Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Sivas Belediyesi, yabancı isimler taşıyan iş yerleri için üst birimden vergi uygulayarak Türkçenin korunmasına yönelik bir girişimde bulundu. Sizce, Sivas Belediyesi'nin yabancı isimlere yüksek vergi uygulaması Türkiye çapında tüm belediyelerde hayata geçirilmeli midir?

Ugugug: Evet ama hangisi yabancı hangisi Türkçe? Bence reklamlarda da şöyle bir uygulama olmalı; bütün markalar (yabancı, Türk), Türkçe okunuş kurallarına göre okunsuz. (Ayrıca W,w; Q, kalın k; X, kh digrafı olarak seslendirilsin.) Örneğin markalar reklamlarda co-ca-co-la, turk-cel-l, pe-u-ge-ot, ni-ke, re-na-ult, du-ra-cel-l, con-ver-se, si-e-mens, son-y, h-yun-da-i, di-gi-turk şeklinde yazıldığı gibi zorlama okunuşlarla okunsunlar. Kulak tırmalayıcı olur, reklam değeri düşer,ondan iyi yaptırım olmaz.
Ugugug: Ona eski Türkçe demeyelim, Türkçe her zaman Türkçe'dir ve her dil başka dillerden ödünç sözcük alır ama Türkçe asıl en önemli yanını, yani dil mantığını yitirdi.
6 Aralık 2007 . Ankete Git
mukanhan: Buradaki mesele sanırım aynı değil. Bir dükkan açtığımda adını özellikle Türkçe seçmem dilimi korumam ve zenginliğini göstermem açısından faydalı olur. Türkçe isim bulamıyorsam da Türkçe'de olmayan harfler kullanmamalıyım. Ama yabancı markalara bence birşey yapılmamalı. Ancak, şurası da bir gerçek, Arapça ve Farsça dilimize çokça girdi gireli eski Türkçe'yi unuttuk.Eski Türkçe'de eminim ticari marka olmaya aday güzel isimler bulabiliriz.
6 Aralık 2007 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: karged . 1 Aralık 2007