Anket Sitesi

Anket Sonuçları

Ömer Seyfettin, Ali Canip, Ziya Gökalp, Akil Koyuncu'nun öncülüğündeki Genç Kalemler ve Yeni Lisan hareketi, “Milli bir edebiyat milli bir dille yaratılabilir. ' görüşünü ortaya atıp Türkçe'nin sadeleşmesi için 7 temel ilkeyi kabul ve ilan etmişlerdir. 7 ilkeden biri: 'Başka Türk Lehçelerinden kelimeler alınmamalıdır. ' Dilde sadeleşme hareketinde bu ilkenin benimsenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

%37,8Yanlış buluyorum, diğer lehçelerden kelimeler alınarak da milli bir dil oluşturulabilirdi
%35,6Doğru bir karardır, sonuçta kendine has bir dil geliştirmek gerekiyordu
%15,6İlgilenmiyorum/Fikrim yok
%11,1Benim görüşüm;
Ankete Katılım: 45 üye
Anketi Paylaş:
Anketi 4 üye beğendi

Ankete Yazılan Yorumlar

servetcembar: Dilde sadeleşme neden gereksin ki...Çoğalsın, dil bu...
22 Ekim 2020
keremege: İşe yaramadığı aşikar...Zaten Türkçemizin hali ortada. Kısır kelimelerle, içinde bulunduğumuz durumu net bir şekilde açıklamak zorundayız. Bir kelimeye onlarca anlam yüklüyoruz.
30 Kasım 2013 . 1 üye beğendi
sol: Dünya üzerinde herhangi bir ülkenin dört bir tarafında da tam anlamıyla aynı lehçenin kullanıldığını düşünmüyorum.Bu denli detaylara takılmamak gerekir.
11 Nisan 2013
Bysmooter: Benim görüşüm işi uzmanlara bırakmak, ortaya çıkacak senaryoları toplum ile paylaşmak ve ortak bir kararda ilerlemek yönünde.
9 Nisan 2013
bjk1903: Esas itibariyle ümmet bilincinden millî düşünceye geçmek, yazı dilini konuşma diline yaklaştırmak amacıyla yapılmış bir çalışmaydı. Dilimize yerleşmiş Arapça ve Farsça kelimeleri atmak, bu dillere ait terkipleri kullanmamak hedeflenmiştir. Millî bir edebiyat, elbette doğu ve batı dillerinin taklitçiliği ve etkisinden kurtulmuş, millî bir lisân ile var olabilirdi ama buradaki diğer Türk lehçelerinden kelime almamak fikri yanlıştı ve büyük Türkçü ve Turancı Z. Gökalp bunu daha sonra ifade etmişti.
2 Nisan 2013 . 1 üye beğendi
dpd06: Özgün bir dil yaratmak gerektiği doğrudur da bu seçenek pek işe yaramamış anlaşılan, zira Türkçe halen güçlü bir dil değil, arapça/farsça kelimeler bilmeden bugün anlaşmak çok kolay değil.
1 Nisan 2013
as1908: Sadeleştirme hareketi bütünüyle yanlıştı. Zaten zaman için dil kendini yeniliyor. Müdahale edilmemeli idi. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir hareket olmuş mudur acaba?
1 Nisan 2013 . 1 üye beğendi
Mohikan: Dönemine göre değerlendirme yapmak gerekir,o dönemde bu kadar hassastılar,şimdi bırakın başka bir Türk lehçesinden kelime almayı ingilizce ağırlıklı kelimelerden oluşuyor konuşmalarımız ve yazışmalarımız. Keşke onların dediği ile kalabilseymiş diyorum.
31 Mart 2013
berxay: Ben zaten Servetifünuncuyum, bu görüşe de katılmadım :D
31 Mart 2013
Anketi oluşturan üye: partocar . 31 Mart 2013