Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Sizce Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), ’’Atatürk’ün partisi‘’ iddiasına uygun siyaset yapıyor mu?

general_X: 'Atatürk'ün partisi' ile Atatürk'ü ayırmak lazım. Farklı devirlerin farklı CHPleri oldu. İzlenimim odur ki Atatürk'ün partisi olsa olsa 1937'de Bayar'ın başvekilliği dönemindeki CHP idi. Fakat o da ancak 1,5 yılı biraz aşkın bir süre yaşadı. 11 Kasım 38'de İsmet İnönü Celal Bayar yerine kendisini reis-i cumhur seçtirdi ve Atatürk ile 37'den kalan hesabı kapattı. O günden sonra CHP de Atatürk'ün partisi çizgisinden fersah fersah uzaklaştı. Bugün CHP diye bir parti olması da abesliğin daniskasıdır
Tatarizma: Asker 27 Mayıs'da ilericiliği,çağdaşlığı,aydınlanmayı,demokrasiyi öne çıkardıysa bu CHP'nin askerin yanında olduğunu değil askerin CHP'nin yanında olduğunu gösterir bu bir fikir birliğidir güç birliği değildir! Eğer şeyler bugünde geçerlidir eğer Ordu özüne dönüp AKP'yi korumayı bırakırsa bu CHP'nin asker yanlısı olduğunu değil askerin CHP yanlısı olduğun gösterir e buda kötü bir şey değildir..
8 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: AKP sırf seçimle geldi diye sivil anayasa ayağına rejim tehlikeye atılamaz onların dışı sivil içi cübbelidir! eğer akp anayasa yapmaya kalkarsa Laikliğin tanımını yeniden yapalım diyen bir zihniyete karşı elbetteki Cumhuriyetin değerlerini koruyanlar refleks olarak müdahale edeceklerdir!
8 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: general_x herşeyin bir yeri ve zamanı vardır elbetteki CHP'nin 1959 kurultayında demokaratik atılımların özünü oluşturacak hedeflerin belirlemesini asker yanlılarıydı gibi basit bir cümle ile özetleyemezsin..CHP ne yapsa asker yanlısı zaten sen ve senin gibilerin gözünde CHP iktidarı eleştirir asker yanlısı olur,CHP laiklik asker yanlısı olur,CHP 61 Anayasasının özünü oluşturur asker yanlısı komik olmayın yahu!
8 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Tatarizma Siyaset Bilimi okuyorum, son sınıftayım, bitirme ödevimi yazıyorum. Öğrendiğim en önemli şey siyasetçilere en az bir en fazla iki şans verilmesi gerektiği ve onlara yeni baştan sivil bir anayasa yapma imkanı sağlanmasının önemi. Yoksa geçikiyor ve iş siyaset dışı kurumlara kalıyor (CHP'nin 59da dedikleri zaten üniversiteden, askerden taraf olmasının icabıdır, tıpkı bugünkü gibi) Neden CHP 50'deki iktidar değişiminden önce anayasayı değiştirmedi? Bu sefer de bu tip sorular çıkar ortaya.
8 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: 61 Anayasası'nı büyük oranda İsmet Paşa'ya borçluyuz CHP'nin 1959 kurultayındaki temel hedeflerine bakarsak yapmak istediği demokratik atılımlar 61 Anayasasındakilerle birebirdir.!Dolayısıyla 61 Anayasasının arkasında bir siyaset adamı vardır aslında: İsmet İnönü...Ve onun dolayısıyla CHP'nin yaptığını Akp'den beklemen biraz boş bir bekleyiş gibi:)
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: 61 Anayasası konusunda emin ol ki hemfikiriz. Onu darbeci profesörlere borçluyuz. Ama bu bizi siyaseten ileri götürmedi çünkü siyaset dışı insanların yaptığı bir şeyi siyasetçiler benimseyemez. Siyasetçi millete karşı kendi yaptıklarından sorumluluk duyar. Anayasasını kurumsal siyaset içinde yapmayan rejimler hukukun üstünlüğü için başka kaynaklara muhtaçtırlar. CHP'yi, DP'yi, AP'yi, ANAP'ı, vb. partileri bundan dolayı çok sert eleştiriyorum. Sıra AKP'de o da yap(a)mazsa çok kızıcam. :)
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Kaldı ki şunuda belirteyim 27 Mayıs devrimi DP'nin baskıcı anti-demokratik tutumuna karşı yapılan ilerici bir devrimdir!..Türkiye'ye 61 Anayasası gibi tarihinde görüp görebileceği en demokratik anayasayı kazandırmıştır...
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Metin Toker'in İsmet Paşa'nın damadı olup olmamasına değil yazdıklarına bakmalısın öznel yorumdan çok nesnel kaynakları aktarmıştır kitabına Metin Toker..İsmet Paşa hiç bir zaman darbe hazırlayıcısı olmamıştır Kamil Karavelioğlu'nun Bir Devrim İki Darbe kitabı ve Şevket Çizmeli'nin Demokrasi Yıldızı Menderes? kitabı bilakis İsmet Paşa'nın demokratik rejimi olabildiğince hakim kılmaya çalıştığını belgelemektedir!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
fisun: Ben de teşekkür ederim gençler. Büyük bir zevkle izledim seviye ve bilgi dolu bir polemikti...
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Tatarizma 2007'den bakmıyorum olaya. Ödevim gereği dönemin gazetelerini taradım, sayısız kitap okudum. Hakkımda yanılıyorsun. Bu düzeltmeyi yapalım. Ayrıca 50-60 arası demedim 56-57 den başlayan süreç dedim. Ciddi fark var çünkü ordu içinde DP'ye karşı darbeci oluşumlar mantar gibi çoğalıyor (bkz: Orhan Erkanlı - Anılar, Sorunlar, Sorumlular). Metin Toker'i okudum tabii. Nasıl olsa damadı. Kuşkuyla yaklaşmak için yeterli sebep bence!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Bende teşekkür ederim General_X ama benim tek kaynaktam yazdığımı nerden çıkardın benim elimde İsmet Paşa'nın Kadro'da çıkan makaleleri olmak üzere bir çok kaynak var..İnönü hakkında emin ol bir çok kitapta okudum sana burada sadece 3'nü önerdim istersen daha fazlasınıda önerebilirim?!..Ben araştırmadan hayran kalmadım araştırdıkça hayran kaldım Atatürk'ede İnönü'yede iyi ki Türkiye halkı böyle iki büyük önder görmüşler...
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Hayranlık gözleri kamaştırır ve bazı önemli hususların göz ardı edilmesine sebep olur. Ben hiç bir şeye hayranlık duymam. Hep sorgularım, bildiklerimi paylaşırım, tartışırım. Sen bana tek bir kitaptan yola çıkarak cevaplar verdin ama ben bu polemikte epey bir müellif ve eser ismi zikrettim, gazetelerden bahsettim. Kaynakları çeşitlendirmeden, tek bir eserden bu kadar kesin doğrulara(!) ulaşılamaz.. Ama gene de seviyeli ve içi dolu bir tatışma oldu, teşekkürler.
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: General_x tan matbaası baskınını hala tarihin şartlarına göre yorumlayamıyorsun olayları her şeye 2007 nin açısından bakarsan tarihte bir çok olay kınanmalıdır ama böyle bir şey yapamayız bu objektiflikten uzaklaşmak olur.!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: İsmet Paşa 50-60 arası en onurlu mücadelelerinden birini vermiştir onun kuklalaştığını söylemek gülünçtür.Bele,Karabekir,Orbay Mustafa Kemal'inde problemi olduğu insanlardı hatta Mustafa Kemal'in İsmet Paşa'dan daha fazla sorunu vardı bu insanlarla! Evet İsmet Paşa SCF'yi eleştirmiştir ancak kapatılmasına karşı çıkmıştır bir partinin önde gelen ismi hükümetin başkanı elbetteki rakip partiyi eleştirecek bu demokrasinin kuralı !
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Nezihe Aras'ın Mustafa Kemal'in Devlet Paşası,Metin Toker'in Demokraside İsmet Paşa'lı yıllar kitaplarınıda ben sana önereyim o zaman...
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Tatarizma işimize nasıl gelirse öyle demokrasi uygularız diye bi şey söz konusu olamaz. Demokrasinin dayandığı bir siyaset felsefesi vardır ve özünü teşkil eder. Ülkeden ülkeye demokrasi olmaz, onun adı keyfi demokrasidir! SSCB piskopattı, salalım hükümet partisinin üyelerini, basalım matbaayı! Bu ufacık bir matbaayı koca bir tek parti rejiminin kendine muhatab görmesidir, bir noktada ezikliktir. Acı ama bu konuda lafımı esirgeyemeyeceğim.
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Evet İnönü'ye hayranım Milli Şef'e hayranım bunu gizlemiyorum o benim Mustafa Kemal'dan sonra 2.önderimdir! Ben Yakup Kadri'nin politikada 45 yıl adlı kitabını okudum ama o Yakup Kadri 1961'de CHP'den milletvekili olmuştur e bu ne perhiz bu ne lahana turşusu sonra partide istediğini bulamadı diye istifa etti bir kaç yıl sonra İsmet Paşa'yı yerden yere vuran kitabını çıkardı bu adamın samimiyetine güvenilebilir mi? Şevket Süreyya'nın 2.adam üçlemesi
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Atatürk İnönü'ye göre daha samimi idi. Ama İnönü durumdan rahatsızlığını sürekli göstermiştir; sonuçta Atatürk'ün yaptığı demokrasi adına İsmet İnönü'nün CHP'sinin karşısına İnönü'nün sevmediği aksine Atatürk'ün kendine yakın bulduğu arkadaşlarını çıkarmasıdır. Orbay, Okyar, Kaya, Karabekir, Bele, ve saire güçlü isimlerdi. İnönü bu isimlere nasıl razı olabilirdi? Dönemin gazetelerinden Hakimiyet-i Milliye'yi okursanız Serbest Fırka'ya nasıl saldırıldığını görürsünüz.
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Kardeşim dediğim gibi Tan matbaasının basıldığı yıllarda Stalin'in psikopatlıkları yüzünden memlekette sosyalizm korkusu vardı bunun suçunu CHP'de değil SSCB'nin akıl sağlını yitirmiş yönetiminde arayacaksın..Tan matbaası halk tarafından komünist olarak algılanmış ve basılmıştır bu zamandan bakarsak yanlıştır ama tarihi dönemine ve şartlarına göre yorumlamak zorundasın!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: 56-57 sonrası, 60 darbesi ve devamındaki süreç İnönü'nün gün geçtikçe 'kuklalaştığı' dönemdir. Araştırmalarda 50 sonrası siyaseti bırakmamış olması CHP'nin 65'teki acı yenilgisine en büyük sebep olarak gösterilir. Devamında sahneye Ecevit çıkıyor zaten. Burada saatlerdir İnönü hayranlığınızı beyan edip durdunuz. İnönü'yü bir de Yakup Kadri'den okumanızı tavsiye ederim; kitabın adı 'Politika'da 45 yıl'. Övmek gerçekleri balçıkla sıvamaktır. Bundan imtina etmezsek çok acı çekeriz.
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Mustafa Kemal ve İsmet İnönü belkide tarihin görüp görebileceği en demokrat kurucu liderlerdi! Mustafa Kemal çok partili demokrasi isteğini İsmet Paşa'ya "Bu işi biz yapmazsak kimse yapamaz İsmet" diyerek özetlemiştir..İsmet Paşa'da ondan aldığı bayrakla 1946'da çok partili sisteme geçmiştir..Ayrıca yine Atatürk "Ben öyle bir rejim istiyorum ki birileri bir süre sonra karşıma çıkıp Osmanlı Saltanatını bile savunabilsin" demiştir..Bu insanlara demokrat değil demek gerçek dışıdır!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: Mustafa Kemal'i ve İsmet Paşa'yı demokrasi karşıtı göstermek gerçekten çok yanlıştır! Mustafa Kemal ve İsmet Paşa İttihat ve Terakki'ye girmişler ama orada hep fikir ayrılıkları var olmuştur..Bu İttihat ve Terakki ile Mustafa Kemal ve İsmet Paşa'nın fikir ayrılıklarının başlıcası ordunun siyasette işi olmadığıdır..Mustafa Kemal gençliğinden Cumhurbaşkanlığına hep bunu savunmuştur..
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Tan Matbaası CHP üyesi gençler tarafından tarumar edilirken ne kadar da anti-emperyalist bir tavır içindeydi Atatürk'ün partisi!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Demokrasi konusunda ne İsmet İnönü ne de Bayar samimi idi. Bizde demokrasi yüz yılı aşkın bir süredir tesis edilmeye çalışılıyor. Ama olmuyor. Bunu İttihat ve Terakki, İnönü yanlısı tek parti hükümetleri, DP, daima baltaladı. Atatürk, İnönü, Bayar ittihatçıydı. Bu adamlar için devletin güvenliği, bekası önceliklidir. Bu isimler merkezin ta kendisidir. Bayar'ın tek farkı asker kökenli olmaması ama bu açığını da Atatürk ve mirası olan ordusuna bağlılıyla göstermiştir.
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: general_x İsmet Paşa kuzeyinde Stalin gibi bir psikopat varken elbetteki Türkiye'deki sosyalist hareketle hoşgörülü davranamazdı çünkü Türkiye'de o zamanki Sosyalist hareketler Stalinizmide savunuyordu..!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: O Demokrasi için elinden geleni yapmıştır yetmemiş son ve belkide en büyük demokratik katkısı olan 61 Anayasası'na öncülük etmiştir..61 Anayasası'nın demokratik getirileri CHP'nin 1959 kurultayındaki hedef bildirisine tıpatıp benzemektedir..Böyle bir adama anti-demokrat demek akla mantığa sığmaz!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
general_X: Tatarizma N. Demirağ'ın Milli Kalkınma Partisi bitirme ödevim. Başında milli kelimesinin bulunması tamamen Bakanlar Kurulu onayına bağlıydı. Hükümet neden müsaade etti? San Fransisko Toplantısı'nın sonuçlarına uyduğunu göstermek ve ülkede çok partili rejime geçildiğini göstermek için! O zaman neden sosyalist partiler kapanmaktan kurtulamamıştı? Lütfen biraz etraflıca ele alın bu mevzuları. Birine Bakanlar Kurulunca izin veriliyıor diğerine İç işleri bakanlığı müsaade etmiyor!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: İsmet Paşa darbe için 10 yıl bekledi iddiası saçmadır o 10 yıl içinde İsmet Paşa 3 kez ölüm tehlikesi atlatmıştır Uşak'ta ve Kayseri'de DP'li partizanların saldırısına uğramıştır Topkapı olaylarında ise Celal Bayar'ın İstanbul emniyet müdürüne verdiği "Öldürün keratayı gebertin keratayı" şeklindeki emirle öldürülmek istenmiş ama kurtulmuştur..tüm bunlara rağmen DP'lilere uyarısını yapmış böyle giderseniz "Sizi ben bile kurtaramam" demiştir..
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Tatarizma: İsmet Paşa gerçek demokrasiye gönül vermiş bir insandı general_x evet 50 seçimlerinden sonra askerler İsmet Paşa'nın kapısına gelerek gerekeni yapalım mı diye geldiler ama İsmet Paşa bunu kabul etmedi şiddetle red etti o "Bu yenilgim en büyük zaferimdir" diyecek kadar demokrat olgunluğa erişmiş bir insandı dünyadan başka biri gösterin bana iktidarından kendi isteği ile vazgeçen gösterebilirmisiniz?!
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Ugugug: Hadi O geçememiş olsun, ne zaman geçilecekti o zaman, şu anda hâlâ geçelim geçmeyelim diye tartışıyor mu olacaktık?
7 Nisan 2008 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: sahtiyan . 26 Mart 2008