Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Bir yönetmen olduğunuzu düşünün. Bir oyun sahneleyeceksiniz, oyuncuları da siz belirleyeceksiniz. Önünüzde 12 aylık eğıtim dönemi var. Bunun 6 ayında oyunculara tiyatronun nasıl ortaya çıktığını, tiyatro kuramlarını, oyunculuğun temel ilkelerini öğretip ikinci 6 ayda oyun provalarına başlayacaksınız. Başrol oyuncunuzu neye göre seçersiniz?

oyuncakbulut: Burada kısacası teori-kuram çatışması söz konusu...Ancak şuna çok iyi dikkat etmek gerekir Deniz..Bir insanın kuramsal, teorik kavramları öğrenme yetisi çok gelişmiş olabilir ama yine de bireysel faklılaşımdan kaynaklanan becerimsel özgüdüleri göz önünde tutmak gerekmez mi?
dpd06: tiyatrı izlerken alınan zevk gerçekten bambaşka ama halkımıza anlat anlatabilirsen.gerçi şimdilerdfe en azından sahnedekilere laf atmıyoruz.artık tiyatrocular da tv ye taşındı.bakınız 'çok güzel hareketler bunlar,bir demet tiyatro,komedi dükkanı vs vs'
5 Ağustos 2008 . Ankete Git
dpd06: açıkçası ben Brechte her zaman stanislavskiden daha çok katılıyorum.sonuçta o sahnedeki herşey sadece -rol-dür.Yetenek elbetteki yadsınamaaz ama çalışmadn da yetenek bir halta yaramaz.Bakın mesela bugünün değerli tiyatro sanatçılarına hepsi günlerce ilk rollerine çalıştıklarını söylerler.yetenekleri elbette var ama deli gibi de çalışmışlar.gerçi muhtemeleen sen de bu görüşüme katılacaksın.
5 Ağustos 2008 . Ankete Git
oyuncakbulut: Ama her ne kadar Stanislavski' yoğun duygusalcılığı olsun, gerek Brecth'in gestus'u olsun,Augusto Boal’in ploreterya dışavurumculuğu olsun..Tiyatro tiyatrodur..Önemli olan Samuel Beckett'in Krapps Last Tape'ini izlerken o zevki tadabiliyor musun o önemlidir...(gevrey chambertin'ini yudumlayarak tabi..şurup niyetine)..Bu arada bir paket pirince oyunu satan emekçi halkımdan, mala davara hiçbir katkısı olmayan bu kopuk yorumlarımdan dolayı özür dilerim...
1 Temmuz 2008 . Ankete Git
oyuncakbulut: Bertolt Brecth ise tabiki teroriseverdir.Kesinlikte teatral önbirikim disiplini yanlısı bir insandır...Bu noktada bunu doğal karşılamak gerekir...(Tüm marksistlerin DNA'sında teorisever molekül olduğunun farkındayım..Brecth de olduğu gibi)..Ama ben her şeye rağmen diyorum ki..Aslolan 'yetenektir'...Stanislavki' de 'sanat işçisi' olan oyuncu..Brecth'de 'aktör' olmuştur..'Sanati kendinde sev, kendini sanatta degil'..Yani yeteneklerini ön planda ve gelişimin için ortaya koy..
1 Temmuz 2008 . Ankete Git
oyuncakbulut: Bu durumda benim söylediklerim daha çok Konstantin Sergeyevic Alekseyev Stanislavski'nin görüşüne daha yakın duruyor olabilir.. Fakat kaçırdığımız bir nokta var burada 1) Amaca hizmet etmeyen hiçbir hareketin sahnede yer almaması 2) Oyuncu bir teşhirci değil sanat işçisidir..diyen bir insan da her ne kadar duygu yoğunlaşmasını temel alan bir kuramın (psikolojik natüralizm) , insan yeteneğinin daha bir ön planda olmasını da göz ardı etmiş sayılmaz mı?
1 Temmuz 2008 . Ankete Git
oyuncakbulut: Ama unuttuğun bir şey var Deniz..Tiyatronun çıkışını ele aldığımızda dinsel törenlere dayalı çeşitli ritüellerin zamanla gelişerek, laikize olması ve bağımsız tiyatro mantalitesinin ortaya konulmasına şahit oluruz...Üst Paleolitik çağdan kalan mağara resimlerinde ortaya konan hayvan derisi giymiş insan figürlerinden ritmik olgulara rastlanır...Bu da demek oluyor ki insanların teorik özbirikimsel doneleri gelişmeden bile , teatral unsurlara doğası gereği (yani yetenek) eğimli olduğunu gösterir.
1 Temmuz 2008 . Ankete Git
dpd06: Teatral terimlere girelim diyorsan girelim hemen:))Büyük tiyatro kuramcılarından Stanislavski ye göre oyuncu rolü içinde hissederek,sanki o roldeki kendisiymiş gibi,bunun bir rol değil gerçek olduğunu düşünerek role hazırlanmalıdır ama Bertolt Brecht e göre oyuncu önce bunun rol olduğunu bilip,rolüne ona göre hazırlanmalıdır.bu 2 kuram taban tabana zıttır ve bunlara göre,yetenek çok şeydir ama herşey değildir
1 Temmuz 2008 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: dpd06 . 1 Mayıs 2008