Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Cevabını bulamadığınız sorularla karşılaştığınız anlarda içinizdeki sese kulak verir misiniz?

JohnNash: Şüphesiz veririm, örneğin; izafiyet hakkında kafam karışık, içimdeki ses diyorki, izafiyet teorisi er yada geç bir gün çökecek,
Ugugug: Einstein biraz mantıklı söylüyor, belki de kıyamet biz toptan ışık hızına ulaşınca kapar, kim bilir. Işık hızına ulaşmanın anormalliği vardır belki ama az önce de yazığım gibi benim asıl akıl sır erdiremediğim; eğer ışıklar adı üstünde ışık hızıyla gidiyorsa, ışığa ne oluyor, o her neyse anormal şeyin ışığa da olması gerekmez mi?
25 Mayıs 2009 . Ankete Git
JohnNash: Eğer izafiyet %100 doğru ise zaman, zaman içine girerdi. Einstein derki; Cisimler hızlandıkça zaman cisim için daha yavaş akmaya başlayacaktır, ışık hızına ulaşıldığında zaman durmalıdır. İşte bu gerçekten çılgınlıktır :)) Yani süper bir çılgınlık, gerçekten düşününce acayip bir teoridir bu. Zamanın yavaşladığına tüm kalbimle inanıyorum ancak zaman durmaz. Eğer ki duruyorsa zaman içinde boşluklar vardır ve buda uzay-zaman kavramında boşluklar olduğunu gösterir ve zamanda yolculukyapabilirsiniz
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: bu durumda bu modele göre zaman da başıyla sonu muazzam bir uyum içinde olan bir döngü (çemberimsi) hâlinde çizilmiş gört boyutlu bir resime benzetilebilr. Ki bingbang'de her şey bir arada olduğuna göre, ne kadar hızlı da girsem, o ışıkla bir araya gelme noktam orası olacaktır yine, yani model buna da uygun oluyor. Dediğim gibi bunların daha iyi anlaşılması için birleşik alanlar kuramının gelişmesi gerekiyor.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Son olarak ilginç bir soru daha aklıma geliyor: ışık, kendisi ışık hızıyla gittiğine göre, bu en anormal durumu kendisini etkilemiyor mu? Ben şöyle düşünüyorum bu konuda. Evet, bir şekilde bir kaynaktan bir L ışığı çıkınca ışık hızında olduğundan zamanın kutup noktasına, yani hem başı hem sonu olan noktaya (belki de bigbang'e) gidiyor, belki bigbang'teki patlamanın kaynağı da zamanın diğer geri kalan kısımlarındaki bütün ışıklarıni ışık hızında olmaları sebebiyle o noktaya toplanması olabilir,
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: da garanti değil.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: yaklaşık 1500 km/s ve dünya güneş etrafında da dönüyor 100.000 km/saat hızla, bu demektir ki günün belli saatleri hızımız çok daha fazla (101500); sonra güneş sistemi de toptan hareket ediyor (bununda hızı bellidir herhalde), Samanyolu galaksisi kendi etrafında anormal derecede hızlı dönüyor, aynı zamanda evrende de hareket ediyor. Belki başka evren sistemleri var, bizim evrenimiz de sürekli hareket ediyor, bağıl olmayan hızımızın (böyle bir hız varsa) ışık hızını geçmediği veya çok yaklaşmadığı
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: (hemen altı ve hemen üstünde) meydana geliyor. Işık hızında ne olduğu ise tamamen soru işareti, belki de zamanın kutup noktasına (-∞ ile +∞'un birleşip bir olduğu nokta, eğer zamanın başıyla sonu aslında aynı ansa). Gerçı ışık hızıyla gitmediğimiz ne malum, biz duruyoruz ama, Dünya kendi etrafında dönüyor (bu aynı zamanda bizim de hızımız)
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Öyleyse her ne kadar öyle bir şey yaşanmamış da olsa, ışığın bana yetiştiği zaman; harekketten 10 saniye öncesidir (Bu da aynalardaki zahiri görüntü gibi). Eğer 10 saniye sonra o zamana gideceksem, acaba 10 saniye sonra, 10 saniye geçmişe mi gitmiş olurum? Eğer böyleyse ilginçtir ki hızımı 35'e çıkarsam 10 saniye koşarak 4 saniye (daha az) geri gidebilevekken, hızımı 10,01 yapsam, 10 saniye koşarak 10000 yani 1 yılda 1000 yıl geri gidebilirdim. Yani en büyük zaman sapması ışık hızı çevresinde
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: - Bir de 10 hızına uğramadan ışık hızını aşsam direkt 20 hızıyla gitsem, o zaman ışığa gittikçe fark atmış olurum ama benim 10 saniyem sonrasında ışığın bana ulaştığı zamana gelmiş olmam gerek, böyle bir zaman yok, ama şöyle düşünsek, bu kovalamacanın (aslında olmamış) öncesine izdüşüm yapsak aynı standartlarla, ben ışığa 10 hızla fark attığıma göre, aynı bu hızlarla ezelden başlanmış olsaydı ben harekete başlamadan 10 saniye önce ışıkla aynı konumda (A'dan 100 metre daha beride) olurduk.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: - Eğer hızım 10 ise ışık da 10 hızında olduğundan asla bana ulaşamaz. Ama teori diyor ki, ışığın bana yetiştiği zamana, ben 10 saniyede ulaşacağım. Ama ışık bana hiçbir zaman ulaşmayacak, ben ise 10 sabiye sonra ışığın bana ulaştığı zamana (yani olmayan bir zaman ∞) gitmiş olacağım. Durduğumda artık nerede olurum, bu sorunun cevabını veremiyor bu teori, yalnızca ışık hızına tamamen ulaşılamayacağını söylüyor, o kadar. (Aynalarda görüntünün sonsuzda oluşması gibi)
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: - Benzer şekilde o evrende 9,99 hızına ulaşsaydım ışık bana 10-9,99=0,01 hızla yaklaşacaktı ama ben onu 10 hızla yaklaşıyor ölçecektim. Başka bir deyişle, ben her durumda ışığın bana 10 saniyede ulaştığını öçeceğimden ama ışık 100 metreyi 0,01 hızıyla 10000 saniyede alacağından dışımdaki zamanı 1000 kat hızlı akacak, yani 1 yıl koşsam, durduğumda gezegenimde 1000 yıl geçmiş olacak. (Hızım 10'a yaklaştıkça bu fark iyice açılacak, peki ya hızım 10 olursa ne olur?)
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: - 5m/s ile B'den ileri doğru koşalım. Işık A'dan 10m/s ile geliyor ve 100 metre geride başlıyor. O halde bizi B'den 100 metre ileride yakalaması lazım, ona da C diyelim. Işık 10, ben 5 hızındayken ışığın bana 10-5=5 hızıyla yaklaşabildiği gerçektir. Ama teori diyor ki, ben ışığın hızını yine de mutlaka 10 algılarım, o zaman ben normal hızları 2 kat hızlı algılamışım, ben hızlıyken, çevremde zaman 2 kat hızlı akmış bana göre.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: - B noktasında durursak ışığın 10 saniyede yanımıza geldiğini görürüz. Işık 100 metreyi 10 saniyede almıştır. Yani ışık hızı 100/10=10m/s'dir.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Öncelikle benim izafiyetten kısaca anladığım şu: 'kendi hızı ne olursa olsun, her gözlemci ışık hızınıaynı algılar'. Rakamlar büyük olduğundan hayalî bir evren kurup hesaplama yapalım. Örneğin ışık hızı 10m/s olsun, (yani şimdikinden çok çok yavaş),bir şekilde öyle bir evrene gittiğimizi düşünelim. A ve B noktaları arası da 100m. A'da bir ışık oluştuğunda, bu ışık B^de 10 saniye sonra görünüyor. Buna göre,
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
Ugugug: Aklımda birkaç soru işareti var? Ben bu konuda çok bilgisizim, bana da çok uzak sayılır ama ne anladığımı anlatayım hiç olmazsa. Bununla ilgili bir formülde maddenin hızının ışık hızı olması paydayı 0 yapıyor, geçmesi de kompleks. Bunların bir anlamı olmalı öncelikle. Bir çok soruya yanıt verecek ve asıl anlaşılması ve tartışılması gereken teori aslında birleşik alanlar kuramıdır artık.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
gamzett: Muhabbeti çok sevdim. bu konuda fazla bir bilgim yok ama yazdıklarınızdan baya bi etkilendim.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
ışıl_ışıl: Merak ettim ne duyduğunuzu ve de nerden duydunuz acaba? Bu bilgilere ulaşmak kolay olmasa gerek ;) Evrenin oluşum hızının da ışık hızından hızlı olduğunu sanmıyorum öyle olsaydı zaman birbirinin içine girmez miydi? Yok hocam fizikçi değilim ama fiziğe de çok uzak değilim.
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
JohnNash: Yok sadece duyduğum birşey var ve duyduğuma göre kuvvetli bir duyum. Şimdi aslında big-bang'e bakarsak evrenin oluşum hızı ışık hızından daha yüksek, ve hızda madde moleküllerine ayrılıp kendi küllerinden doğmamamıştır, ve Nasa'nın uzayın farkılı bölgelerinden topladığı gazların yarılanma süreleri bunu gösterir. Hocam fizikçimisiniz? :))
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
ışıl_ışıl: Gelecekten mi geldin :D
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
JohnNash: Ben şimdiden söyliyeyim bu teori dejenere olacak ve bir Türk tarafından ispatlanacak ve belki bizlerde göreceğiz :)
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
ışıl_ışıl: Valla eğer izafiyet teorsini bulursanız-ispatlarsanız-kullanırsanız, benim hayattaki halime dönüp bana bunun ispatlanacağını söyleyebilirsiniz :D
22 Mayıs 2009 . Ankete Git
JohnNash: E gönderelim hocam sizi ışık hızında bir yerlere :))
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
ışıl_ışıl: Ben de izafiyet teorisine inanıyorum. Görmek isterdim ama ömrüm yetmez diye düşünüyorum...
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
JohnNash: Teori ispatlanmadı (ispata kavuşşsa sanırım kanun olurdu), ben ileri derece einstein hayranı birisiyim aslında, e=mc2 devasa bilgisayarlarla daha 3 ay önce ispatlandı, ki ben izafiyet tamamen çöker iddasında değilim, ama büyük ölçüde değişime uğrar. Bende zamanın 4. boyut olduğunu kabullenenlerdenim aslında.
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
ışıl_ışıl: Herşey açığa çıkacaksa belki izafiyet teorisini ispatlayan sonuçlar ortaya çıkar. Hem koskoca CERN bile daha bunu çözememişken nasıl bu memeleketten biri çözecek bunu merak ediyorum.
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
JohnNash: Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü CERN, eğer deneyde başarılı olursa (ki bu biraz zor :) ) herşey açığa çıkacak. Ancak bu teoriyi bu memleketten birisi çökertecek. Bu şaka gibi geliyor ama ciddiye alın derim.
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
ışıl_ışıl: Varım. Kim ispatlayacak ama ;)
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
JohnNash: Varmısınız bahse :))
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
ışıl_ışıl: Bana da doğru gibi geliyo.
21 Mayıs 2009 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: keremege . 18 Mayıs 2009