Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mahir Kaynak'a göre demokrasi insanların gelişme seviyeleri ile ilgili değildir. Demokrasi ekonomik bir hadisedir. Bir ülkede demokrasi olması için ekonomik açıdan rakip tarafların olması gerekmektedir. ABD'de çok sayıda ekonomik güç olduğu için, bunların arasındaki rekabet siyasi partileri doğurur. Ekonomik gücün tek olduğu ülkede demokrasi olmaz. Suudi Arabistan'daki herkes Oxford Üniversitesi mezunu olsa da yine demokrasi olmaz, çünkü ekonomik kaynak ve dolayısıyla güç tektir, o da petroldür. Petrol kimin elindeyse eğitim sistemine ve yayın organlarına hakim olacaktır, böylece rakiplerini boğacaktır. Siz Mahir Kaynak'a katılıyor musunuz?

pırıl_pırıl: Katılmıyorum demokrasi ekonomik bir hadise değildir.
12 Mart 2018
sol: Kısmen doğru ama her dediğine katılmıyorum ekonomik güç açısından zayıf ama güçlü etkenlerde var
31 Ekim 2012
bjk1903: Ekonomi bugün her alanı etkileyecek yegâne güçtür. Hele siyâset kurumunun yönlendiricisi ve belirleyicisi kesinlikle ekonomik güçtür. Demokrasinin gerçekliğine inanmadığımı belirttim. Bugün mevcut iktidardan sonraki iktidarı bile uluslararası konjonktür ve küresel ekonomik karteller tayin eder. Tabiî işin zahirinde demokratik usullerle ve seçimle işbaşına gelmiş bir siyâsal hareket görünür.
15 Haziran 2012
belgeselci: Bence demokrasi kelime manası olarak güzel bir şeydir. Ne güzel: kendi kendini yönetmek! Ama tabii bu masaldır. Uygulamaya gelince bir çok ayrıntı çıkar. Sonuçta demokrasi, insanların kendi kendini yönetiyor sanarak bir kısım toplum mühendisliği merkezleri tarafından çağdaş köle olarak yönetilip sömürülme vasıtasıdır. Çünkü toplumlar kendi idareci adaylarını seçemezler.Elitler tarafından seçilen adaylardan seçim yaparlar.Atanmış adaylar da seçilince elitlere hizmet eder.
7 Haziran 2011
rainbow64: Genellikle ekonomile ile demokrasi arasında bir paralellik vardır çünkü ekonomik durum ise etik gelişmeye daha yatkındır ama bunun tam tersi de olabilir acıma duygusundan yoksun olduğu için ekonomik durumu daha iyi olan kişiler bulunmaktadır.
30 Mart 2011
as1908: Kesinlikle doğru. Zaten bir çok yorumuna katılıyorum.
27 Eylül 2010
siyahmasal: Çoğu söylediği şey doğru ancak eğitimin önemi de yadsınamaz bir gerçek.Başımızdakileri seçenlere bakıp konuşmak lazım,eğitim şart....
6 Temmuz 2009
pinokyo: Karışık bir durum ama doğru gibi
24 Haziran 2009
JohnNash: Katılmamak mümkün mü? Örnek: Aydın Doğan.
17 Haziran 2009
zakarumwael: Mahir Kaynak amca De Tocqueville den alıntı yapmış belliki. Zaten bu görüşlere katılmamak anlamsız olur. Bir de De Tocqueville demiş ki:'Her demokraside insanlar layık oldukları hükümet tarafından yönetilirler.' Peki biz 'bunlar'ı hak edecek ne yaptık acaba?
17 Haziran 2009 . Polemikleri Oku
servetcembar: Mahir hoca doğru demiş...Ama bıraksın artık tespitleri,gerçek aydın görevlerini üstlensin biraz...
2 Haziran 2009
ayazcem: Bir dinle toplum yönetilemez zaten.Herşeyden geçtim dini duygular manevidir,kullanılmaya müsaittir.Bu çok okumuş bilim adamı olmuş bir dindar için bile geçerlidir.Zaten o dinin zorunluklarına herkesin uymasını bekleyemezsin.Dini siyasete bulaştırmak ayrı bir günahonlar içinde nereleri düzgünki...Ülke yönetenler ise hep tek güç etrafında toplanmak isterler...Bu açıdanda Mahir beye "haklısınız" demekten başka söz kalmıyor dilimizde...
14 Mayıs 2009
yalnızdeniz: aynen katılıyorum.Otoriter rejimlere bakın ekonomilerinin gelişmesiyle beraber özgür ve bağımsız devlet olma,insan hak ve hürriyetlerinin gelişimi yönünde ileri adımlar atmak zorunda kalmışlardır.Türkiye örneğini de özellikle özellikle Özal'dan beri yaşıyoruz.
9 Mayıs 2009
s-series: Aslında mantıklı söylediği şey.Örneğin bizim ülke...
6 Mayıs 2009
quartz: Bazı gruplara ciddi sermaye akışı varken bazı düşünce sahipleri maddi olanaksızlıktan seslerini duyuramıyor, mitinge gidecek otobüs bulamıyor, ayrıca ekonomiyi düzeltmeden yada insanların geçimi sağlanmadan da hiç bir şey yapamazsınız, çünkü o halk için ne demokrasi ne laiklik ne sosyalizm ne başka bir şey önemli değildir, karnı doymuyordur çünkü, bu sebeple Türkiye'de iş çok zor. Mesela Çin'de önce parasal anlamda halkın yeterli duruma gelmesi isteniyormuş, Sovyetlerden çok ders aldık diyorlar.
6 Mayıs 2009
mihver54: Ben hep söylüyorum zaten anket konusu olmam için illa prof mu olmam lazım:) dünyayı para yönetiyor. Prof. Dr. Mihver yakıştı da:))
6 Mayıs 2009 . Polemikleri Oku
Ugugug: Komik ve üzücü. Eminim, hayatımda bu kadar saçma ve bir virgülü bile doğru olmayan demokrasiye bakış açısı görmemiştim.
5 Mayıs 2009
berxay: Aslında çoğu düşüncesine katılıyorum ama katılmadığım yerleri de var.
5 Mayıs 2009
gamzett: Mutlaka doğruluk payı vardır ama bence demokrasi sadece ekonomik bir temele oturtulamaz. Demokrasinin beslendiği çok sayıda kaynak vardır. Ekonomi sadece bunlardan biridir.
4 Mayıs 2009 . Polemikleri Oku
umutcul: Gerçekten de güzel tespitlerde bulunmuş. Gerçekçi bir tarzı var, ortada ne varsa gördüğü ona dayanarak tespit sunmuş. Oolması gereken değil olanı söylemiş. Hep kendi kafasındaki kurtlara göre demokrasi tanımı yapmaya kalkıp sakız yapanlara bir ışık olur bu tespit...umarım...
4 Mayıs 2009
meşmet: Demokrasi ile ekonominin fazla alakası yok bence,tam olarak katılmıyorum...
4 Mayıs 2009
dpd06: Mahir Kaynak çok kaliteli profesörlerimizden,şu sıralar Büyük Ortadoğu Projesi isimli kitabını okuyorum.Röportaj şeklinde yazılmış bir kitap,ülkemiz üzerindeki ABD emellerini de çok güzel açıklıyor.Okurken farkediyorsunuz zaten ne kadar doğru olduğunu.Demokrasi tanımını da bu kitabında yapıyor,ona %100 katılıyorum.Zaten kapitalist ve neo-liberal bir dünyada yaşarken her şeyin ekonomi ile ilintili olma zorunluluğu var.
4 Mayıs 2009
Anketi oluşturan üye: dpd06 . 4 Mayıs 2009