Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Türkiye'de de Avrupa'daki gibi işçi ve emekçi sınıfının sorunlarını siyasetinin merkezine koyan, bunun yanında demokrasi dışı otoriter devlet anlayışlarını reddeden, türban sorunu, laiklik sorunu, Alevi sorunu ve Kürt sorunu gibi kangrenleşmiş sorunlarda bütünleştirici ve özgürlükçü bir tutum takınan bir sosyalist parti kurulsa, bu partiyi destekler misiniz?

a.rifat: türkiye'de bunları söyleyen partiler var. ödp sdp emeğin partisi vb. seçimlere ittifak yaparak giriyorlar. biraz farklı olsa da bir de tkp var. bu alanda bir boşluk yok. da bu dıştan bakınca pek iyi görünen özellikler bu partileri türkiyenin kritik meselelerinde akp ile benzer davranmaya itmiyor mu?emeğin avrupasını kuracağız teranesi ile ab emperyalizminin maşası haline getirmiyor mu?türkiyenin bir de emperyalizm sorunu yok mu? emperyalizm diye bir şey yok da biz evham mı yapıyoruz?
a.rifat: ulusal sorun olarak tanımlanan şey eğer bu yöntemler kullanılmadan çözülecekse bu sorun uluslararası bir sorun olarak varlığını devam ettirecektir. dtp içindeki kürt sermaye sınıfını aşiret reislerini namlı kürt ailelerini görmeden demokrasicilik ve anti kapitalizmcilik taslamak da birilerinin işi olabilir ama sosyalistlerin üstüne vazife değildir. şimdilik burada kesiyorum selamlar efendim.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: yarım akıllı yarı okumuş, emperyalizmin sol tekeri avrupa solcularının sandığı ve bize yutturmaya çalıştığı şey değildir demokrasi. demokrasi şudur mesela: içinde ahmet türk sedat bucak bedirhaniler vb lerinin bulunduğu kürt aşiret reislerinin etkinliğinin kırılması, aşiret sisteminin tasfiyesi, tarikat bağının tasfiyesi ve hatta avrupadakilerinin çoğu almanya tarafından maaşa bağlanan alevi dedelerinin de etkinliğinin kırılmasıdır. büyük ve eksiksiz bir toprak reformudur.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: ama demokrasi bu değil. demokrasi herşeyden önce prekapitalist üretim ve insan ilişkilerinin tasfiyesi demek. burjuva demokratik devrimlerinin tarihe bakarsanız orda sandığın pek nadir ortaya konduğunu, ama papazların, lordların düklerin kralların kellelerinin sepetlere doluştuğunu, amerikan devriminde toprak mülkü sahibi sınıflarının top ateşi altında tasfiye edildiğini görürsünüz. demokratik devrim tabiri sosyalist literatürde bu bağlamda kullanılır.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: öff yazarken afakanlar bastı biraz daha örnek versem pollemik com un bilgisayarı dolacak. yani demokrasi denen şey önüne konan sandığa atılan oy, (inekler bile yem konusunda daha seçicidir), her tür alt kültürün (o da emperyal sistemi dumura uğratmıyor ve hatta para kazanmasını teşvik ediyorsa), marjinal söylemin bir kakafoni oluşturarak ortalıkta salınması ise tamam. ab bize demokrasi getirsin görelim hanyayı konyayı
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: biz hamile ispanyol savunma bakanına susta duran çakı gibi askerlere imrenerek bakıyor ve işte adamı böyle dize getirirler nerde bizde böylesi der iken; gözümüzden kaçan, eski doğu blokundan veya uzak doğudan gelen köleleştirilmiş 13-15 yaşında kızları bira göbekli almanlara sunan holdingleşmiş şirketler...amerika bize ırak petrollerinden pay vereceğine söz verdi diyen, bunu derken len ben ne diyom demeyen pişkin polonya başbakanı...(AB onları da demokrat yaptı ya)
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: bush'un amerika'da ilkinde hile ile de olsa iki kez seçilebilmesi, yıldız savaşları benzeri filmlerde o yüksek teknolojiye rağmen imparatorların, lord vaderlerin, ışın kılıçlarının bulunması, fal büyü üzerine ihtisaslaşmış tv kanalları, kutsal kitaplar üzerine yapılan seçilmiş yeminleri... alel acaip tarikatlar, kadın erkek dünyalarındaki kopukluğun en dolaysız kanıtları olan pornografi ve eşcinsellikteki yaygınlık, uzak doğuya yapılan sübyancı seksi turları...
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: dünya üzerinde demokrasi sorununun sadece bizim gibi ülkeler için değil abd ve ab ülkeleri için de yakıcı olduğunu düşünüyorum. sevgilisi ile paparazzilerden kaçarken telef olan prenses diana'nın ardından yürüyen 2 milyon sulu gözlü ingiliz'in sedat bucaK'ı davul zurna ile karşılayan aşiret mensuplarından zihin ve yaşantı itibariyle daha ilerde olduğunu düşünemiyorum. ya da ne bileyim bizim cem uzan ın üstelik çirkini olan bir berluscani ye deve yüküyle oy verilmesi...
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: osmanlı toprakları için de aynı şey geçerli. 31 mart vakasında mesela daha ilerici (hadi daha batıcı diyelim) ittihatçılarla değil derviş vahdetilerle saidi kürdilerle (nursi) ilişki içindeydiler. sonuç: emperyalist sömürüye maruz kalan ülkelerde bizzat bu sömürü nedeniyle prekapitalist unsurların tasfiyesi gerçekleştirilemedi ve demokrasi sorunu varlığını sürdürdü. demokrasinin tanımından aynı şeyi anlamadığımızı tahmin ediyorum.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: empryalist sömürünün bütünleştirici ve geliştirici rollerinin bulunduğu da tarih tarafından doğrulanmamıştır. zira emperyalizm girdiği ülkelerde en geri en feodal usurlarla ittifaka giriyordu. hindistanda racalarla. çin de savaşçı baronlarla vb. hatta afrika köle tarihinde de bizzat kabile şeflerini kullandılar. amerika kıtasına köle sevkiyatında. ortadoğu tarihinde de benzerdir bu durum. arabistan da saf gerici feodal şeyh ve emirlerle girdikleri iişkilerden yüzlerce örnek verilebilir.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: marks hindistan'daki anglo-sakson sömürgeleştirme olgusunun iki yönü olduğunu, birinde sömürü nedeniyle ülkenin geri kaldığını, diğerinde ise bu sömürünün kapalı köy ekonomisini parçalayarak ülkenin gelişmesine katkıda bulunabileceğini söylemişti. bence tam doğru değil bu öngörü. doğal bir şekilde manifaktür boyuta ulaşmakta olan hint ipek sektörünün ingilizler tarafından nasıl hunharca yok edildiğini ipek dokuma ustalarının kollarının bile kesildiğini muhtemelen bilmiyordu.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: anti kapitalizm doğru bir program elbette. bir anti emperyalist savaşımın özellikle de işbirlikçi sermayeyi mülksüzleştirmeden ve onları tasfiye etmeden gerçek bir zaferle taçlanması düşünülemez. ama bu dönemsel olarak anti emperyalist eğilimler geliştiren sosyalizm dışı unsurların olmadığı bulunamayacağı anlamına gelmez. devrim süreci ilerlerken bu sürece kimin önderlik ettiğine bağlı olarak olasılıklar muhteliftir.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: ab ülkelerinin almanya ve fransa dışındakilerinin neredeyse tamamı ırak işgalini destekledi ve asker verdi. www.icasualties.org adresine girerseniz orada bu ülkelerden kaçının askerlerinin ırak kumlarına gömüldüğünü görürsünüz. demokratik ab işte böyle bir şeydir bu üç. IKP hakkında yanılıyorsunuz. kurulan kukla hükümetlere bakan vermiştir. saddam düşmanlığı ve kadrolarındaki mikro milliyetçi eğilimli kürtler gözlerini kör etmiştir zira. bu dört.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: ayinesi iştir kişini lafa bakılmaz. akın birdal sdp nin başkanıydı. şuan dtp diyarbakır milletvekili. grup kurmasına mani olmamak için dtp den ayrılmadı. ben mi yanlış biliyorum dtp nin ab yanlısı olduğunu sanıyordum. kurulan ittifaklarda sdp ve emep mi motor güç? programı onlar belirlemiyor dtp belirliyor.bu bir. eğer ab süreci türkiyeye demokrasi getiriyorsa abd nin ırak'a getirdiği demokrasiye de karşı çıkmamak lazım bu iki.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
abuzittin: Ayrıca Irak Komünist partisi ABD işgalini desteklemiyor bilfiil bu işgale direniyor. Ama Saddam'ı da anti-emperyalist diye övmüyordu. Saddam da en az ABD kadar zulmetti Irak halkına.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
abuzittin: SDP ve EMEP AB yanlısı değil. Sadece milliyetçi bir anti-AB'cilik yapmıyorlar. Bence doğru da yapıyorlar. ÖDP AB'ci sayılabilir ama yine de yurtseverlik yapan TKP'den daha tutarlıdır sosyalizm açısından. Çünkü AB süreci en azıdan bazı demokratik haklar getiriyor. Kapitalizm yine olduğu yerde kalıyor. AB karşıtılığı ise kapitalizme bir karşı çıkış olmadığı gibi Türkiye'nin demokrasi açısından yerinde saymasına neden oluyor. Tabi demokrasi de neymiş dersen bilemem.
29 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: lenin döneminde moskova da kurulan bir üniversitenin adının sun yat sen olmasına ne diyeceğiz? sih, bask, katalan, tamil, çeçen, kürt, beluci vb. milliyetçilikleri baş tacı olur ve mikro milliyetçilik emperyalistler tarafından desteklenirken onlarla aynı tezgahta buluşan kızıl soslu laf ebeleri bize sizin sorduğunuz sorunun cevabını versinler: ÖDP SDP vb leri bu kadar anti kapitalistken ab yanlısı olmayı nasıl başarıyorlar?
28 Mayıs 2008 . Ankete Git
a.rifat: sevgili abuzittin anti emperyalizm ile anti kapitalizm aynı şey olsaydı o zaman anti emperyalizm tanımına gerek olmazdı. buradaki kritik mesele şu bence. iran'daki sosyalistler ülkeleri amerika tarafından bombalandığında ne yapacaklar? Irak komünist partisi gibi Amerikan işgalini destekleyip bu işgal en az 30 yıl sürmeli mi diyecekler? iranda abd nin kuracağı kukla hükümette onların da bakanı olacak mı? Lenin in kemalist hareket ile ilgili söylediklerini ne yapacağız?
28 Mayıs 2008 . Ankete Git
abuzittin: Emperyalizm bir bütün olarak dünya kapitalizminin girdiği evreyi tanımlar. Emperyalizm ile mücade ulusalcılık ve milliyetçilik ile yapılmaz. Emperyalizme karşı olmak doğrudan kapitalizme karşı olmayı gerektirir. AB kapitalist ve emperyalist bir birlik doğru peki Türkiye'de kapitalizm yok mu? Emperyalizme karşı çıkacağız diye içteki rejimi destekeleyemeyiz. Örneğin İran'lı sosyalistler ABD emperyalizmine karşıyız diye İran rejimini destekleyebilirler mi?
27 Mayıs 2008 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: abuzittin . 15 Mayıs 2008