Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

İtalya'da 1948, Japonya'da 1950, medeni kanunlarını aldığımız İsviçre'de 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmış iken; 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkını elde eden Türk kadının 550 üyelik mecliste 24 üye ile temsil edilmesinin nedeni ne olabilir?

as1908: diğer: neden kadınların özellikle siyasetle ilgilenmesi isteniyor. kadın erkek eşitliği yok mu. milletvekillerinin cinsiyeti ni önemli yeterlilikleri mi. sırf kadın olduğu için ve belli kontenjanlar yüzünden milletvekilliği listelerinde öne çıkan hatta bakan olanlar var. ayrıca ne kadar iyi olursa olsun sadece kadın olduğundan seçildikleri düşünüldüğü için yeterince değer görmeyen kadın siyasetçiler var. bence saçma bir ayrım.
appeliuss: ancak bir kadın olarak günümüzde kadına bakışta aynı hassasiyetin gösterilidiğini düşünmüyorum. kadınlar haklarını sindiremediği gibi erkeklerde bunları sindirebilmiş değil.bu ayrımı yapan ben değilim.insan olarak görmüyoruz ki birbirimizi.daha küçükken bunlar işleniyor beynimize.sözüm meclisten dışarıdır bu arada
5 Aralık 2006 . Ankete Git
appeliuss: yeterlilik pek tabi önemli.ancak söze girişin yanlış.'neden ilgilenmeleri isteniyor' diyorsun.doğru ve yapıcı düşünceler geliştiren kadınlara daha çok ihtiyacımız var mecliste. değinmek istediğimiz çok farklı bir şey buradaki . ben zaten sadece kadın olduğu için değil kişisel hak ve hürriyetleri açısından haklarının takipçisi olmaları gerektiğini yorumlarda belirttim. evet bu düzenlemeleri sağlayanı da biliyoruz. hatırlattığın için teşekkür ederiz.
5 Aralık 2006 . Ankete Git
as1908: o zaman kadın ya da erkek birey olarak kim yönetimde söz sahibi olmak istiyorsa olur. ama yorumda da yazdığım gibi burada temel ayrıntı kişinin yeterliliği olmalı cinsiyeti değil. unutmamak gerekir ki kadına seçme seçilme hakkı veren de, devlet kademelerinde yükselmelerini sağlayan da diğer tüm temel haklarda ilk atılımları yapan da bir erkekti: mustafa kemal atatürk
5 Aralık 2006 . Ankete Git
as1908: ben kadınlar daha fazla temsil edilmesin demiyorum ki. ancak olaya kadın erkek olarak değil de birey olarak bakmak gerekir. türkiye'de 'birey' ne kadar temsil ediliyor ki kadınların yetersiz temsilinden bahsedelim. sorun temelde bu zaten. sorun insanların temsil haklarının yasalara dayanmasına rağmen ellerinden alınması. bir siyasi parti lideri sizi istemedikten sonra milletvekili olma şansınız nedir? burda bireyin yönetime katılmasının önündeki fiziksel engeller kaldırılmalı.
5 Aralık 2006 . Ankete Git
appeliuss: sayın as1908. bahsetiğin durum tamamen göstermelik olup bence durumu daha iyi irdelemelisin derim. kadının erkek tarafından temsil edilmesinin ne kadar zor olduğunu çıkan yasalardan uygulamalardan anlayabilirsiniz bence. kadın oranın %4.4 gibi bir rakamda kalması bence Türkiye gibi bir ülke için şu dönemde utanç kaynağı olmalı.hele ki hergün bir kadının haklarına tecavüz edilirken
5 Aralık 2006 . Ankete Git
valentino: kadınların meclise girmesi konusunda "pozitif ayrımcılık" yapılması doğrudur.kadın-erkek eşitliği ancak mecliste %50 erkek %50 kadın milletvekili olduğunda sağlanacaktır.çünkü bu toplumda sadece erkekler yaşamadığından kadınların da aynı oranda temsil edilmeleri gerekmektedir.
5 Aralık 2006 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: appeliuss . 4 Aralık 2006