Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Dininizin emrettikleri, söyledikleri şeyler bir gün bilime ters düşerse hangisini seçersiniz?

zateyani: Bugüne kadar bilimin içindeki saçmalıklar dışında benim inancım bilimle hiç çelişmedi, çelişecek olsa bile insanların oluşturduğu bilim yerine inandığım Allah'ın dediklerine inanırım.
agean: Ya ahiret hayatı varsa diyerek korkudan iman edilir mi? Ya varsa diyerek korkudan yaşam tarzını değiştirir mi insan? Bu çıkar ilişkisi değil midir? o zaman imanın samimiyeti nerede kalıyor? Ya cehennem varsa diye korkup,ya da cennet varsa diyerek büyük ödülü kapmak için iman edince. Çıkar ilişkisine girmeyecekmiyiz yaratıcıyı kandırmayacakmıyız? Yoksa iman edenlerin çoğu bunumu yapıyor? Siz benim adıma endişelenmeyin ben hesabımı veririm.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Lamarck ve Darwin'i aynı kefeye koymanızdan konuya hakim olmadığınızı anlıyorum.Şu kısa polemiğimizde sizin yazdıklarınızı defalarca okuyup, ne söylediğinizi anlamaya çalışıp size öyle cevap vermeye çalışıyorum. Ama yazdıklarınızla kendi yazdıklarımı okuduğunuzdan bile şüpheye düşürüyorsunuz.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Sevgili zateyani öğrenmenin sonu yoktur, her şeyin öğrenilmesi de mümkün değil öyle bir iddia da yok,demogoji yapmanıza gerek yok. Bilim sizin ahiret bizim olsun derken doğru söylüyorsunuz, sizin gibi ler bilimi inançları doğrultusunda yalan yanlış kullanıp eğitimsiz insanları kandırmaya çalışmadıkça zaten sorun yok. Siz ahiret inancınızla yaşayın bizde gerçeği arayışla.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
zateyani: Biz İslam büyüklerini nasıl görüyorsak siz de Darwin'i, Dawkins'i, Lamark'ı öyle görmüşsünüz. Kafanızda bitirmişsiniz meseleyi. Herkes istediğine inanır. Ben ölümden sonrasına inanıyorum. Hiçbir belge bulamadığınızı söylüyorsunuz; ama ya varsa? Bir daha araştırmanızı tavsiye ederim. Son sözüm budur.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
zateyani: Siz her şeyi öğrenmişsiniz halletmişsiniz. Ben ve benim gibiler hiçbir şeyi bilmiyoruz. Boş inançlara kapılıyoruz. Bilim sizin olsun, ahiret bizim. Öldükten sonra hangi taraf geleceğe yatırım yapmış görürüz. Kendi dediklerinizden başka bir şeye doğruluk ihtimali vermiyorsunuz. Hiçbir dayanak yok dediğiniz ahiret hayatına dair Allah dört tane kitap indirmiş siz bunu kabul etmeyip bilime tapmaya devam edin. Ne derseniz deyin siz bilime tapıyorsunuz.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: drosophila haklısınız, ancak islam devletlerinde ki bilimsel çalışmaların ( onlar ilim diyor) temeli islama dayanmıyor yani islamdan kaynaklanmıyor, dönemin ilerisinde olan mezopotamya kültürünün etkileri olduğunu söyleyebiliriz islamın geliştiği coğrafyada zaten kültürel alt yapı vardı. Belkide islam sayesinde batının gerisinde kaldı, olaya bir de bu yönden bakabiliriz.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
drosophila: Ama bu gozlem hayra alamet olarak yorumlanmadigi icin gozlemevi kapatildi padisah tarafindan. Takiyuddin de Istanbul'dan suruldu. Oysa ki bu gozlem Aristotalesci fizige darbe indiren gozlemlerden bir tanesiydi. Kim bilir, belki bizim de bir katkimiz olacakti yeniliklere ama olmadi padisahimiz engelledigi icin.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
drosophila: Ozgur dusunceye yer verilseydi bence ortadogu bugunkunden cok farkli olurdu. Batinin gerceklestirdigi aydinlanmayi daha oncesinden gerceklestirebilirdi. Hatta Islam kendi ateizmini yaratabilirdi. Biz maalesef Batinin ateizmini aldik, onu taklit ettik. Laiklik oraya mahsustu. Osmanli'da da benzer bir baski vardi. Mesela Tycho Brahe'nin gozlemledigi kuyruklu yildizi es-zamanli olarak Istanbul'da, gokbilimci Takiyuddin (isim hatali olabilir) de gozlemlemisti.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
drosophila: Islam Imparatorlugu doneminde kuskusuz cok onemli bilimciler vardi. Bircok yenilik gercekten de Bati'dan once Araplar tarafindan kesfedilmisti. Bati'yi onemli olcude etkiledigi kusku goturmez. Ancak sunu da bilmek gerekir ki Islam dunyasi maalesef bircok aydinini cezalandirmistir dine karsi cikiyor diye - ki bunlar cogunlukla dinsiz degildi. Kimini surmus, kimini kirbaclatmis, kimini ise oldurtmustur! Isin bir de bu yanina bakmak gerekir, neden Islam dunyasi buyuk bir cokus yasadi derken.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Dawkins maneviyat için, evren nasıl olmuştur, insan nasıl olmuştur, ölümden sonra ne olacak gibi cevabı zor sorular karşısındaki bilinmezliğin yarattığı korkunun, beyinde oluşturduğu imgesel yansımasıdır, bilinmezliğin oluşturduğu korkunun, genler tarafında üretilen hormonlar ile bastırılarak, beyin biyokimyasının değişmesine ve kişinin biat etmesine sebeb olur diyor.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Oxford üniversitesinden evrim biyoloğu Prof Dawkins, yer yüzünde bulunan yüzlerce dinin, generasyondan generasyona ebevyenler aracılığı ile aktarılan kültürel bir olgu (Mem) olduğunu söylemekte. Ama asıl önemlisi, dine yönelimin genlerin kontrolünde olduğunu belirtmesidir. Dawkins evrimsel süreçde, üremeyi belirleyen genler ile inancı belirleyen genler arasinda karşılıklı etkileşime dikkat çekiyor.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Adrenalin, insanda farklı kromozomlarda bulunan 8 gen tarafından değişik formlarda salgılanır. Bu değişiklikler bazen normların dışında büyük mutasyonlar şeklindede olabilir. Prof. Rowthurn 'Dindarlık, Doğurganlık ve Genler' üzerine yapmış olduğu bu çalışma genetikciler için yabancı olmayan bir konudur.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Örnek: Yılan gören tüm canlılar böbrek üstü bezlerinde bulunan Adraid geni tarafından adrenalin salgılanarak, beyin 'kaç' komutu verir. Tüm canlılar hayatlarında hiç yılan görmeseler bile yılandan korkar(istisnalar hariç). Sadece korkunun şiddeti farklıdır. Kimisi az, kimisi çok korkar. Korkudaki bu şiddetin farkı Adraid genindeki küçük değişikliklerden kaynaklanır. Gendeki bir harflik küçük bir değişiklik, farklı yapıda adrenalin salgılanmasına sebeb olur.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Her insanda aynı genler vardır, fakat her gen kişiden kişiye küçük değişiklikler içerir. Bu küçük değişiklikler deri rengi, boy, saç rengi, göz rengi, kan gurubu gibi, kişiden kişiye değişebilen yapısal farkların oluşmasını sağlar.Bazı genler ise korku, cesaret, neşe, heyecan, stres, inanç, sevgi, arkadaş seçimi, eş seçimi, yetenek gibi kişiden kişiye değişebilen fonksiyonel farkların oluşmasını sağlar. Bu genler çoğunlukla çevrenin etkisi ile çalışmaya başlar.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: İnsanın beş duyusu dışında kalan manevi konularda bilim neler yapıyor bazı alıntıları buradan paylaşabilirim.
8 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Ayrıca beş duyumuz dışındaki algı,bilinç,düşünce... gibi soyut diye tanımlanan insan davranışlarının hepsi bilimsel olarak açıklanmıştır. Hepsi biyokimyasal olaylardır ve kimyasal ve fiziksel olarak müspet açıklamaları vardır. Sadece gidip okumanız araştırmanız gerekiyor. Başka bir polemikte bu konuda yazmıştım bu konuda tartışmak istiyorsanız başka bir platform da yapabiliriz.
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Güneşin doğudan doğmasında bir sorun yok doğmaya devam etsin zaten. :)
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Diğer konuya gelirsek, ölümden sonra bilim bana ne verecek? Kişisel sormuşsunuz öyle yanıtlayayım hiç bir şey vermeyecek , hiç bir beklentim yok. Ama çocuklarıma ve geleceğe çok şey verecek. Bana ölümümden sonra bir şey vermeyecek diye gerçeği aramaktan vazgeçemeyiz herhalde. Maneviyatın ölüm sonrası ve öncesi ne verdiği ne götürdüğü meçhulken sorgulanması gereken bilim değil boş inançlardır. Her türlü manevi inancı boş inanç olarak tanımlıyorum, çünkü hiç bir dayanak noktaları yok.
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
zateyani: İster kabul edin ister etmeyin; güneş her zaman doğudan doğar.
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Eğer yazdıklarımdan bilimi amaç olarak gördüğüm anlamını çıkartıyorsanız bakış açılarımız gerçekten çok farklı 'daha önce yazdıklarımı lütfen tekrar okuyun' benim üzerine basarak söylemeye çalıştığım bilimin amacı gerçeği arayıştır. Gerçeği aramak da herhalde ters bir durum söz konusu değil? Belirttiğim üzere bilim ateizmi de ispatlamaya çalışmıyor herhangi bir inancıda. Eğer bilimin vardığı sonuçlardan memnun değilseniz ona söyleyecek sözüm yok, bilim hiç bir düşünceyi memnun etmeye çalışmaz.
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Tabi ki islam ülkelerinde de bazı bilim adamlarının çalışmaları vardı. Ancak Avrupa aydınlanmasını buna bağlamanız doğru değil. Kusura bakmayın ama karşılaştırma için islam tarihinden cımbızla bilim adamı ve sanatçı ayıklamak durumundasınız. söylediğiniz Akşemseddin'in buluşu ile ilgili ne yazık ki bir kaynak bulamadım önerirseniz okuyacağım. Bulmuş olsa bile pek kimseye duyuramadıklarından veya o dönem için önemsenmediğinden olsa gerek artık geçmiş olsun...
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
zateyani: Bu kainat doğayla sınırlı değil. Varlığını sadece 5 duyu organlarıyla ispatladığımız şeyleri kabul edip başka bir şey yoktur demek dar görüşlülük olmaz mı? İnsanda 5 duyu organı dışında ruh, sır, hafi, ahfa, kalp gibi manevi duyuları vardır. Bilim dediğiniz şey maneviyatı ve dini anlayabilecek kadar yetkin olamamıştır. Bu konularda bilim devekuşunun kafasını kuma gömmesi gibi aciz kalır. Belki de vicdanını dinlemek istemediğinden ya da kabul etmediğinden de olabilir.
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
zateyani: Bilimi bir amaç görmek ona tapmaktır. Dini inançlarımdan dolayı meselelere önyargılı baktığımı söylüyorsunuz. Bilimi amaç olarak görmek de onu putlaştırmaktır. Peki, bilim bilim dediniz; öldükten sonra bilim size ne verecek? Bunun cevabını da bilimle açıklayın bana. Bilim aklı gözüne inmiş, gözün gördüğünden başkasını reddeden bir şey olmasa gerek. Bilimin bir sistem oluşuna, kurallarına bir diyeceğim yok. Lise 3 felsefe ders kitabında da olan bu tanımları yazmışsınız ne güzel.
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
zateyani: Pasteur'den 4 asır önce mikrobu keşfedenin Akşemseddin olduğunu bilmemeniz sizin suçunuz değil, eğitim sistemini kuranların bu yolla bize tarihimizi unutturup bizi Avrupa'ya her açıdan özendirmek gibi emellerinin etkileridir. Tabii Selçuklu döneminde Bağdat'ın ve Endülüs'ün ilim merkezi olduğunu da duymamış olabilirsiniz.
7 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: çünkü 'Neden?' diye sorulduğunda 'Ben öyle diyorum/inanıyorum/istiyorum da ondan.' ya da 'Çünkü öyle buyurulmuş/istenmiş/emredilmiş.' ya da 'Çok düşünme, senin aklın buna yetmez; kabul et ve geç.' gibi klişelerden fazlasını verebilecek tek bilgi türüdür. Diğer bilgi türleri, insanı kesinlikler ve kurallar zinciriyle boğmaya çalışırken, doğada asla kesinlikler olmadığını,dolayısıyla insan yargılarının da kesinlikler üzerine kurulu olamayacağını fark edecek kadar ileri gidebilmiş tek bilgi türüdür
6 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Bilim kendisini, ne olduğunu ve ne olmadığını bilir. Somuttur, ayakları yere basar ve bilmediğini 'Bilmiyorum!' deme cesaretni gösterir. Diğer bilgi türlerinde olduğu gibi, uydurmaya, kişisel ve ispatlanamaz, doğada karşılığı bulunmayan veya aranamayan açıklamalar yapmaz. Öte yandan bilimde kesinlik olmaması, onun diğerlerinden başarısız ya da güvenilmez olduğu anlamına gelmez. Tam tersine, bilimin daha güvenilir; hatta din ve felsefe ile kıyaslanamayacak kadar daha güvenilir olduğunu gösterir;
6 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Çünkü metotlarını doğanın gerçeklerinden alır ve onlar üzerine kurar. Tüm insan müdahalelerini dışarıda bırakır, buna duygular, istekler, arzular, hisler de dahildir. Daha sonra, tarafsızlık zırhını metodu içerisine dahil eder, böylece düşünsel taraflılıkları da göz ardı eder. Konusunu sadece doğadan ve doğal olaylardan seçer, böylece hedefi sadece ve sadece gerçekten var olan olay ve olgular kümesi haline gelir. Bu sayede de diğer güvenilmez bilgi türleri gibi asla yolundan sapmaz.
6 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Bilim, 'gerçek' dediğimiz ve doğada herhangi bir insan müdahalesi olmadığı müddetçe değişmeksizin var olan olay ve olguları bulmaya en yüksek başarıyla ulaşabilen tek bilgi türüdür.
6 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: Bilimin amacını daha önce yazmıştım, sizin için başka benim için başka olamaz. Bilim bilimdir ve salt gerçeği arar. Sizin yazdığınıza göre ise bilim amaç değil tanrının kainatı yarattığı sonucuna ulaşmak için araçtır. Bir kaç kez söyledim ama yine yazacağım Bilim herhangi bir sonuca ulaşmak için kullanılan bir araç değildir. Böyle bir amaç için yapılan hiç bir çalışma bilimsel olamaz.
6 Mayıs 2012 . Ankete Git
agean: İlk defa sizden duyuyorum ve ikna edici bulmuyorum İslami kaynaklar Avrupa'yı aydınlatırken nasıl oluyor da kendi toplumlarını aydınlatamıyor? Yani söylüyorsunuz ki Galileo,Newton,Tesla,Einstein,Pascal,Kopernic,Hubble,Darwin,Voltaire ...burada saymadığım daha bir sürü bilim insanları, sanatçılar, düşünürler, yazarlar, şairler islami kaynaklardan etkilenerek mi Avrupa aydınlanmasına katkıda bulundular? Örneklemenizi rica ediyorum.
6 Mayıs 2012 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: akionta . 22 Nisan 2012