Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Çalışan insanların işlerini bırakıp cuma namazına gitmelerini doğru buluyor musunuz?

rainman3: Hayır kesinlikle çok yanlış. Laik bir ülkede bu tür eylemlere müsade edilmesi düşünülemez. Eğer çok isterse kişi, işini bırakacak, camiye gidecek. Yani evinde otururak bol bol ibadetlerini yerine getirebilir.
Zehirlee: Bu değişim bana bizim ülkemizde Laiklik kavramı tartışılmaz, laiklik kavramını tekellerinde tutanlar bu kavramı zamanın şartlarına göre kendi çıkarları doğrultusunda değiştirebilip kabulettirdiklerini gösteriyor.
18 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Bu arada Tatatrizma aylar once senle olan bir polemiğimi hatırlıyomda sana Kanadoğlunun F.Altaylı programında Laiklik tanımı yaparken Laikliğin ucu acık bir kavram olduğu bizim laiklik anlayışımızda devlet din işlerine karışabilir dediğini soylemiştim , sen buna karşılık bana o, onun düşüncesidir beni bağlamaz deyip kabullenmemiştin ama şimdi kalkmış o gün kanadoğlunun dediğini soyluyu ve kabul ediyon Laik devlet din işlerine karışır diyon
18 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Ve hiç kimseninde Laiklik, toplumsal olaylarda dine müdahele edebilir düşünce mantıksızlığıyla Laikli ği bi bakıma dinden baskın ve üstün gösterme cabası olamaz, olsada beyhude bir cabadır.
18 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Hristiyanlıkla , İslamiyeti karşılaştırmanda ilginç hristiyan aleminin reform undan once hristiyanlık, kitabıyla birlikte hristayanlar tarafından reforme edilip değiştirilmişti zaten. Yani hristiyan aleminin reformları temelde Allahın kitabı olan İncil le bir alakası yoktu çünkü o İncil zaten onlar tarafından değiştirilmişti. Ama islamiyette değiştirilmemiş Allah ın tüm emirlerini açıkca emrettiği Kuran ı kerim i var. Ve bunlarda reform yapmak hiç kimsenin haddine değildir.
18 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Tatarizma … anket ne… çalişan insanların Cuma namazı kılmaları… sen bu başlık altında beni ta Fransa laikliğine gönderirken konu saptırma olmuyu ama senin konumuz Cuma namazı iken ve sen bağlantılı dinde reform gerekliklerini soylemişken benim Müslüman lar için Allah ın emri olan Cuma namazının kılınışı nı bi reforme et demem konu saptırma oluyu…ilginç.
18 Temmuz 2008 . Ankete Git
gulcin1571: cuma namazına gidince laiklik bozuluyomu
18 Temmuz 2008 . Ankete Git
fersan26: laiklik :) pardon??? ya hiç birşey demek istemiyorum aslında ama bu kadar da olmaz be laiklik he vay be....
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Laikliğin kimsenin tek elinde olup olmadığını söylemiyorum Laikliğin tariflerini nerede nasıl yorumlanması gerektiğini söylüyorum bunlar benim görüşlerim katılıp katılmaman senin bileceğin iş ama benim dediklerimden alakasız şeyler yazıpta ben yazmışım gibi gösterme!
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Zehirlee yine konuyu saptırma gibi davranışlara giriyorsun "Cuma namazını dini başlık altında reforme etsene?" demek ne demek içeriği nedir anlamı nedir? Anlatmak istediğin ne?
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Zehirlee o yorumunda benim sorduğum cevap içerikli sorulara verilmiş bir yanıt yok hatta alakası yok gibi!
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Ya arkadaşım Cuma namazını dini başlık altında bir reforme etsene?
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Fransada Laik lik Türkiyede olduğu gibi sadece Sol cuların tekelin de değil.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Umarım bu yazdıklarımdan sonra çoğunluğu Hristiyan olan bir devletin dine bakış açısıyla çoğunluğu Müslüman olan devletin dine ve Laikliğe bakış açısını bir tutmak gibi yanlışlar içine saplanmış absürd ve komikçe bir tutum almaz akp li arkadaşlar...
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Tatarizma gözden kacırılan diye soylediklerin e cevab zaten önceki yorumlarımda vardı...Bizdeki Solcular gibi Fransız solcuları ise böylesi bir değişikliğe en sert şekilde muhalefet ediyorlar ama sonuç itibarıyla Fransa kendi laikliğini tartışıyor, tartıştırıyor. Türkiye’de ise bazı çevreler, laiklik konusuyla ilgili en küçük bir tartışmayı bile hazmedemiyorlar. Bu kesimlere göre laiklik adeta bir dogma. (Zehirlee - 13:56)
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Fransa'da "Toplumsal yaşamı etkilemesine izin verilmeyen din" gibi sözlerin dolaşmamasının sebebi daha öncede onlarca kez tekrarladığım gibi Hristiyanlığın bir reform aşamasından geçtiği ve devlet yönetme toplumsal düzeni kendince sağlama gibi etkilerin kırılmasıdır ! Ancak İslam dünyasında böyle bir reform hareketinden bahsetmek mümkün değildir hatta bundan ulu orta söz edeni vurmak bazı anlayışlara göre "Katl-i vacip" e girer!
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Ve hepsinden önemlisi İslamiyet'in halen bir reform aşamasından geçmeyip daha doğrusu bazı "sofular" nedeniyle geçemeyip devleti yönetmeye talip bir anlayış üzerine olduğu nettir bunun yanında toplumsal düzeni kendi yoluyla sağlama amacıda nettir.! Böyle bir ortamda Müslüman halka sahip olupta tek Laik devlet olan T.C'nin bazı konularda tutum alması kadar doğal bir durum yoktur...
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: din politikası heveslisi sağ kesimin yanılgıya sıkça yanılgıya düştüğü konu şudur "Laiklik madem akılcı ve bilimsel o zaman neden tartışılmıyor"?! Bunun açıklamasını yukarda kısmen yaptım ama yine bir tekrar edeyim zaten Bilimselliği ve Rasyonalizmi öne çıkarmak isteyen bir kavramı tartışmak isteyenlerin amacı nedir önce bu bir açıklansın! Dogmacı zihniyet dursun ama akılcılığı öne çıkaran kavramlar tartışılsın ne ala memleket!
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Rasyonalist düşünceye sahip olan bir birey Kuran'daki örtünme konusundada yorumda bulunabilir din yorumlanamaz birşey mi birileri öyle diye Laik ama Müslüman kanat bunu kabul etmek zorunda mı? Bulunduğu çizgi sebebiyle araştırma yanlısı olan Laikler elbetteki Kuran'ı da yorumlayacaklar bundan doğal bir şey yok! Bu ne onları dinden çıkarır nede bu Laikliğe aykırı bir durum oluşturur bu konuda mantıklı düşünmek gerekmekte...
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Laiklik en başta akılcı düşünmeyi ve dogmayı red ettiği için Laikliği tartışmaya açmak isteyen bireylerin dogmacı olduğu şüphesinin doğması normaldir . Zaten dogmayı red edip bilimselliği,rasyonalizmi öne çıkaran bir kavram neden tartışmaya sokulmak istensin bunun açıklaması nedir? Bu ilerici kavramı bu çağdaş kavramı muasır medeniyetin tek giriş kapısı olabilecek kavramı neden tartışmaya açmak isterler!?
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Dinlerinde reform aşamasından geçmiş hristiyan halkın büyük kesimi Laiklik karşıtı söylemlerde bulunan Papa'ya protesto gösterilerinde bulunmuşlardır. Yani batıdada Türkiye'dede laikliğe öz bir biçimde sarılanlar dogmatik oldukları için değil aksine akılcı düşünceyi savundukları için bu tür eylemler içindedirler.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Laikliği Avrupalı politikacılardan öğrenme amacı Hristiyanlığın uzun bir reform döneminden geçtiği göz önüne anılırsa yanlış ve anlamsız bir düşüncedir. Ayrıca Sarkozy,Bush gibi isimler dünya üzerinde evenjelist muhafazakar politika doğrultusunda hareket eden isimlerdir bunlar Papacı isimler ve Papa Laikliği tehlike olarak gören bir zat bu isimlerin Laikliği deşmeye çalışması demokrat bir adım olarak görülmesi çok yanlış ve tehlikelidir...
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Dolayısıyla zaten yüzlerce yıl süren reformist bir hareket gören Avrupa toplumları için Laiklik bizdeki kadar mühim değildir..Ancak buna rağmen Fransız ünlü siyaset ve toplum bilimcisi Duverger "Siyasal Rejimler " kitabında Laikliği devlet düzeninin yanındada toplumsal hayattada dinin etkisinden uzaklaşıp akılcı düşünmeye iten bir kavram olarak öngördüğü yazmıştır.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Zehirlee; İlk başta Fransa hakkında anlattıkların genel hatlar olarak doğru ancak bir noktayı din politikası yanlısı sağ kesim ısrarla atlıyor veya atlamak istiyor Fransa'daki halkın büyük çoğunluğunun mensubu olduğu hristiyanlık reform geçirmiştir Hristiyanlığın artık devlet düzenine talip olma,toplumsal işlevi kendine göre düzenleme gibi amaçları yoktur ancak bir reformdan geçmemiş İslamiyet'te ve Musevilik'te halen bu mevcut değildir...
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
ercü: İşte Held in 'Fetosçu' tabiriyle bazı kişilerin saygı duyduğu ve kendi düşüncesinde karaladığı ancak başkalarının düşüncelerini hazm edemediğinin örneği. Laiklik adına fikri ve düşüncelerini nasıl yansıttığının örneği.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Held: Dini görevini yerine getirenler degil.Fettoscu subaylar postalaniyor.Milletide bu sekilde kandiriyorlar zaten.Namaz kildigi icin ordudan atildi diye.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Bu arada Tatarizma... bana bak dediğin Fransa da son yıllarda orduda müslüman subay sayısı arttığından dolayı ordu müslüman subayları dini görevlerini yerine getirebilmeleri için 12 tane imam alımı yaptı ordusuna. Benim Laik ordum da ise daha gecen senelere kadar dini görevini yerine getiren ler fişleniyodu. (gerci halen de şüphelerim varya)
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: işte Türkiye. işte bana laikliği öğren diye önerdiğin Fransa. Sizler her fırsatta “Biz laikliği Fransa’dan aldık. Biz Fransa’yla birlikte anayasasında laiklik yazan 2 ülkeden biriyiz” diye hava atacağınıza, güçünüz yetiyorsa, bizdeki laikliği Fransa’ya ihraç etmeyi deneyin. Kabul ettirebilirlerseniz, belki bu kadar yalnız ve komik olmaktan kurtulabilirsiniz.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Bununla da kalınmamış, İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak Fransa’daki valilere “Papayı anmak için kiliselerde düzenlenen ayinlere katılma çağrısı nda bulunmuştu. Böyle yapıldığı için ne Fransa da laiklik gitmişti, ne de 'Devletin valileri nasıl olur da, üstelik de devletin çağrısıyla kiliselerdeki ayinlere yönlendirilir? Laiklik elden gidiyor!' gürültüleri koparılmıştı.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: örneğin Fransa da laiklik adına 'Toplumsal yaşamı etkilemesine izin verilmeyen din' türü komik telakkiler yok. Dahası Fransa, bireylere “dini hiçbir şekilde toplumsal hayatlarına yansıtmama” gibi bir yükümlülük getirmediği gibi, bizatihi devletin kendisi bile zaman zaman dini içerikli eylemlerin öncüsü durumunda. Nitekim, birkaç yıl önce Papa 2. Jean Paul öldüğünde Fransa’da bayraklar yarıya indirilmişti.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Zehirlee: Aslında bu çevrelerin ne zaman laiklik tartışılsa hemen derin bir tehevvür ve paniğe kapılıp yasaklayıcı bir tutum takınmalarının nedenini çok iyi biliyoruz. çünkü sahip oldukları ana kronik laiklik anlayışının, laikliğin ana yurdu Fransa da bile bir karşılığı yok.
17 Temmuz 2008 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: betül_0794 . 2 Temmuz 2008