Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Dininizin emrettikleri, söyledikleri şeyler bir gün bilime ters düşerse hangisini seçersiniz?

bjk1903: Bu tartışmanın aleyhindeyim. Zira din ve bilimin temel dinamikleri her anlamda birbirinden ayrıdır. Din koşulsuz ve gerekçesiz inanmaya, bilim ise sorgulamaya ve araştırmaya dayanır. Bir arada değerlendirildiklerinde muhakkak birbirlerinin karşıtıdırlar ve çoğu kez aralarında mutabakat olmaz. Pablo Picasso'nun Ciencia y caridad adlı tablosu bu ilişkiyi mükemmel özetler.
drosophila: ciligiyla ifade edilen evrim kavramlari arasinda prensipte bir fark olmadigindan celiskiye dusmezsiniz. Surasi onemli, dine inanmak demek Tanri'ya inanmak demek degildir. Cogu dinde Tanri inanci var zaten. Ama bir Hristiyan Islam'i kesinlikle uydurulmus bir din olarak gorur (eskiden oldugu gibi simdi de Avrupa'da bu boyledir). Islam da Hristiyanligi carpitilmis olarak gorur mesela. O halde dine inanmak demek o dini ozel kilan seye inanmak demektir. Islamiyette bu Kuran'in Allah sozu olduguna ina
26 Nisan 2012 . Ankete Git
drosophila: Bir diger nokta da yaratilisin bilimsel bir konu olamayacagidir. Yaratilis Tanri yaratti der. Yukarida da dedigim gibi Tanri yaratti ifadesi bilmiyorum demenin bir baska yoludur. Oysa ki soru sudur: Tanri 'nasil' yaratti? Soru bu zaten. Yaratilis isin nasilina bakmaz. Ama evrim teorisi zaten evrimini izlerini ortaya koymakla beraber bunun mekanizmasina iliskin aciklamalarda bulunur. Ne var ki, Tanri nasil yaratti sorusuna 'evrim yoluyla' cevabini verirseniz zaten materyalist ve teistik evrim ara
26 Nisan 2012 . Ankete Git
drosophila: larini yaratarak! Bu sekilde dusunuldugunde teistik evrimi savunmus olursunuz ki bunun materyalist evrimden ilkece fark yoktur. Kisacasi evrimi kabul etmek bir dine inanmamayi gerektirmiyor. Dini farkli yorumlamayi gerektiriyor sadece. Cunku kutsal kitaplar alegorilerle doludur ve bu yuzden bircok farkli yorum yapilmaktadir.
26 Nisan 2012 . Ankete Git
drosophila: Evrim bir teoridir ve teori olarak kalacaktir. Teoriler kanitlanmis hipotezler butunudur nitekim. Yani zaten kanitlanmis bir yigin hipotezin uzerine insa edilirler. Teorilerin yasalasmasi gibi bir durum soz konusu degildir. Bizim milli egitim bunu bize boyle ogretmistir sadece. Yaratilis bir teori degildir. Adi ustunde, bir inanistir. Onu teori olarak kabul etmek bence yaratilisin manasini azaltiyor. Kaldi ki evrimi de yaratilis olarak kabul edebilirsiniz. Tanri nasil yaratmis? Evrimin mekanizma
26 Nisan 2012 . Ankete Git
drosophila: Kutsal kitaplarda soylenenler sonradan dogrulanmistir iddiasi kutsal olanin bilimle celismedigi iddiasini desteklemek icin ortaya atilmistir. Kaldi ki, din ve bilim karsilastirilamaz olduklarindan boyle bir cabanin gereksiz oldugunu dusunuyorum. Anlamsiz yani. Bana farkli bir sey soylemiyor bu. Ama insanlar gormek istediklerini gorur. Geri kalanini ihmal eder. Bu hata gunluk yasantimizda da cok sik olarak yaptigimiz bir hatadir.
26 Nisan 2012 . Ankete Git
pırıl_pırıl: Her ne kadar evrim teorisi temelde yaratılışı inkar etse de yaratılış evrimi kapsıyo olabilir. Aslında bazı bilim adamlarını ezberci buluyorum ben. Yaratılışı körü körüne reddederek araştırma yapmak tarafsızlık değildir... Bilimsel olarak kesin veriler elde etmek zordur. Zaten zamanla hep dini doğruluyorlar. Bilimi takip etmek inancı da kuvvetlendiriyor. Ben araştırdıkça daha çok inanıyorum Allah'a hayranlığım artıyor. Sanıyorum dinin bilimden uzak olduğunu sadece inanmayanlar kabul ediyor :)
26 Nisan 2012 . Ankete Git
pırıl_pırıl: Ha böyle olduğunu düşünenler zaten kendileri sorgulamayan ve birşeyi ezbere kabul ederek onunla ilgili gerçek bilgiye kulaklarını tıkayan insanlardır. Sonuç olarak evrim de bir teoridir yaratılış gibi. Yaratılışa dinin (ve mantığın) gereği olarak inanıyoruz, evrimi ise ne olduğunu öğreniyoruz, bilim adamlarının bu konuyu netleştirmesini bekliyoruz. En azından teori olmaktan çıksın bir... Benim eski bir anketim vardı evrime inanmak bir yaratıcının varlığını inkar etmeyi mi gerektiri diye.
26 Nisan 2012 . Ankete Git
pırıl_pırıl: drosophila dinin asıl görevi açıklamak değildir ama kutsal kitaplarda bilim adamlarının yüzyıllar sonrasında edindiği bilgiler açıklanmaktadır. O yüzden din açıklamaz diyemeyiz. Ve çelişki demişsin. Ben aslında çelişkiye değil de çekişmeye değinmiştim. Kilise ile bilim adamlarının çekişmesi gibi bir çekişme İslam'da görülmemiştir. Evrim teorisi deniliyo. İnananlar evrim teorisi denildiğinde koltuğun arkasına saklanmaz.
26 Nisan 2012 . Ankete Git
agean: sayın pırıl_pırıl sizin cümlenizle (hem inanıp hem evreni sorgulamak nasıl mümkün olabiliyor?) Açıklarsanız çok memnun olurum.
25 Nisan 2012 . Ankete Git
drosophila: Hristiyanlıkta olduğu gibi İslam'da da yaratılış dogması kabul edilir. Ama evrim teorisi buna ters düşmektedir. O halde İslam'da da bu tür çelişkilerin olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki yaratılış dogması ve diğer dini açıklamalar aslında bilmiyorum demenin bir başka yoludur. Kısacası bir şey açıklamazlar. :) Dolayısıyla bilim ve din doğası gereği zaten çelişmez. Biri açıklarken diğeri buyurur. İkisi karşılaştırılamazdır. ;-)
25 Nisan 2012 . Ankete Git
pırıl_pırıl: Hıristiyanlıkta bu tür çekişmeler olmuş olabilir ama İslam için geçerli olduğunu söyleyemeyeceğim. Din sorgulamaz bilim araştırır gibi cümleler biraz ezbere kaçıyor artık. Hem inanan hem de evreni sorgulayan bir insan olarak ne kadar bağırsam da ezberinizin önüne geçemem sanırım.
24 Nisan 2012 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: akionta . 22 Nisan 2012