Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Dininizin emrettikleri, söyledikleri şeyler bir gün bilime ters düşerse hangisini seçersiniz?

kahramantürk: Elbette dinimin emrettiklerini tercih ederim.Bilim adamları tam bir maskara.Bugün siyah dediklerine yarın beyaz diyen adamlar ile her şeyi yaratan ve allemül guyub(bilinmeyen her şeyi bilen) olan Allah'ın dedikleri karşılaştırılabilir mi?Dünyanın bütün profesörleri domuz eti faydalıdır, yenilebilir dese bile yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim haram diyors iş bitmiştir!
drosophila: Güzel sohbetti partocar. En azından kendi içinde tutarlı ifadelerin var. Önemli olan da o. Herkesin dünyayı kavrayış şekli farklı oluyor işte. ;-)
23 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: İlk insan ve ilk canlı nasıl yaratıldı bilmiyorum. Bana bilmediğimi itiraf ettirmeye çalışarak nereye varırsın onu da bilmiyorum. Sen de bilmediğini söylüyorsun, sonra aha bilmiyon işte lafı geveleme diyorsun. Benim teorim var senin yok demeye getiriyorsan, evet senin (eleştiri kabul etmeyen, yanlışlanamaması için uğraşılan) bir teorin var. Gerçi yanlışlanamamak da bilimsel kriterler açısından problem teşkil ediyor da, diğer problemlerin yanında devede kulak.
23 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Müslüman bilim adamlarının zamanın yöneticileri tarafından tehdit olarak görülmesi ile benim söylediklerim arasında ne ilişki var anlayamadım. İslam dünyasının bilgi mirasını kendi eliyle bitirmeye başladığı dönem tam da Osmanlı'nın yükselişinin bitmesine denk gelir. Osmanlı'nın en parlak devirlerinde sadece bilim değil, İslam da en üst seviyede yaşanıyordu. Nitekim bakteriyi 'Pasteur'den önce' keşfeden Akşemseddin, Hz. Muhammed'in fethini müjdelediği şehri fetheden padişahın hocasıdır.
23 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: O Boeing hikayesi evrim için söylenmiştir, sen de döndürüp bana yapıştırmaya çalışıyon :) Sen Allah'a inanmayınca pat diye yaratılma zor geliyor sana tabi. Ensest dediğini tam olarak bilmiyorum ama ortada başka insan olmadığı için mecburen kardeşler evlendi. Etrafta bir sürü insan mı vardı ki seçme şansları olsun? O zaman dünyada 7 milyar kişi yoktu maalesef, bir kereliğe mahsus cevaz verildi.
23 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: bir bilim bilim uydurmuşlar hepsi bu. :D Güzel sohbetti bu da. ;-)
23 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Sonuç olarak, dini inanca sahip olmak bilim yapmaya engel değildir. Dini inancı olmayıp da bilimsel yöntemi kendine rehber edinmemiş insanlar da vardır. Hoş, inançlı biri olarak diyelim ki, sen de bilimsel yöntemi rehber edinebilirsin. Yoksa bilimsel yöntemi rehber edinmiş biri olarak spagetti canavarına inandığımı söyleyebilirim. Ya da kendimin tanrının bir tezahürü olduğunu savunabilirim ve bu dünyaya bir misyon için geldiğimi de. Hmm, biri bana şizofrenik mi dedi? Yok canım, psikiyatri diye
23 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: gözlemi Takiyüddin de yapmıştı İstanbul'da. Ama ne oldu? Bu kuyruklu yıldızdan sonra Osmanlı savaşa girdi ve Takiyüddin'in bu gözlemi hayra yorulmadı ve rasathanesi kapatıldı ve kendisi de sürüldü. Danimarka'da ise Tycho özgürce gözlemlerini sürdürmeye devam etti. Osmanlı ise son verdi. Halbuki Takiyüddin'in başarılı birçok çalışması vardı.
23 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: gerçekleşmemiş miydi? İslam o dönemde Avrupa'ya çok şey katmış olsa da yine o mirası kendi elleriyle bitirmedi mi? Aydınlanmayı belki de İslam ülkeleri yakalayacaktı. Eninde sonunda pozitivizm ya da benzeri bir akım yeşerecekti. Düşüncenin götürdüğü yere giden insanlar. Ama olmadı. Tycho Brahe'nin yaptığı kuyruklu yıldız gözleminden sonra Aristotales'in evrenine bir darbe daha inmiş oldu. Ay üstü evren mükemmel değildi (Tycho bunun Ay'ın ötesinde olduğunu gösterebilmişti). Biliyor musun, aynı
23 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Sayıları az olmakla beraber o dönemde cesaretle fikirlerini savunmasını bilmişlerdir. Ancak bu bilginlerin yine müslüman devlet adamları tarafından sürgüne gönderildiğinden, işkence görüdğünden ve hatta öldürüldüğünden bahsetmemişsin. Her ne kadar çoğu dini reddetmiyor olsa da düşünceleri tehlikeli bulunmuştu. Yani senin şu anda övdüğün o insanlar bizim şu anda övdüğümüz bilim insanlarıydı ve fikirleri o dönemin sıradan insanına din dışı gibi gelebilmekteydi. Avrupa'da da benzeri şeyler
23 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Senin perspektifinden bu soru önem taşıyor çünkü. ;) Her neyse, sözünü ettiğin İslam bilginleri elbette taktire şayan işler başarmışlardır. Onlar sözünü ettiğim kişilerden, yani hem bilimi araç olarak kullanabilen hem de dini onunla bütünleştirebilen kişilerdendi (bkz. önceki yorumlarımdan biri). Antik Yunan eserlerini çevirmekle kalmamışlar, kendi görüşlerini de eklemişler ve özgün - senin dediğin gibi - birçok eser ortaya koymuşlardır. Bu arada aralarında dini reddeden düşünürler de vardı.
23 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Ah partocar, kayaya tosladın. Resmen Adem ile Havva'nın pat diye yaratıldığını söylüyorsun. Böyle bir şeyi iddia etmek bir hurda yığınında çıkan fırtınanın bir Boeing 720 oluşturabileceğini söylemekle aynı kapıya çıkar. Bir şeyi ha tesadüflerle açıklamışsın ha pat diye yaratıldı demişsin. Aynı yere varıyor: Bilmiyorum, Allah bilir (Evrim de herşeyi tesadüflerle açıklıyor deme aman, tesadüf açıklama değildir diyorum). Şunu mu sormalıyım o halde: Adem ile Havva'nın çocukları ensest mi yaptılar?
23 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: 11. yüzyılda katarakt ameliyatı yapan, 9. yüzyılda trigonometriyi icat eden, yine 9. yüzyılda med-ceziri keşfeden bilim adamları ve çağının en büyükleri olan Biruni, Farabi gibi büyük alimler Müslümanların içinden çıkmazdı. Avrupa sahip olduğu tüm bilgileri İslam kaynaklarından almış ve geliştirmiştir. Bugünkü bilimin yöntemi zaten kabul edilebilir değil. Aslında bilim yöntem olarak pozitivizmi kabul ederek metafiziği reddediyor ve kendi önüne set çekiyor.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Hz. Adem ve Havva'nın simge olduğunu söyleyen halt etmiş. Evrim olmadıysa ilk insanların olması zorunludur. Kayıt şartsız inandığım şeylerin hiçbirisini çürütebilecek bir kanıt yok. Din her şeye cevapları verip düşünmeyin cevabı burada deseydi, 10. yüzyılda sistem mühendisliğine öncülük eden, 8. yüzyılda hayvan gübresinden amonyak elde eden, Pasteur'den önce mikrobu bulan (Akşemseddin), 10. yüzyılda kılcal damar sistemini ortaya atan ve ilk kanser ameliyatını yapan,
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Dinin kullandigi arac farklidir. Bu iki aractan birini de kullanabilirsin ya da her ikisini de. Ikisini de kullanman gerektiginde inancina farkli bir yaklasim getirmen kacinilmaz olmaktadir. Bunu yapanlar var. Konusma soyut oldu ama anlasiliyordur umarim.
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Son olarak burada zaten evrimi tartismiyoruz. Yeri burasi degil. Ama sunu bilmelisin ki her seyden once bilimsel bilgi dedigimiz sey nasil elde edilir, bilimi bilim olmayandan ayiran sey nedir gibi seylerdir. Bilimin mantigini anlamaktir. Yaratiliscilarda bu yok: Bilime inanc. Bu, bilimin verilerine inanmak demek degildir; bu, bilimin yontemine inanmak demektir. Bilimi arac olarak kullanabilmek demektir - ki bilim bir cesit bilgi edinme, dusunme aracidir.
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Bu da insanin dogru olana yaklasma olasiligini arttirir. Ama din aslinda bunun onune set ceker. Gerisini dusunme der. Gercek budur zaten der. Bir gizemi baska bir gizemle (daha az karmasik) cozer. Basarisi da buradadir zaten. :) Yoksa herkesin tanri diyebilecegi bir kavram mevcuttur. Insanlar sadece buna bir kilif bulmak ister. Bir hikaye duymak ister. Muslumanlarin hikayesi de Islamiyetin tarihidir ve Kuran'dir. ;)
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: calisabilir. Ama din gercekte - bana gore - zaten gizemli olan bir seyi (varolusu) baska bir gizemle (dinin kendisi) ortmeye calismaktadir. Dine inanmazsaniz gizem kaybolacak diye bir sey yok. ancak bu gizem cok daha derindir ve insani anlamsizliga suruklemektedir. Din de bu yuzden var ya. Icinde cevaplarin bulundugu gizemli dunya. Ama beni tatmin etmiyor ve bircoklarini da. Bilim son noktayi hicbir zaman koymaz. Her zaman acik kapi vardir ve dolayisiyla fikirlerin siniri yoktur.
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Kutsal kitaplarin ele alinis bizimi degisir. Kimisi alegorik olarak gorur, kimisi kelime anlamiyla ele alir. Tabiki bir mumin kayitsiz sartsiz inanmak durumundadir. Bu da muminin zayif tarafidir. Sonucta gercekleri inkara kadar gider. Cunku temel inanci degistirmesi yasak oldugundan gozlerinin onune konan kanitlara da inanmaz, onlari inandigi dogmaya uydurmaya calisir. Bu da insani inkara goturur. Varolusu anlamanin tek yolu din degildir. Insan dogmalara inanmadan da varolusu kavrayama
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Evrim tartışması hiçbir zaman son bulmuyor. Bence bu tartışmaları sağlam bilgilere sahip olacağımız zamana bırakmamız lazım. İnsanlar için en önemli soru bu. Dolayısıyla içerik çok zengin, bilgi az. Zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış desem ne kadar uyar bilmem :)
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Guzel ozetlemissin fikirlerini. Soylediklerin sonucta bilmiyorum demeye variyor. Farkli kelimeler kullanmaya gerek yok. Mantiksal catiya baktiginda durum boyle. Nitekim son tahlilde bir mumin icin soylenecek son soz, Allah bilir'dir. Bu da bilmiyorum demektir. Yaratilisin arastirilmasi derken mecaz kullanmistim. Ama sen kelime anlamiyla aliyorsun bunu. Adem ve Havva da bir simgedir aslinda ama sen kelimenin anlami neyse ona inaniyorsun.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Evrimci bilim adamlarının hiç evrim olmadan benim ileri sürdüğüm gibi ama daha temele oturtulmuş bir görüşün doğru olabileceğini kabul etmeleri gerekir. Ancak evrimsiz bir bilimden bahsedilemeyeceğini söylüyorlar. Aksi bir görüşe kapalılar. Yaratılışçıların tez eksikliği aslında sadece yaratılışçıların değil, evrimcilerin de eksiğidir.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Bu ortamda, dünyada kendisinden başka bir tür bulunmaksızın yaşayabilecek canlıların ilk önce ortaya çıkması gerekir. Sonra bu canlılarla beraber yaşayabilecek canlılar, sonra yine aynı şekilde. Bunu herhangi bir yerden okumadım, duymadım. Sadece kendi tasavvurum. Aslında evrimciler de canlılar için tam da bu şekilde basitten karmaşığa bir var oluş tanımlıyorlar. Ben bunu yaşama ortamı için ileri sürdüm. Bu şekilde bir görüş ileri sürmemeleri yaratılışı savunanların en büyük eksiği denebilir.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Evrimciler şimdi evrim fikrinden vazgeçseler, evrim olmadı, o zaman nasıl oldu deyip araştırmaya devam etseler farklı bir sonuca ulaşmazlar. Yapılan araştırmalardan başka iki tarafın da elinde bir argüman yok. Eğer ben bilim adamı olsaydım şöyle bir görüş ortaya atardım. Canlılar değil hayat evrim geçirmektedir. Dünyada ilk başta canlı yaşamına uygun cansız ortamın oluşması gerekir.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Evrimin de 'Tanrı nasıl yarattı' sorusuna cevap bulması mümkün değildir. Evrimci bilim adamları Tanrı'nın canlıları yarattıktan sonraki süreci araştırıyorlar. Yani 'Tanrı yarattıktan sonra neler oldu' sorusunun cevabı verilmeye çalışılıyor. Kısaca Tanrı nasıl yarattı sorusuna cevap bulamayız. Yaratılışı savunanların bir tezinin olmadığını iddia etmeniz buradan ileri geliyor. Yaratılışçıların tezi evrimin olmadığıdır. Bu tezin eksikliği de 'evrim olmadıysa ne oldu' sorusuna cevap bulunamamasıdır.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Sadece Hz. Adem'in varlığını inkar etmek bile bir yaratıcıyı inkar etmeye yeter. Bir yaratana inanacaksanız onun bildirdiği her şeyi kabul etmeniz gerekir. Bu yüzden bilim adamlarından Tanrı'ya inanmayanları 'Tanrı nasıl yarattı' sorusunu değil 'nasıl var oldu' sorusunu yanıtlar. Yaratılışı savunan birisi Allah'ın nasıl yarattığını bilemez. Çünkü dediğin gibi canlılığın oluşumu hakkında bilgimiz yok.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Tanrı yarattı deyip yetinmekten bahsetmiyorum. Bu şekilde yetinmek senin deyiminle 'bilmiyorum' demektir, benim deyimimle de 'üzümünü ye bağını sorma'. Bilim adamları eğer evrime inanıyorsa 'Tanrı nasıl yarattı' sorusuna cevap bulmaz. Eğer Allah'a inanıyorlarsa kitaba ve peygamberlere inanmak durumundadırlar. Dolayısıyla ilk insanın Hz. Adem olduğuna da inanmaları gerekir. Evrimsel bir süreçte ilk insanın olması imkanı yoktur. İslam'da altı şarttan biri peygamberlere iman etmektir.
22 Mart 2013 . Ankete Git
partocar: Takip ettiğim bilim adamları sana göre yanlı. Çünkü senin görüşlerine eleştiri getiriyor. Evrimi çürütecek tezleri anlayabilmek için evrimi her ayrıntısıyla bilmek de şart değil. Evrime dayanak oluşturan mekanizmaların çalışmasının mümkün olmadığını gösteren deliller vardır. Belki Allah canlıları evrimle de yaratabilirdi, ama pek de öyle gözükmüyor. Yaratılışın izini sürmek imkansıza yakındır. Çünkü Allah yaratmadan önce ortada bir şey yoktur. Ondan bir iz bulamazsınız.
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: inanabilirim. Genel olarak bilimi - ozellikle de tarihsel bilimleri - kabul etmek zor. Yeni bir dusunce sekli cunku. Fikirlerimizi, inanclarimizi baskalarinin soylediklerine degil, kanitlara dayandirarak olusturmaya yeni yeni basladik. 300 kusur yillik gelenege karsi bilmem kac bin senelik gelenege meydan okumak kolay degil. Guzel sohbetti. :)
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Asil demek istedigin seye gelince, evet, ben de onu diyorum, milyarin ustunde insanin Islam'a inanmasi onu dogru kilmaz, degil mi? ;) Kanitin yok cunku. Bir zamanlar insanlar - neredeyse dunyadaki herkes - dunyanin duz olduguna inaniyordu. Bal gibi de yaniliyorlardi. Kanit ortaya cikinca her sey degisiverdi. Ama dinin kaniti dedigin sey zaten yine dinin kendini referans gosteriyorsa - hani 'ayetler var ya, nasil inanmazsin Allah'a' argumani :) - diyecek seyim yok. Ben de spagetti canavarina
22 Mart 2013 . Ankete Git
drosophila: Eger elinde bir teorin - teori kanitlanmis hipotezlerden olusur - varsa bir cevabin da vardir. Nasil sorusuna iliskin bir fikrin vardir. Tanri nasil yaratmistir sorusunun bir cevabi vardir. Aksi halde diyecek bir seyin yoktur. Nitekim canliligin olusumu konusunda cok az bilgiye sahibiz. Kisacasi bilmiyoruz. Tanri'nin alameti de diyebilirsin buna. Ikisi de ayni sey sonucta. Cunku ortada yanlisligini gosterecegin sey de yok.
22 Mart 2013 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: akionta . 22 Nisan 2012