Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Türkiyede çok partili sistem yerine İngiltere'deki gibi iki partili (bir sağ parti bir sol parti) bir sistemin olmasını nasıl değerlendirirsiniz?(Bazı siyaset bilimciler bu sistemi istikrar getirdiği için desteklerken bazıları da bu sistemin herkesin siyasi görüşünü yansıtmadığı için istememektedir.)

baltam: İstikrar isteyenler sağ görüşlü, çoğulculuk isteyenler sol görüşlüdür. Ben de çok partililiği savunurum.
27 Ocak 2015
anafor: Çok seslilik ortadan kalkar, gerçi ne kadar var o da bilinmez.
8 Aralık 2012
sol: Zaten muhteşem siyasi alt yapılar ve radikal görüşler üzerine kurulmuş bir türk siyasi partisi bilmiyorum neyi tartışıyoruz
31 Ekim 2012
mahinur: Olması gereken aslında ikili sistem.
10 Eylül 2012
zateyani: Her şey sağ-sol değil ki iki parti olsun.
18 Nisan 2012
rainbow64: Demokrasi için çok parti olması bence daha yararlı birşey yani ak-kara gibi iki partinin olması gerekmiyor.
23 Mart 2011
ozcangulay: gerçektende herkesin siyasi düşüncesini iki partiyle yansıtamazsınız, istikrarı farklı düşüncede olan insanlarlada sağlayabiliriz, yeterki herkes ülkesi için uğraşsın.
3 Mart 2011
Mic: bencede bu herkesin siyasi görüşünü yansıtmasını engelleyebilir
2 Eylül 2010
as1908: İngiltere'de iki partili sistem yok. Çok partili sistem var. Ancak seçmen eğilimleri genelde iki parti arasında değişiyor. Bu yüzden iki parti varmış gibi gözüküyor. Oysa birden fazla parti meclise giriyor. Sanırım bunda dar bölgeli seçim sistemi etkili. Türkiye'de de genelde öyle olmuyor mu? Yani koalisyon dönemlerini (ki bu dönemler sağda birden fazla partinin oyları bölüştüğü dönemlerdir) hariç tutarsak oylar sağ ve sol iki parti arasında bölünüyor.
31 Ağustos 2010
altayy: Siyasi yelpaze 4 e ayrılır. Muhafazakar-liberal sağ, milliyetçi sağ,sosyal demokrat sol, radikal sol..Ben MHP'ye oy vereceksem AKP zihniyetini barındırmamalı veya CHP'ye oy vereceksem koyu komünist zihniyeti taşımamalı. Bu durumu tam tersi olarak da düşünebiliriz. İngiliz sistemini saçı gizlemeyi aşmış, halkların kardeşliği diyerek tescilli teröristleri kutsayan, halkçıyım deyip plazalarda viski-puro yapan ve milliyetçi olup yerli malını aşağılayan bizim gibi toplumlar uygulayamaz..
22 Mart 2010
padişah: ABD'de bu sisteme benzer bir siyasi yapı var.Cumhuriyetçiler(Reagan, Bush kanadı), Demokratlar(Kennedy, Clinton, Obama kanadı) ve diğerleri.Aslında 50-60 arası bizde de aynı konjonktör oluşmuş DP ve CHP ile ama sonu hazin olmuş o dönemin!
11 Ocak 2010
sevgiozlemi: İngilteredeki sistemi tam olarak bilmiyorum. Burda çok yüzeysel bir şekilde anlatmışsın. Ama seçenek çok olunca daha demokratik olacağına inanıyorum.
8 Aralık 2009
yalnızdeniz: Demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla oturduğu,işletildiği gelişmiş demokrasiler kişi başına düşen milli gelirleriyle de bize fark attıkları için bize ters bir durum.Milli gelirimiz 15-20bin dolarlara çıktığında olabilir.
12 Kasım 2009
harun19706: İyi olurdu. En azından her kafadan bi ses çıkmazdı ama türkiye gibi 70 milyonluk bi ülkede bunun pek mümkün olacağını hiç mi hiç sanmıyorum herkes farklı düşünüyor...
7 Kasım 2009
barex: Türk siyasi yapısına baktığımızda rol alan partilerin sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Bizim gibi kısır siyasi çekişmelerin yaşandığı bir ülkede zor da olsa uygulandığı taktirde yararlı buluyorum.
17 Ekim 2009
JohnNash: O zaman Ülkede her seçim sonrası nüfus 1 milyon azalırdı.
12 Ekim 2009
siyahmasal: Demokrasiden bahsediliyorsa herkesin fikrini ifade edebileceği platformlar olmalı,ya siyah ya beyaz dayatmasına karşıyım ben...
7 Ekim 2009
ibrahimpekin: Bir açıdan iyi bir açıdan kötü. Hep 'solda birlik' diye haykıranlar var ülkemizde. Bu açıdan bakarsak İngiltere'deki durumu örnek verebiliriz. Tüm solcular ülkedeki tek sol partiye oy veriyorlar. Kötü yanı ise; pişman olmak. Yada o sol partinin ne kadar sol olduğu, amaçlarının, hedeflerinin ve 've saire'lerinin neler olduklarını gördüklerinde başka alternatifleri olmayacak solda...
2 Ekim 2009
ayazcem: Türkiye'de böyle bir sisteme her şekilde hayır derim...Gerek de yok zaten...Çok seslilik bize yakışırdı ama artık ben kendi insanımızı tanıyamaz oldum...
29 Eylül 2009
dpd06: İstemem,herkes kendi görüşünü ne olursa olsun temsil edebilmeli,yok Demokratlar,yok Cumhuriyetçiler diye ikiye ayrılmak saçmalık.
28 Eylül 2009
Tun-cem: Bu halkın eğitim seviyesiyle alakalı bir durumdur.Bizde olmaz.Bir çeyrek altına oylarını verecek bir halk doğruyu bulamaz.Elli yıl sonra belki olur ama ülkemizde eğitim din odaklı olduğundan o da olmaz.
27 Eylül 2009 . Polemikleri Oku
berxay: Ben olmamasını isterim. İlla sağcı veya solcu olmak zorunda mı, belki bunların ortası da vardır. 5 partili sistem en iyisi bence, her görüşü yansıtır işte.
21 Eylül 2009 . Polemikleri Oku
quartz: İngiltere'nin kendi siyasi ve kültürel gelişimi mevcuttur, bu sebeple Türkiye'de bir model uygulanacaksa sistem, alttan gelen siyasi gelişim ve kültürel anlayışla uyumlu olmalı. Bizim gibi ülkelerde sorun yarıdan çok daha az oyla mecliste yarıdan çok daha fazla sandalye elde etmektir. Bunun sebebi malum barajdır ancak mecliste işlerine gelince millet iradesi denilen tabloyu yansıtmaz, bu şekil bir oluşum ancak demokrasinin ne olduğunun anlaşılması ile ülkemizde uygulanabilir.
20 Eylül 2009
Ugugug: Felaket olur diyorum, başka bir şey demiyorum. 550 partili bir meclisi, tek parti iktidarına her zaman tercih ederim.
20 Eylül 2009
servetcembar: Şu anda ne yapsan bu ülkedeki sistemden daha iyi olacaktır...
20 Eylül 2009
timurozun: bu sistem istikrar getirir. Ancak farklı görüşlerin yansımasını engelller.. Hem kutuplar keskinleşir. Gerçi bizde zaten keskin. Buna cevap vermek zor. Ancak ciddi anlamda tartışılmalı uzmanlarımızca
19 Eylül 2009
keremege: Ülkemizdeki sözde demokrasiye uymaz...
19 Eylül 2009
ışıl_ışıl: 2 kutba bölünmek bir ülke için iyi olmayabilir fakat istikrar sağlayacaksa belki denenebilir. Ivır zıvır partileri ben pek sevmiyorum aslında. Boş oy almaktan başka birşeye yaramıyorlar.
18 Eylül 2009
pinokyo: Türkiye'de yürümez bu sistem. Misal DTP, CHP, İP, ESP, HÖC, DSP vs liste uzar ama Allasen şu partiler aynı çatı altında toplanabilir mi hiç ?
18 Eylül 2009
ny12da: Ben ikinci grup siyasetçilere katılıyorum. Çünkü sadece bu ülkede sağcılar ya da solcular yok. Farklı görüşler farklı kişiler ve partilerce temsil edilirse bence daha mantıklı olur.
18 Eylül 2009
Anketi oluşturan üye: mesuttt . 18 Eylül 2009