Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Üniversitelerin eğitim dilini Türkçe değil de İngilizce yapmasını doğru buluyor musunuz?

daymon: ingilizce öğretilsin tamam ona lafmız yok.ama şu ingilizceye gösterdğimiz ilgiyi birazda türkçeye göstersek fenamı olur
24 Eylül 2006
ademaydil: kesinlikle kınıyorum
24 Eylül 2006
pera: Dilimize sahip çıkmamız gerekir.Eger ki yabancı bir dil öğreteceksek yoğun bir program içerisinde isteyene birkaç dil de öğretilmeli.tabii öncelikle kendi dilimize sahip çıkmamız gerekir...
24 Eylül 2006
eyigunler: dahili ve harici bedhahlardan ne beklenir,herkes verileni uyguluyor.
24 Eylül 2006
aykan22: Olurmu öyle şey ya iyi türklüğümüzü kaybetmek için ellerınden geleni yapıyolar
24 Eylül 2006
lazandac: doğru bulmuyorum türkiyede türkçe bir tehdit altındadır öncelikle dilimize sahip çıkalım
24 Eylül 2006
valentino: anadili ingilizce olmayan hangi gelişmiş ülkede eğitim ingilizce?yunanistan'da eğitim dili yunancadır.üniversitelerde okumak için yunanca bilmek şarttır.fransa'da fransızcadır.italyada italyancadır.ingiltere'de de ingilizcedir.ingilterede eğitim dili almanca olan bir üniversite duydunuz mu?
23 Eylül 2006
valentino: hayır çok yanlış. ve anlam veremiyorum.eğitimin ve yapılan bilimin dili olmaz.dil sadece bir araçtır.o yüzden anadil ile eğitim yapılması öğrencilerin daha iyi kavramasını sağlar.önemli olan yapılan bilimin kalitesidir.ancak geri kalmış sömürgelerde başka dille eğitim yapılır.eğer amaç dil öğretmekse onun yolu eğitimin dilinin ingilizce olması değildir.yoğun ingilizce dersleri eklersiniz öğretirsiniz ingilizceyi.gerçekten eğitimin ingilizce olmasını kınıyorum.acil düzeltilmesi gereken bir konu.
23 Eylül 2006
umutkahya: ingilizce evrensel bir dil olduğu için gayet mantıklı ve gerekli
23 Eylül 2006
thetunny: Evet, doğru buluyorum.
23 Eylül 2006
schook: üniversitelerimizin dünya ile yarışmak gibi bir dertleri olmadığı için ingilizce eğitim hiçte mantıklı gelmiyor
23 Eylül 2006
hguven87: %100 ingilizce olması çok yanlış. o zaman isteseniz bile çok detaya inemiyorsunuz, inseniz bile türkçe gibi olmuyor. ama kesinlikle de olmalı. en iyisi tüm dersler içinde ingilizce derslerin ağırlığının %30 olması.
22 Eylül 2006
istante: hayır kesinlikle....insan hiç bir konuyu ana dilindeki gibi iyi öğrenemez....çok yanlış...ve sakıncalı...
22 Eylül 2006
stratocaster: tabiki mesleki açıdan süper bi durum
22 Eylül 2006
manas: şimdilik buna mecburu.Malesef bilim dili avrupa dilleri üzerine kurulmuş(ing. alm.)Bir çeviri kitaptan konuyu anlamanz çok zor,herşey eksik olarak alınıyr konuyu karşılayamıyrz.Ama bilim adamları vefalı olmalı öğrendikleri türkçeleştirmeye çalışmalı.
22 Eylül 2006
aysulu05: kesinlikle hayır. kendi ülkemde kendi dilim yetmiyor nasıl bağımsızlık bu? tamam yabancı dil öğrenilmeli dünyadaki herşey takip edilmeli, buna kimse karşı olmaz olamaz, yanlış olan benim karşı olduğum nokta 'yabancı dil'in yabancılığının yok edilmesi. ülkemde kendi dilimin önüne geçirilmesi.
22 Eylül 2006
rfci: Doğru bulmuyorum. Bilim terminolojimiz bu yüzden gelişemiyor maalesef. Hem derslerde sıkça kullandığımız İngilizce kelimeler maalesef günlük hayatımıza da aksediyor. Okullarda teknik İngilizce mutlaka çok iyi şekilde öğretilmeli. Terimlerin İngilizceleri de söylenmeli. Çünkü dünya literatürünü bu şekilde takip edebiliriz ancak. Ama derslerde Türkçe kullanılmalı.
22 Eylül 2006
pericek: Bence uygundur. ilkoğretim ve ortaöğretimde yabancı dil eğitimi yetersiz, en azından üniversitede yeterince ağırlık verilsinki tam anlamıyla öğrenilebilinsin.
22 Eylül 2006
sevgiözlemi: İngilizce uluslararası bir dil..Bilmek gerekiyor
22 Eylül 2006
Ugugug: Anketör bizim memlekettenmiş daha yeni farkettim, selamlar. Fikrimi belirttim fazlasıyla zaten.
22 Eylül 2006
Ugugug: http://www.ekitaplik.com/article_read.asp?id=393 ... Atatürk'ün son sözü :Atatürk ölüm dösegindeydi, üç gün komada kalmisti. Kendine geldi, “Arkadaslar selam, dil çalismalarini sakin gevsetmeyin.” dedi ve kendinden geçti. Türkiye’nin üzerine egildigi bütün meseleleri arasinda, dünyanin büyük bir savasin esiginde oldugu bir dönemde, Atatürk’ün son nefesinde bile üzerinde duracagi bu mesele ne idi? .... Linkini verdiğim yazıyı lütfen okuyun.
22 Eylül 2006
Ugugug: Burada o makalenin tamamını değil ama önemli bir kısmını bulabileceksiniz. Şöyle veya böyle düşünen herkes bir kere okumalı, okumaktan kendisine zarar geleceğini düşünenlere hiçbir sözüm olamaz zaten http://www.ekitaplik.com/article_read.asp?id=393
22 Eylül 2006
eylül23: Konyla ilgilenenler için; bknz,Oktay Sinanoğlu-Bye Bye Türkçe
22 Eylül 2006
Ugugug: Ben bu konuda görüşlerimi söylemiştim. O üniversiteler bizim değil, yurtdışındaki Malum üniversitelerin buradaki şubesi. Bir-iki bölümünü İngilizce yapan üniversiteliler deonlara özenti. En iyi görünen üniversitelerin İngilizce eğitim vermesi, yani en zeki öğrencilerimizin kendi dilinde öğrenim alamamsı sebebiyle bilim adamı az yetişiyor. Yetişenler de o üniversitelerde devşirilip yurtdışına kaçırılıyor. "'Oktay Sinanoğlu"' olumamış biri bence Türkçe'nin değerini anlamaz, bunları destekler.10p
22 Eylül 2006
kucukkadin: Her bolum icin ayni olmamali..Bence bolumlerin bir de Ingiliz bolumu olmasi iyi olur.Nitekim Avrupada da boyle.Ingilizce agirlikli olsa da Turkce yabana atilmamali...
22 Eylül 2006
hanım-ağa: Dil öğrenmeye karşı değilim ama öğrenimin yani bir meslek sahibi olma aşamasının yaşanıldığı bir dönemmde görülecek öğrenilecek olan ilimlerin kendi ana dilimde yani 'Türkçe' verilmesi doğru buluyorum. Aksi durum yarım yamalak bir öğrenime vesile olmaktan öteye gidemez.Üniversite ve lise hatta sanırım bu ilköğretim düzeyine kadar inmiş durumda olan' güvercin ingilizcesi 'nin uygulanma sevdasında bu kadar önde koşanlar ya ne yaptıklarının farkında değiller yada...
22 Eylül 2006
feylesoftin: Ana dilinde eğitim olmaz ise insan kendisine verilenleri tam anlamıyla özümseyemiyor.
22 Eylül 2006
ulusalci: eğitim dili kesinlikle Türkçe olmalı. ODTÜ gibi yüksek okullarda bu yanlışlık devam ediyor. sadece lisan eğiti alacaklar için uygun olabilir.
22 Eylül 2006
halil6530: evet hangi dalda olursa olsun yükselmeler için ingilizce şart koşuluyor.
22 Eylül 2006
karahisar: burası sömürge ülkesi mi ki yabancı dille eğitim yapalım!!! aslında şimdiye kadar kimse ülkem hakkında sömürge demedi ama bi de uygulamalara bakalım..
22 Eylül 2006
Anketi oluşturan üye: akmann . 20 Eylül 2006