Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Şu an yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu'na göre, bir bebek doğduğunda ve ilk nefesini aldığında bir birey olarak kabul ediliyor ve bu andan itibaren öldürülürse katil cinayetten yargılanıyor, ancak anne karnındaki bebeğin ölümüne sebep olan katil cinayetten yargılanmıyor, çünkü o bebek daha ilk nefesini almamış oluyor. Sizce bu kanun değiştirilmeli ve anne karnındaki bebeğin ölümü de cinayet sayılmalı mı?

fidem: Fetus hakları ve korunması konusu benim çok kafamı karıtıran bir şeydir. Medeni Kanun 'Çocuk ana rahmine düştüğü andan itibaren medeni haklardan istifade eder' diyor fakat anayasa kişilik haklarının çocuğun doğumu ile başladığını söyler. Cenin mirasçı olabiliyor, cenine bağış yapılabiliyor, cenine vasi seçilebiliyor, vs. Yani yasalara göre fetusun hakları döllenmeyle başlıyor, ama şahsiyet olabilmesi için canlı ve tam doğum şartı aranıyor. Bu durumda benim bildiğim emsal teşkil eden davalara
Ugugug: Ayrıca bu kadar karışık ve anlaşılmaz yasalardan vatandaş sorumlu tutulabilir mi? Ben kaç yıldır eğitim görmekteyim, kaç yıldır gündemi takip ederim ve eskiden bir işe yaramadığını görünceye kadar da çok kitap okudum, hiç olmazsa anayasayı da okudum, üzerinde değişiklikler bile yaptım, lâkin ben hâlâ neyin suç olup neyin olmadığını bilmiyorum. Eğer bu, bu kadar karışıksa kimsenin beni yargılamaya hakkı yok, yalnızca hukuk fakültesi mêzunları yargılanabilsin...
15 Temmuz 2009 . Ankete Git
Ugugug: Bakın siz bile anayasanın içinden çıkamıyorsunuz, durum böyleyken normal vatandaş nerden bilsin neyin suç olup neyin olmadığını? Boşuna anayasa matematikleştirilmeli demedim.
27 Kasım 2008 . Ankete Git
dpd06: evet ben de anketi cinayetle ilgili olarak yaptım ama sonra yorumda aklıma kürtaj konusu geldi,onu da yazdım ama haklısın ikisini ayırmak gerek.
26 Kasım 2008 . Ankete Git
fidem: Kürtaj konusu ile bunu ayrı tutmak lazım. Kürtaj bazen 'tek çare' olabiliyor. Ama bu durumda öyle bir şey söz konusu değil. Kasıt var (özellikle karın bölgesi seçiliyor), cinayet var (tıbbi olarak 4 aydan itibaren cenin bir canlıdır). Diğer ülkelerde bu tür konuarda emsal davalar oluyor ve sanıklar cinayetle yargılanıyor. Maalesef bizde henüz bu bilinç oluşamadı.
26 Kasım 2008 . Ankete Git
dpd06: ben de yanlış anlaşıldım kürtaj konusunda.keyfi kürtaja karşıyım,eğer sonuç bir annenin psikolojik veya fiziki hastalığını tehlikeye atacaksa elbette kürtaj olsun,ama dediğim gibi bu kürtajlar en aza indirilmeli diye düşünüyorum.doğum kontrol,hamilelik öncesi ve sırasında sürekli kontroller gerekli ki her türlü kürtaj azalsın.zaten kürtaj iğrenç bir şey,yakınlarımda yaşamış olan kadınlar var ve akıl sağlıkları ciddi zarar gördü.vicdan azabı ve kürtajın verdiği acı zor bir şey
26 Kasım 2008 . Ankete Git
fidem: Hayır kanunlarda sorun var ama bu sorunun üstesinden hakim gelebilir ve cinayetten yargılayabilir sanığı diyorum.
26 Kasım 2008 . Ankete Git
fidem: Yalnız bunu kürtaj ile karıştırmamak gerekir diye düşünüyorum. Çünkü tecavüz/ensest ilişki sonrası gebelik, akli yeterliliği olmayan ebeveynleri içeren gebelik, anne sağlığını tehlikeye atan gebelik, doğum sonrası cami avlusunda bitecek gebelik, gebelik sırasında çeşitli anomalilerin yaşanması, toprağa gömülecek bir kız çocuğa gebelik, vs gibi çok sayıda vahşet göz önüne alındığında ben kürtajın yasal olmasını sonuna kadar destekliyorum...
26 Kasım 2008 . Ankete Git
dpd06: yani yasanın bu hali iyidir,vuku bulan olaya hakim kendi iradesiyle,olayın durumuna göre karar versin mi diyorsun yoksa ikilemde mi kaldın anlamadım:)
26 Kasım 2008 . Ankete Git
fidem: bakılması gerekir. Yani gebe bir annenin karnı bıçaklanmak sureti ile cenin öldürülürse, ama anne sağ kalırsa, sanığın cinayetten yargılanmasına hakim karar verebilir. Çünkü anayasada 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.... Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler' denir. Bu da devleti fetustan sorumlu tutar bence.
26 Kasım 2008 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: dpd06 . 25 Kasım 2008