Tanrı'lı inanç sistemidir. Ateizm ise Tanrı'sız bir inanç sistemidir. Bir Ateist Tanrı'yla karşılaşabileceğine hiç ihtimal vermez. İkisi arasında çok fark var.
7 Haziran 2009 . Ankete Git
Dilemma: Deistler aynı zamanda ateist olmuyor mu? Deizm'in tanrısı deus, teizmin tanrısı teos. Ben ateistsem teosu reddediyorum ama deusa bir şey söylemiyorum. Anlatabildim mi?
7 Haziran 2009 . Ankete Git
Dilemma: Benim çözüm önerim ortak ve ayrıntılı bir tanrı tanımı yapılması ona göre var yok veya başka şeyler söylenmesi. Örneğin ben teizmi reddettiğim için ateist oluyorum. Adeizm diye bir şey yok mesela. Tanrı tanımları ve kendine birini giydirme işi dağınık. Önce tanımlama sonra karar.
7 Haziran 2009 . Ankete Git
Ugugug: Yok, ben yine diyorum Tanrı varsa vardır, yoksa yoktur; her durumda ortada bir gerçek vardır. Eğer ortada gizlenmiş bir gerçek varsa, bunu ortaya çıkarmak tam da bilimin konusudur. Her bir din (ve seçeneklerde gördüğümüz her bir inanç temeli de) bu konuyla ilgili teorilerdir. Bilim değilmiş sanmamıza sebep olabilecek tek eksik 'yöntem'. O da çağımızın eksikliği.
6 Haziran 2009 . Ankete Git
Dilemma: Tanrı bilimin konusu değil bence. Tanrı bir görüş. Bir mantık çizgisi. Hem de ipince.
6 Haziran 2009 . Ankete Git
Ugugug: Emin olabilirsin, öyle bir gün gelecek ki insanlık bu konuda da gerçek neyse o gerçeğe şüphe kalmayacak şekilde ulaşacaklar. Bu a) bilimsel, b) Tanrısal c) dinsel sebeplerle de olabilir, ama öyle bir günün mutlaka geleceğine inanıyorum. Bilime bugün olduğu gibi bakmaya devam etme. Bilimde, özellikle de fiziko-biyolojide çok ciddi bir gelişme bekliyorum, şimdiden yazmayayım ki sürprizi kaçmasın.
30 Mayıs 2009 . Ankete Git
Dilemma: Yani var yok net değil. Sen bilimle istediğin kadar ispatla buna bir dindar 'Allah'ın kudreti', Richard Dawkins 'doğal seçilimin işleyişi', bir matematikçi 'düşük olasılıklı tesadüfler zinciri' der. Bir gün bilim her şeyi bilse de düşünce ayrılıkları bitmeyecek.
30 Mayıs 2009 . Ankete Git
Dilemma: Vardır ya da yoktur diye kesin bir çizgi olmadığını anket seçeneklerinden görebilirsin. 'Bilinemezcilik', 'Sorgulamanın gereksizliği' gibi. Bir de ortak bir Tanrı tanımı üzerinden gidilmiyor. Bazıları evrenin kendisine yani fizik yasalarına ya da her şeyin varlığına Tanrı diyorlar.
30 Mayıs 2009 . Ankete Git
Dilemma: Yani bilimsel ve fizik bilimsel verileri yorumlayarak Tanrıyı görmek ya da görmemek.
30 Mayıs 2009 . Ankete Git
Dilemma: Ama felsefe gözünü kapatıp düşünmek değildir ki, bilimle de içiçe.
30 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Şimdiki bilim gelişmiş sanılsa da aslında elde Tanrı hakkında herhangi bilimsel bir araştırma yapılabilecek bir yöntem bulunmamakta, bundan cesaret alıp felsefe bu konuları kendi yönünden ele almaya çalışıyor. Ama doğru tek olduğuna göre bu aslında fen bilimlerinin konusudur, seçenekler de felsefî akım değil, bilimsel birer teori olarak ele alınabilir belki ancak.
29 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: üzerinde çalışamadığı sorulara (örneğin dünyanın şekli, maddenin temeli vb.) farklı cevaplar önererek kendileriyle çelişmişlerdir ve bilim geliştikçe çok azı biraz haklı çıkabilmiştir. Aslında bu çok önemli bir şey, düşünmek iyi olsa da insan aklının her zaman doğruya ulaşamayacağını ve kendi içine saklanmayıp doğruyu bulmada bir şeylerden yardım alması gerektiğini gösteriyor, bilimden, dînden veya başka bir şeyden. Yalnızca düşünerek bu iş çözülseydi dünyada herkes aynı sonuca varırdı çünkü.
29 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: kabul görecek doğruları yoktur. Bu yüzden bu gibi yarı-soyut konularda felsefe iyidir. Ancak biz direkt görmesek de gerçekten Tanrı varsa vardır, yoksa yoktur, tekse tektir vs... yani ortada açık bir gerçek kesinlikle ve zaten vardır. Ortada bir gerçeğin varlığı kesinse ama gerçek henüz bilinmiyorsa bunu sonuca ulaştırmak artık felsefenin değil bilimin konusu olur. Zaten ilk çağlardan beri filozoflar hafif sınırı aşıp aslında bilimin konusu olan ama o zamanki bilimin imkansızlıkları yüzünden
29 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Öyle gibi ama sözkonusu özellikle Tanrı ise felsefe insanı yanlışa götürür. Çok ayrıntılı bilmem ama öyle olmalı ki çeşitli filozoflar Tanrı hakkında birbirinden farklı çeşitli şeyler söylemişlerdir. Her şeyden önce mantık der ki öyleyse bunun en çok bir çeşidi doğru, çoğunluğu yanlış olmalıdır. Çünkü Tanrı'nın varlığı-yokluğu-vasıfları konusu sanılanın aksine somut bir konudur. Şöyle ki siz sanatın, siyasetin, ahlakın vs. felsefesini yapabilirsiniz, çünkü bunlar göreceli kavramlardır ve kesin
29 Mayıs 2009 . Ankete Git
Dilemma: Felsefe deyince niye marjinal fikirler gelir akla anlamam. Senin hayattaki, günlük yaşamında bile her görüşün dolaylı yoldan felsefeye çıkar.
29 Mayıs 2009 . Ankete Git
Dilemma: Soru işareti.
29 Mayıs 2009 . Ankete Git
Dilemma: Felsefe tehlikeli bir alan mı ki ona bir şeyi bırakmak yanlışa götürür.
29 Mayıs 2009 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: Dilemma . 28 Mayıs 2009