Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Evrime inanmak, bir yaratıcının varlığını inkar etmeyi mi gerektirir?

misal: Evrimin bu haline inanmak yaratıcıyı reddetmek anlamına gelir. Ancak evrimdeki bozuk yanlar düzeltilince bu sorun çözülür. Evrim şu anki haliyle ateizme hizmet etmektedir. Aklı gözüne inmiş, gözüne de perde inmiş insanların dini inkar için canlıların geçirdikleri değişikliklere uydurduğu kılıflarla içerden içerden imanı çürütme çalışmalarıdır bunlar.
agean: Alıntıları Facebook Evrim Ağacı Platformundan Kanser nedir? Kanserin Evrimi Üzerine adlı makaleden yaptım. ODTÜ BİYOGEN e teşekkür ederim. Merak edenler Yazının tamamına oradan ulaşabilirler. anlaşıldığı üzere kanserden kurtulmamızın tek ama tek yolu evrimsel biyolojiyi anlamak ve kansere karşı kullanmaktır. Çünkü kanser hücreleri içimizde evrimleşiyorlar ve her hücre neslinde değişerek daha güçlü duruma geliyorlar.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Ve evrimin tersine veya ona paralel ancak engel olacak şekilde izlenecek bir yol sayesinde, kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünmeleri kontrol altına alınabilir, engel oldukları kimyasalların salgılanması gerçekleştirilebilir, hücrelerin bölünme kontrol mekanizmaları güçlendirilebilir veya kontrol edilebilir ve tüm bu çabalar sayesinde kanserin önüne geçilebilir. Bu sebeple de günümüzde Tıp ve Evrim konusunda büyük bir işbirliği çabası bulunmaktadır.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Kanseri önlemenin tek bir yolu vardır: Evrimsel Biyoloji'yi çok iyi anlamış olmak. Çünkü Evrimsel Biyoloji'yi bilen biri, kanserin evrimindeki tüm basamakları daha kolay anlayabilecek ve bunların ne amaçlarla evrimleştiğini çözebilecektir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Bu sayede, bir sonraki mutasyonun da meydana gelme ihtimali artacaktır. Buna rağmen, kanserden öldüğü söylenen pek çok insan, kanser hücreleri ölümcül hale gelmeden önce, bazı diğer hastalıkların yolunu açtığı için veya vücudun bazı işlevlerini engellediği için, ikincil sebeplerle ölmektedirler. Kanserin gerçek anlamda öldürücü olacak kadar gelişebilmesi için, uzun -ancak insan ömrü için o kadar da uzun olmayan bir evrim süreci gerekmektedir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Ancak buna çok güvenmemek gerekir. Çünkü unutmamak gerekir ki, tıpkı ilk canlılığın oluşumu ya da günümüzdeki evrimde olduğu gibi, her zaman daha avantajlı konuma geçen hücreler, hayatta daha kolay kalabilecek ve bir sonraki mutasyonu görebilme ihtimalleri artacaktır (çünkü yok olmayacaklardır). Yani evet, tüm mutasyonlar bir anda meydana gelmez ancak her bir mutasyon, eğer ki hücreyi -bize zararı olsa bile- daha avantajlı konuma geçirecekse, o hücre varlığını koruyacaktır.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: İşte bu evrimdir. Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün yayınladığı bir araştırmaya göre, bir hücrenin kanserli hale geçebilmesi için en az üç veya dört; ancak çoğu zaman bundan daha fazla mutasyon geçirmesi gerekir. Üstelik bunun gerçekleşebilmesi için, mutasyonların doğru sırada ve doğru genler üzerinde meydana gelmesi gerekmektedir. Bu da, neyse ki, istatistiki olarak düşük bir ihtimal verir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Kanserli hücrelerin evrimini gözlemek bu sebeple kolaydır. Üstelik, kanserli hücreler üzerinde yoğun bir seçilim baskısı bulunur, çünkü vücut tarafından 'istenmeyen varlıklar' olarak görülürler ve yok edilmeye çalışılırlar. Bu da, tıpkı doğada olduğu gibi seçilimin işlemesine ve dolayısıyla evrimin meydana gelmesine sebep olur. Kanser hücreleri, kansere sebep olacak ilk mutasyondan sonra da, evrimleşmeye ve bağışıklık sistemi ile komşu hücrelere karşı direnç geliştirmeye çalışırlar.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Yapılan araştırmalar, kansere sebep olan hücrelerin tek bir mutasyon geçirmediğini ve kademeli olarak, nesiller boyunca evrim geçirdiklerini göstermektedir. Aslında kanser hücrelerini incelemek bile, evrimi gözlemenin kolay bir yoludur. Çünkü hücreler çok hızlı bölünür ve bu da pek çok neslin hızla geçmesi demektir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: kanser hücrelerinden yana çalışacaktır. Özetle Normal hücrelerimiz mutasyon geçirip de kötü huylu tümör (kanser) meydana getirdikten sonra, yakınlarındaki hücreler üzerinde üstünlük kurma mücadelesine girerler. Dolayısıyla eğer normal hücreleriniz (buna bağışıklık sisteminize ait hücreler de dahil) güçlüyse, kanser elenecektir. Değilse, siz eleneceksiniz.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: kanser hücreleri, meydana geldikten sonra, vücudumuzdaki tüm diğer hücreler ve dolayısıyla biz gibi davranacaktır: Hayatta kalmaya çalışacak ve üreyecektir. İşte bu sebeple de, kendi genleri bunun yolunu 'kontrolsüz olarak çoğalmakta' bulduğu için, bu yolu izleyecektir. Evet, bu durum bize zarar verir; ancak bunun doğal bir değeri yoktur. Eğer ki kanser hücrelerini durduracak gücümüz yoksa, Doğal Seçilim bizi eleyecek ve kansere karşı daha dirençli olanlardan yana veya daha basit olarak,
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Nature dergisinin 27 Ağustos 2008 tarihinde yayınlanan 454. sayısında yer alan 'Doğal Seçilim: Kanserin Evrimi' başlıklı yazıda da açık olarak belirtildiği ve izah edildiği gibi, kanser hücreleri çeşit çeşittir ve birbirleriyle bir yarış halindelerdir. Ve en 'güçlü olan hayatta kalır' (bu bir metafordur ve Doğal Seçilim bu basit metafora indirgenemez; Darwin, kitabında da sıklıkla belirttiği gibi bunu kolaylık olsun diye kullanmıştır).
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Ancak işler her zaman bu kadar kolay olmaz ve kimi mutasyona uğramış hücreler, yok edildiklerinden çok daha hızlı bölünerek bağışıklık sistemini etkisiz bırakmayı başarırlar. Bu da kanserin diğer sebeplerinden biridir. Bu sebeple bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, sadece grip, nezle gibi basit hastalıkların önleminde değil, kanser gibi hayati bir hastalığın önleminde de önem arz eder.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Normalde, evrimsel süreç bununla da yetinmemiştir. Kontrolsüz olarak çoğalan bu hücreler, bir noktadan sonra bağışıklık sistemine ait hücrelerin biyokimyasal yapısından ötürü 'yabancı madde' olarak algılanmaya başlanır ve yok edilmelerine uğraşılır. Bu kimi durumda işe yarar ve daha 'kanser' olarak tanımlamaya zaman kalmadan bağışıklık sistemince mutasyona uğramış hücreler yok edilir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: İşte bu ikinci tip kimyasallara tümör baskılayıcı faktörler denir ve kansere karşı tedavide önemli rol oynarlar. Evrimsel süreçte gelişen bu kimyasalların varlığında, hücre bölünmesi gerçekleşmez. Ancak kimi durumda, işte bu kontrol noktalarına ait kimyasalların sentezinde sorun yaşanır ve hücre bölünmesi kontrolü sağlanamaz. Bunun sonucunda da kanser meydana gelir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Normalde, hücre bölünmesi sırasında, fazlar arası veya fazların kendi içerisinde, bazı kontrol noktaları bulunmaktadır. Bu noktalarda, belirli kimyasalların ortamdaki varlığı ve yokluğu aranır. Yani kimi durumda eğer ki bu özel kimyasallar henüz salgılanmamışsa, bölünme işlemi durur ve o kimyasallar ortama sağlanana kadar bölünme devam etmez. Veya bir başka kontrol noktasında, belirli bir kimyasalın varlığında bölünme devam etmez, ta ki o kimyasallar ortamdan kalkana kadar.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: sel açıklamasıyla, tamir mekanizması olarak andığımız tepkimeler, çeşitli ış faktörlerden ötürü gerçekleşemez ve tamir olayı meydana gelemez). İşte bu gibi durumlar, kansere sebep olabilmektedir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Normalde vücudumuzdaki DNA'larda günlük olarak yaklaşık 10.000 kez mutasyon meydana gelir. Ancak 3.5 milyar yıllık canlı evrimi sonucunda geliştirilen 'tamir' mekanizmaları sayesinde, DNA sürekli olarak kendisini tamir eder. Ancak 'muhteşem' bir 'yaratık' olmadığımız ve biyokimyasal tepkimelerde de doğanın her köşesinde bulunduğu gibi istatistiki olarak hata meydana gelme ihtimali bulunduğu için, kimi zaman bu mutasyonlar tamir edilemez veya tamir mekanizmalarının 'dikkatinden kaçar' (daha bilim
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: bazen hücrenin DNA sında oluşan mutasyonlar nedeniyle denetim mekanizmalarından bir ya da birkaçı bozulabilir. Veya doğrudan DNA'ya yapılan bir dış müdahale sonucu (kanserojen denen maddeler yüzünden), bu bölünme gerektiği gibi kontrol edilemeyebilir. İşte bu durumda, hücre kontrolsüz bir bölünme işlemine başlar ve böylece, gerekenden çok daha fazla hücre üretilir. İşte bu duruma kötü huylu tümör ya da daha acımasız ismiyle kanser denir.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: özel çalışmalar başlatılır.Sırasıyla Profaz, Metafaz, Anafaz ve Telofaz evrelerinden geçerek hücre bölünmesi gerçekleşir. Hücrenin normal yaşamı ve bölünme öncesi, sırası ve sonrasında pek çok zincirleme tepkimeler meydana gelir. Bunlar, çeşitli enzim ve proteinlerce denetlenirler. Her bir faz arası geçiş, farklı metotlarla kontrol edilir. En sonunda ise önce DNA bölünür, telofazın son kısmında ise hücre bölünmesi gerçekleşir.ve sonuç olarak tek bir hücreden iki hücre oluşur.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Gelelim kansere ,Kanser nedir? bununla başlayalım: Kanser, en sade anlamıyla, kontrolsüz hücre bölünmesi demektir. Hücreler, sürekli olarak belirli bir döngü içerisindediler. Hayatlarının çoğunu Interfaz denen ve 'hücre içi sıradan olayların yapımı ve bir sonraki bölünme için iç hazırlıklar' olarak tanımlanan evrede geçirirler. belirli bir yüzey-alanının-hacme-oranı değerine eriştikten sonra meydana gelen biyokimyasal geri bildirim sayesinde hücre DNAsının tetiklenmesiyle hücre bölünmesi için
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Evet mesnetsiz ve artık çok saçma çünkü artık biliyoruz. İnsan, diğer canlılar, dünya teorinize göre nasıl ve ne zaman yaratıldılar, bana rivayetten başka bir tane el ile tutulur bilgi göster ki mesnetsiz sözümü geri alayım.
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
pırıl_pırıl: Mesnetsiz mi? Yahu ben başka bi dünyada mıyım bilemedim şimdi :)) Bu arada Ugugug'un kanserin çözümünün neden hala bulunamadığına değinmesi güzel olmuş :) Ugugug kadar 'mantıklı' olsa herkes keşke...
5 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Kusura bakma ama hiç bir şey bilmiyorsun, bilmediğin gibi öğrenmek de istemiyorsun. Kanser nedir ne değildir öğrenip ondan sonra ahkam kesmeni öneririm, Bu arada yaratılış dediğin şey mesnetsiz bir hayal ürününden başka bir şey değildir. Nasıl eğitildiniz beyinleriniz nasıl yıkandı sizlerin?
3 Temmuz 2012 . Ankete Git
Ugugug: Kansere neden hâlâ çözüm bulunmadığını anladım böylece, yöntem ve kabuller yanlış olunca çözüm de gelmiyor. Bu arada bütün bilimsel gerçekleri açıklama yetisi olan bir görüş nasıl bilimsel teori olmaz? Özellikle; enerji, madde, sicim, yoklukta potansiyel vs. formu önemli olmaksızın herhangi bir varlık olgusunun varlığını açıklayan yegâne teori konumunda.
3 Temmuz 2012 . Ankete Git
dpd06: Yorumu yazan arkadas 'bozuk yanlari duzeltilirse' demis, ne yapsin Darwin islamiyete gore kesip bicsin mi teorisini? Ayip ettim deyim ozur mu silesin? O zaman Newton'a da haber salin akilli olsun!:D
2 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Ayrıca yaratılışın bilimsel teori olduğunu nasıl söyleyebiliyorsun? Bu sözlerinden bilim hakkında hiç bir şey bilmediğini anlıyorum.
2 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Evet kuantum fiziğine göre maddeye atom altı (proton -elektron) seviyede bakıldığında madde Newton fiziği kuralları geçerli değildir (kütle çekimi dahil) madde çok farklı davranır. Bu çok ayrıntılı bir konu. Ancak yinede önceki teori olan newton fiziğine yanlıştır diyemeyiz. Evrim teorisi için ise ısrarla aranmasına karşın şu ana kadar böyle bir yanlışlama bulunamamıştır. Bu yüzden Evrim teorisi Newton un kütle çekim teorisinden bile daha güçlü bir teoridir.
2 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Bilimsel teorilerin söylediklerinin kesinlikle doğru ve bilimsel olarak gerçek olması gerekmektedir.Ancak yine bilimsel olarak başka bir teoriyle geliştirilene veya yanlışlanana kadar. Her hangi bir bilimsel teorinin yerini yine başka bir bilimsel teori alabilir. Fizik ile verdiğiniz örnekler sanırım Newton'un fizik kuralları ile Kuantum fiziği ile son yüzyılda bulunan yeni gerçekler.
2 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Evrim teorisi de sadece biyoloji değil pek çok bilim dalı ve alt dalları tarafından doğrulanan, bilimsel araştırmalarda kullanılan bir teoridir. (Fizik,kimya,antropoloji,jeoloji,embriyoloji,genetik,tıp... ) örneğin aids ve kanser gibi hastalıkların tedavi ve önlenebilmesi için çalışmaların tamamı evrimsel biyoloji,tıp ve genetik çalışmalarıyla yapılmaktadır.
2 Temmuz 2012 . Ankete Git
agean: Daha sonra, tarafsızlık zırhını metodu içerisine dahil eder, böylece düşünsel taraflılıkları da göz ardı eder. Konusunu sadece doğadan ve doğal olaylardan seçer, böylece hedefi sadece ve sadece gerçekten var olan olay ve olgular kümesi haline gelir.
2 Temmuz 2012 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: ışıl_ışıl . 10 Temmuz 2009