Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Üniversitede türban serbestisine karşı çıkmak:

VİPER: Üniversiteler din değil bilim yuvası olmalıdır
Ugugug: atomaltı parçacıklar halinde evrene dağılacak ve yoğunluğun zirvesinde toplanacak, büyük patlamayla tam da o parçacıkların aynıları ne hikmetse aynen bir araya gelip aynı atomları ve sonra molekülleri oluşturacak ve o moleküller sağdan soldan aynen bir araya toplanıp yine beni meydana getirecek. Zamanda itelenip durdukça biz de durmadan bu devrin içinde olabileceğiz; taki bu resime müdahele edilecekse müdahele edilene kadar. Resim diyorum çünkü,
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Böylece evren sisteminde zamanla birlikte her şey statik ve değişmez tek bir resim halindedir, olanlar bize hareketli serüven gibi gelebilmektedir çünkü, nasıl ki uzaya gönderdiğimiz araç, müdahele olmadıkça sonsuza kadar yoluna devam edecekse; biz de sonsuza dek bir güç tarafından itelenerek zaman içinde istemsiz olarak ilerlemekteyiz, aslında bizi oluşturan moleküller bizden sonra evrenin kim bilir nerelerine dağılacak, kıyametten sonra molekül veya atom olmaktan çıkıp
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: insenlar yaratılır, sonra gelişrler, 1 gün soyları tükenir veya evrende bir felaket olur (kıyamet), her şey birbirine karışır, var olan bütün yapılar dağılır, mutlak dengesiz bir ortam çıkar, bu ortamda parçacıklar yoğunlaşmaya ve birbirlerini çekmeye başlarlar, evren gittikçe soğrulur ve geriye yalnızca belli bir miktar parçacıklar kalır, yani zamanda ileri gide gide en eskiye döneriz, ondan sonra ne olur derseniz yine büyük patlama olur ... ve sonra her şey aynen gerçekleşir ve bu dönüp durur.
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: 5. boyut olarak t=zaman boyutunu alalım. Bu durumda 5 boyutlu xyztw uzayında bir 4 boyutlu x²+y²+z²+t²+w²=1 ∂4'ü vardır. Bu ∂4, 4 boyutlu Euclid uzayının tek nokta kompaktlaştırılmasına karşılık gelir. Bu da şu anlama gelir, (belki w hariç) diğer boyutlardaki gibi zamanda sürekli ileriye doğru ilerlesek bile başladığımız noktaya döneriz. Yani zaman bir çember gibidir, parçacıklar kendi hallerindeyken büyük patlama gerçekleşir, sonra yavaş yavaş uzay şekillenir, dünya oluşur,
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Hatta mahiyetini bilemediğimiz w 4. boyutunda hareket edebilsek, evren yüzeyinin içine girer veya dışına çıkabiliriz (yerin içine girip, yerden dışarı çıkabildiğimiz gibi.) Buraya kadar evrenin şekli ile ilgili teoriyi anladınız tahmin ediyorum. Şimdi asıl konuya geçelim, büyük patlamadan önceki o partiküller nasıl geldi. Bilindiği gibi zaten evren en az 5 boyutlu ama boyutları 11'e çıkaran bilim adamları da var. Bizim için 5. boyut zaman olacak ve sorunu bu boyut çözecek.
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: İşte belki evren de böyle ama biz farkedemiyoruz. Çünkü ne evrene dışarıdan bakabildik, ne evrenin dışında görebildiğimiz bir 'Güneş'imiz var. Bunu ancak şöyle anlayabiliriz.Dünyadan yukarıya maksimum hızda bir nesne gönderirsek, sürekli uzayın derinliklerinde çekim kuvvetlerinden etkilenmeden yukarılara doğru tırmanırsa ama katrilyonlarca yıl sonra aşağıdan çıkagelirse, evet deriz; evrenimizin şekli bir ∂3'tür. Evrende ne tarafa gidersek gidelim başladığımız noktaya geliriz.
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Şaşırtıcıdır, dünya yuvarlakımsıdır ama bu geç keşfedilmiştir. Gerçekten sizi yalnız başınıza dünyaya hiçbir şey bilmeden bıraksalar, orayı sonsuza kadar devam eden düzlükler, sular ve tepelerle dolu bir yer sanırsınız ve hatta kendinize acaba Dünya'nın sonunda ne var diye sorarsınız. Dünyanın şeklini anlayabilmeniz için ya onu dışarıdan göreceksiniz, ya Güneş'ten faydalanacaksınız, ya da Sürekli bir yöne gidip, başladığınız noktaya vardığınızı göreceksiniz.
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: küre 3 boyutlu uzayda bir merkezden belli uzaklıkta noktaların 2 boyutlu bir kümesidir (x²+y²+z²=1). Şimdi 4 boyutlu yapıya geçelim, 4. boyutu w alalım. w'nun mahiyetini bilmemekteyim. Bu durumda orada bir merkezden eşit uzaklıktaki kümelerin 3 boyutlu bir x²+y²+z²+w²=1 küresi vardır, biz buna ∂3 deriz, işte ilk teori şudur ki, evren bu ∂3'e denktir. Bu şu anlama geliyor, evren 3-boyutlu Euclid uzayının tek nokta kompaktlaştırmasıdır, peki bu ne anlama gelir?
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Biz yürürken dümdüz gittiğimizi sanırız, halbuki Dünya oldukça büyük bir küre(!) olduğundan bu bizim yanılgımızdır. Şuna dikkat edelim, niz Dünya üzerinde genellikle iki boyutta hareket ederken; aslında Dünya üç boyutlu(!) uzayın bir parçasıdır, zaten hep öyledir; çember 1 boyutludur ama 2 boyutlu düzleme çizilir, küre 2 boyutludur, ama 3boyutlu düzleme çizilebilir. Görüldüğü gibi 2 boyutta çember, merkezden belli uzaklıktaki noktaların 1 boyutlu bir kümesi iken (x²+y²=1),
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Küre yüzeyinden bahsedelim, küre yüzeyi 2 boyutludur (zaten adı üstünde yüzey). Tam düzgün olmasa da Dünya'nın yuvarlaklığından dolayı yeryüzü bir küre yüzeyini andırır. Genel olarak dört yön mevcuttur NSEW; ve bu sebeple iki esas doğrultu vardır; Kuzey-Güney ve Doğu-Batı ve bu da iki boyutluluğun bir sonucudur. Şimdi hep doğuya gidin, en sonunda başladığınız yere döneceksiniz. Hep kuzeye gidin, yine başladığınız yere döneceksiniz.
13 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Açıkla sen de, tarihe geç. II. Darwin vakası ol. Ben çok saçma bir şey açıklayacağım, onların nasıl geldiğini bilimsel olarak açıklayacağım ama çok sürrealist bir yaklaşım olacak, onları açıklayacağım ama yine de tanrı devrede kalacak, biliyorsun ben bir bilim adamı adayıyım. Biraz bekle açıklayacağım.
13 Mart 2008 . Ankete Git
VİPER: asigirl bu benim değil bilim adamlarının saçmalaması ünalziya ne var o kitapta yerine karşı bir görüşte olsa okumadan yargılamam demenizi beklerdim o kitab’ı okursanız Karl Marks frederick hegels’le ortak yazdıkları ‘’felsefenin temel ilkeleri’’ adlı bir kitabı var biraz ağır ama zaten ağır kitapları okumak güzeldir şiddetle tavsiye ederim ugugug o partiküller nereden geldi diyorsun her açıklayamadığımız şeye Allah yarattı dersek hiçbir şeyi araştırmayız
13 Mart 2008 . Ankete Git
unalziya: Bahsettiğim filmde Dawkins'in Allah'ın varlığını reddetmek için kullandığı tezleri, benzerleri ile ve aynı şekilde Dawkins diye birinin varlığını reddetmek için kullanıyor.Bu kısa filmde, başka bir bilim adamı olan Terry Tommyrot 'Dawkins dini'nden insanları kurtarmak gerektiğini anlatıyor.
12 Mart 2008 . Ankete Git
unalziya: VİPER; günümüzün sözde gözde ateisti Richards Dawkins'in' Tanrı yanılgısı' isimli kitabını gösterip duruyorsun,ne var ki o kitapta ?Anlattıkları ateistlerin yıllardan beri anlattıklarından farklı değil.Bende sana god devusion(tanrı yanılgısı)kitabıyla dalga geçilen 'the dawkins devusion'adlı kısa filmi you tube den izlemeni tavsiye ederim.
12 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: O küçük partiküller nereden geldi
12 Mart 2008 . Ankete Git
asi.girl: tabi viper.. hatta o patlamanın etkisiyle sıçrayan çamurdan da tesadüfen(!) insanoğlu varoldu..bakalım daha ne kadar saçmalayacaksın?!
12 Mart 2008 . Ankete Git
VİPER: einstein'in din hakkındaki görüşleri için richard dawkins'in tanrı yanılgısı adlı bir kitabı var oraya bakabilirsiniz evrenin başlangıcı konusunda bilim adamları söyle der kainat ilk olarak gaz bulutuydu bu küçük partiküller zamanla kütle çekim kanunu sebebiyle birbirlerine yaklaştılar ve dev bir küreye dönüştüler bu kürenin dış kısmı soğuk iç kısmı sıcak olduğu için bir süre sonra sıcaklık farkından patlama yaşandı(big bang)
12 Mart 2008 . Ankete Git
unalziya: Doğrudur,elbette o da bir inançtır.Hatta Kuran-ı Kerimdeki ihlas süresinde belirtilen 'Ahadiyet' kavramı ile büyük benzerlik taşımaktadır.
12 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Ama bu da bir inançtır.
12 Mart 2008 . Ankete Git
unalziya: Kilise dindarlarının ve vatikanın bu görüşü, onun inançsız olduğu görüşünü getirmez.Yine birçok bilim adamının Gökte, bir mekandaki tanrı kavramına inanmamaları onların inançsız olduğu şeklinde yorumlanmamalıdır.
12 Mart 2008 . Ankete Git
unalziya: Stephan Hawking’in bahsettiği tanrı, klasik Hıristiyanların inandığı başka bir boyutta yaşayan tanrı değildir. Aklının ve vicdanının bilim yoluyla arattığı sonsuz sınırsız olandır. Kilise dindarları Hawking'e kendi tanrı görüşlerine uymadığı için inançlı gözüyle bakmamaktadır.
12 Mart 2008 . Ankete Git
unalziya: “Tanrı hakkında bahsetmeden evrenin başlangıcını açıklamak zordur. Benim çalışmalarım bilim ve din arasındaki bir çizgide bulunuyor, ama ben bu çizginin bilimsel yanında kalmayı deniyorum.” ( Stephan HAWKİNG…bilim adamı)
12 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Hatta inanmamak da bir inançtır, çünkü inanmayanların da bilimsel bir kanıtı yok. Sizin modelinize göre üniversitelere girebilecek tek grup, tanrı sözcüğünü hayatında hiç duymamış olanlar, yani neredeyse hiçkimse. Çünkü bir kere duyduktan sonra ya inanır, ya inanmaz, ya da inanıp inanmamanın önemsiz olduğuna inanır, ama bunların hepside bir inanç türüdür..
12 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Einstein'ın da Tanrı'ya inandığını herkes bilir, onun inancı biraz farklı olabilir ama inanıyor, farklı bir inanca sahip olmasına rağmen bütün insanlığa hizmet ediyor, bilimsel anlamda bunun kendince başörtüsünün şart olduğuna inanan kişiyle hiçbir farkı yok. Çünkü ikisi de inanç.
12 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: İnançlı kişiler bile yalan söyleyebiliyorken, bu konuda hiçbir denetleyici unsurun bulunmadığı kişiler isterse yalan-doğru karışık konuşabilir. Ateistler kendilerine hep ortak bulmak istemiş ve bu yüzden bilim adamlarına ve ünlü şahıslara iftirada bulunmuştur. Atatürk'ün ateist olduğunu iddia edenler var, mesels ben bundan 3 yıl önce bir (agnostik midir nedir işte) onların sitesine girmiştim, listeye Atatürk'ü de eklemişlerdi. Ben her söze inanmam. www.youtube.com/watch?v=RFgc0i5WYho
12 Mart 2008 . Ankete Git
VİPER: asi girl ve mavi sakal din bilimsel patlamanın yani rönesans'ın olmadığı dönemde bilim'e engel değildi einstein'ın atesit olduğu'yla ilgili konuya richard dawkins'in tanrı yanılgısı adlı bir kitabı var oradan bakabilirsiniz
12 Mart 2008 . Ankete Git
asi.girl: Evet Ugugug..Bilimadamı gerçeğe inanır..Gerçekler ise kendilerini ilan etmek için doğada hazır beklemezler..Dolayısıyla bilimadamı, gerçekleri arayandır..Gerçekler, ulaşmaya çalıştığı şey ya da yüzünün dönük olduğu yöndür.. Ancak kesinlik, bilimadamının erişimi dışındadır..Yani yanıtlamak istediği soruların birçoğu doğal bilim dünyası dışında kalır..Sonuç olarak bilimadamının uğraşı "anlamaya çalışmak" ve bu doğrultuda sorunlara çözüm üretmek yada yaşamı kolaylaştıracak fikir beyan etmektir.
11 Mart 2008 . Ankete Git
Ugugug: Bilim adamı gördüğüne değil, gerçeğe inanır. Şimdi zamanım yok, sonra açıklayabilirim gerekirse.
11 Mart 2008 . Ankete Git
asi.girl: mükemmel bir uyum vardır ve bu ikisinin birbirinden ayrı düşünülmesi imkansızdır. İsterseniz Albert Einstein'ın bir sözünü yazayım size: 'Derin bir imana sahip olmayan gerçek bir bilim adamı düşünemiyorum. Bu durum şöyle ifade edilebilir: Dinsiz bilime inanmak imkansızdır.' Çünkü din Allah'tan bize ulaşan bilgiye dayanır. Bilimin konusu olan evren ve doğa ise Allah'ın yarattığı sistemlerdir. Dolayısıyla, ikisi arasında bir çelişki olması imkansızdır."
11 Mart 2008 . Ankete Git
asi.girl: Viper, "bence din düşünceyi sınırlıyor." demişsin..Aksine; din, düşünmeyi emrediyor ve bilimin yolu din ile açılıyor..Başka bir ankette yorumum üzerine açılan bir polemikte de bu konuya gelindi ve orada da verdim cevabı; ki aynı zamanda Einstein'ın agnostik olmadığının kendi sözleriyle kanıtıdır (bkz. http://www.pollemik.com/polemik_oku.asp?yorum=1455042 ) "Din ve bilim arasında
11 Mart 2008 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: pinokyo . 25 Şubat 2008