Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Tarihte yaşayan filozofları incelediğimizde, çoğunun maddi olarak iyi durumda olduklarını görüyoruz. Bugün, özellikle de Türkiye'de, yeterince filozof yetişmediğini görüyoruz. Bu durumda, bir ülkenin filozof yetiştirmesinde maddiyatın etkisi var mıdır?

affan: filozof olmak için gerekli deildir ama filozofun tanınması için gereklidir :D
16 Şubat 2007
Legenda_: Tarihe bakarsak bilimsel gelişmeler de toplumsal refahın olduğu zengin toplumlarda görülür.
13 Şubat 2007
mumır: heralde adam karnını bile doyamaz haldeyken ben şu bilimle uğraşacam diyemez
15 Ocak 2007
belen: maddiyatla alakası yok bence
8 Ocak 2007
rewrite: karnı aç adamın beyni çalışmaz
4 Ocak 2007
kalbi_firar: Maddiyatla düşünmenin ne alakası var ya...
1 Ocak 2007
fasli: Yukarıdaki şıkların ikiside doğru fakat bu olay insandan insana değişir.Ama bizim tarihimize baktığımızda birçok filozof yetişmiş fakat bunların çoğusunun maddi durumu o kadar da iyi değil.
26 Aralık 2006
angelicrose: maddiyat düşünmeyi engelleyemez ama.icraat olmaya bilir parasızlıktan.gerçiburdan da filozoflar sadece düşünürmü sorusuda çıkabilir yani..
26 Aralık 2006
feylesoftin: gel beni gör bilmek istiyorsan.
21 Aralık 2006
şairzamanlar: Soru güzel olmuş. Yüreğinize sağlık. Benim görüşüm aç insanın açlıktan başkasını düşünemeyeceği yönündedir.
16 Aralık 2006
kosovalı: para batıyo bunlara şaşırıyolar nereye harcasınlar diye
16 Aralık 2006
metroboy: tabiki vardır düşünecek daha iyi bi işi olmayan insan tabiki normal dışı düşüncelere verir kendini sonuçta filozof olur ah bide biz olsak :P ama şu zaman için geçerli değil bence insanlar maddi sıkıntıları olmayınca kendilerini gece hayatı gezme tozma gibi şeylere veriyorlar.
13 Aralık 2006
alphae: Filozof insan aci ile yogrulmustur -ki dusunebilsin. Acidan gecmeyen insan dusunemez, bir ruyada yasar . Mevlana' da bu konuya deginmistir. Gercek bir filozof maddi hayata baglanmamali. Dusunce maddiyattan ziyade manevi hayati ilgilendirmeli.
13 Aralık 2006
SİMYA: no comment
12 Aralık 2006
annabell: son günlerin en felsefi anketi...hem de en saçması diyebilirim..
10 Aralık 2006
istante: vardır...maddi problemleri olan daha birincil ihtiyaçlarını gideremeyen bir insan nasıl felsefe yapacak..ayrıca bu işten ne kazanacak...daha millet olarak düşünceye sanata zaman ve para ayıracak kadar gelişmedik..paramız olsa bile sanmıyorum..araplarda da var ama işte ..onlar da çok farklı değil..ilk çağdaki ayak işlerini yapan köleler sayesinde antik yunan o kadar çok filozof ve devlet adamı yetiştirebilmiştir..para kazanmak için çalışmak zorunda olan insanlar gelişememeye mahkumdur...
10 Aralık 2006
cemeryem: para,para,para
9 Aralık 2006
netemirim: maddiyatın kesinlikle bir etkisi vardır ama bu düşünmeye engel değil üretmek isteyen bütün şartları zorlar
9 Aralık 2006
uulku: her zaman her alanda maddi sınırlar bulunabilir ancak bunun bi mazeret olmaması gerekir. hatta felsefe gibi düşünce gücü üzerine kurulu şeylerde maddi imkansızlıkların engel teşkil etmesi göz ardı edilebilir.
7 Aralık 2006
stratocaster: tabiki de
7 Aralık 2006
as1908: aslında yoktur. baktığınızda tarihte filozofların bir kısmı zengindir evet ama filozof oldukları için değer gören ve zenginleşenler de vardır. öte yandan gerçekten de maddi olarak geri kalan toplumlarda insanların üreteceği tek düşünce para kazanmak oluyor. karışık bi durum yani
7 Aralık 2006
ebru2006: Bence dogustan sahiptir insan düsünme yetisine. zaten düsünebiliyor ise, kafasini calistirir, iyi bir yasam saglar kendisine.
7 Aralık 2006
öcüüü: yoktur tabıkı elle tutamaycagın seyı neden elle tutulabılen bır şeyşe bağdaşlastırayım cok farklı kavramlar.eger tez dogru olsa bugun luksemburgda sürüyle fılozof olması gerekmezmıydı?
6 Aralık 2006
thetunny: Bence önceden maddi gücü olmasına gerek yoktur. Çoğu özellik gibi zenginlikte sonradan kazanılabildiğine göre bunun aksini iddia etmek saçma olur.
6 Aralık 2006
kucukkadin: Yok,bizde tam tersi maddi durumu iyi olmayan adamlar daha iyi düsünebiliyor.Tabi cahil kesimden bahsetmiyorum.
6 Aralık 2006
yarayıcı: zengın olayım banane varmı yoktur yokmu vardır?paramı yerim.yoksulkende parayı dusunurum herhalde.bu devırde ne fılozofu Allah askına
6 Aralık 2006
eyigunler: bizde yoksul bir ailenin çocuğudur genelde...
6 Aralık 2006
doğrucu: katılıyorum diycem ama zaten bu bilgi felsefe derslerinde veriliyor borçlarla boğuşan maddi sıkıntı çeken bir insan kalkıp da felsefeyle mi uğraşıcak sıkıntısını mı düşünücek yoksa mesela bilgi felsefesiyle ilgili kafa mı yoracak...
6 Aralık 2006
umutkahya: hayır maddiyatın hiçbir önemi yoktur.Ben birçok insan tanıyorum filozof gibi.Ancak tabi kitap yayınlamak için ayrı birşey onunda pek para ile alakası yok yayın evi yanaşmıyor artık felsefe kitapları filan yayınlamay
6 Aralık 2006
hanım-ağa: Filozofa düşünmek için zaman lazım! Düşünmek için durmak lazım, durmak için gelirat lazım ,ekmek peşinde koşarken hayat gailesi içinde debelenirken durmak, çok lüks olacağından istisnalar da kuralı bozmayacağından, hülasa ;düşünmek dahi pahallı iş, o 'na zaman ayırmak için bile para lazım... Mİlletimiz bir önünü görse dönen bunca dolaplardan, oyunlardan ve'asgari ücretle aile geçindirme bilmecesini her ay çözmek zorunda kalmasa ' olacakda...
6 Aralık 2006
Anketi oluşturan üye: yadigarca . 1 Aralık 2006