Anket Sitesi

Yorum Üzerindeki Polemikler

Organ bağışının zorunlu olmasına ne dersiniz?

milliyetçi42: Caiz değil.
hasbolat: Organ bağışı câiz değildir diyemeyizç Hatta organ bağışında bulunmak sevaptır ki diyânet işleri başkanlığı da organ bağışı yapılmasını desteklemektedir.
18 Ocak 2008 . Ankete Git
appeliuss: yani şöyle mi anlamalıyım din,kültür,milliyet bakımından aynı mı olmalı alan veren.. ben böyle bir açıklama da görmedim.. var mı onu bunu ayırın diye bi ayet?
8 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: maksat kimin malını kime veriyorsun
8 Eylül 2007 . Ankete Git
appeliuss: sayın miliyetçi burada okuduğum kadarı ile caiz değildir sonucu çıkmıyor. hükümünü bulamadıkları bişey hakkında yorum yapmaları zaten garip yeterince. eğer yorumlamamda hata varsa söyleyin herkesi bu hatadan kurtaralım. eğer para olayı ise caizliği bozan organ zaten parasız veriliyor.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
appeliuss: 'zaruret halinin giderilmesi için yapılması zorunlu ve başka bir çare olmayan bütün yasakların zaruret miktarınca işlenmesinin caiz ve mübah olduğu sonucuna varmışlardır.' denemsi olayı özetlemektedir.'Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında (ölmeden önce) buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanmas' zaten bu şekilde yapılıyor
5 Eylül 2007 . Ankete Git
appeliuss: şimdi adamlar hüküm yok diyor. hüküm olmadığı için de aslında yorum yapmamaları gerekiyor. ayrıca organ bağışuı durup dururken yapılan bir şey değildir. zaruriyet söz konusudur zaten. aslına bakarsanız kur'an da bununla ilgili kesinliklede bir hüküm vardır eğer evrensel ve tüm zamanlara hitap ediyorsa. bulamamaları doğru yere bakmamalarındandır. yani hüküm yok caiz değil de çık işin içinden olmaz.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
mervve: Teşekkürler.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
fisun: Milliyetçi42 arkadaşım, sağol emek verip bizi aydınlatmışsın. Emeğine sağlık. saygılar
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: el-İsra Suresi , 70; et-Tin Suresi, 4 el-Hidaye, el-İnaye ve Feth’ül-Kadir 1/65; Fethu babi’l-İnaye, 1/126; Fetevay-ı Hindiye, 2/390 Cessas, Ahkamü’l-Kur’an, 1/156; İbnü’l-Arabi, Ahkamü’l-Kur’an, 1/55; Kurtubi, 2/232 ve 7/73; İbn Hazm, el-Muhalla, 7/426 Fetevay-ı Hindiye, 2/296; el-Va’yü’l-İslami, Sayı 137, Yıl 1396, Kuveyt; Istılahat-ı Fıkhiye,3/157 Fetevay-ı Hindiye 2/390
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması, Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gerekir.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Hastalığın bu yoldan tedavi edilebileceğine tabibin zann-ı galibinin bulunması, Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması, Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında (ölmeden önce) buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması,
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Yurdumuz dışında, çeşitli İslam Ülkelerinin yetkili kişilerince de aynı yolda fetvalar verildiği bilinmektedir. Kurulumuzca da aşağıdaki şartlara uyularak yapılacak organ ve doku naklinin caiz olacağı sonucuna varılmıştır. Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayatî bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının, meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi,
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 19.01.1968 gün ve 3 sayılı gerekçeli kararında ise “yalnız hayatı kurtarmak için değil, bir organı tedavi etmek, hastalığın tedavisini çabuklaştırmak için de kan naklinin caiz olduğu, tıbbi ve hukuki kaidelere riayet edilmek şartıyla kalp naklinin de caiz olacağı...” ifade olunmuştur.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Nitekim, Müşavere ve Dinî Eserleri İnceleme Kurulunun 25.10.1960 tarih ve 492 sayılı kararında, “tedavileri için kan nakline zaruret bulunan hasta ve yaralılara başka kimselerden kan naklinin; başka kimselerden alınacak parçaların takılmasıyla görmeleri mümkün olduğu takdirde; hayatında buna izin vermiş olan kimselerin, ölümlerinden sonra gözlerinden alınacak parçaların bu durumdaki kimselere takılmalarının caiz olacağı...” beyan edilmiştir.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: İslam fakihleri, açlık ve susuzluk gibi, hastalığı da haramı mübah kılan bir zaruret saymışlar, başka yoldan tedavileri mümkün olmayan hastaların haram ilaç ve maddelerle tedavilerini caiz görmüşlerdir. Günümüzde kan, doku ve organ nakli ve tedavi yolları arasına girmiş bulunmaktadır. O halde, hayatı veya hayatî bir uzvu kurtarmak için başka çare olmadığında, kan, doku ve organ nakli yolu ile de bazı şartlara uyularak, tedavinin caiz olması gerekir.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: şer’î hikmetlerin husule gelmesini temin için, yakınlarının rızası alınarak, ölüler üzerinde otopsi yapmanın caiz olacağı ve bu gibi sebepler dolayısıyle ölüye gösterilmesi gereken hürmet ve tekrimin zevaline katlanmanın, İslamî hükümlerin bir gereği olduğu...” ifade olunmuştur.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: “...âmmenin menfaat ve maslahatı göz önünde tutularak, bilinmeyen bir hastalığın bilinir hale gelmesi, hastalığın bilinmemesinden doğacak âmme zararının önlenmesi, hayatta bulunmaları sebebiyle daha şayan-ı ihtiram olan hastaların tedavilerinin sağlanması gibi maslahat ve
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Fetva vermişler, canlı bir kimseyi kurtarmak için, ölünün bir parçasını itlaf etmeyi caiz görmüşlerdir. Nitekim, Müşavere ve Dini Eserleri İnceleme Kurulu’nun 16.4.1952 tarih ve 211 sayılı kararında, özetle;
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Bilinmeyen hastalıkların öğrenilmesi ve hayatta bulunmaları sebebiyle ölülere nisbetle daha çok şayan-ı ihtiram olan hastaların tedavilerinin sağlanabilmesi için, yakınlarının rızası alınmak suretiyle, ölüler üzerinde otopsi yapılmasının caiz olacağına,
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Organ ve doku nakli caiz ise hangi şartlarla caiz olduğunun bilinmesi gerekmektedir. İslam fakihleri, karnında canlı halde bulunan çocuğun kurtarılması için ölü annenin karnının yarılmasına, Başka yoldan tedavileri mümkün olmayan kimselerin kırılmış kemiklerinin yerine, başka kemiklerin nakline,
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: O halde, ölmüş kimselerden tedavi maksadıyla organ ve doku alma ve bunları hasta veya yaralı kimselere nakletme konusunda bir hükme ulaşabilmek için; Zarurete binaen, cesedin kesilmesi, organ ve dokularından bir kısmının alınmasının caiz olup olmadığı, Hastalığın tedavisinin zaruret sayılıp sayılmayacağı (Haram ile tedavinin hükmü)
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Söz konusu ayet-i celilelerden, İslam fakihleri, zaruretlerin bir ölçüde dinen yasaklanmış şeyleri mübah kıldığı ve zaruret halinde sadece ayet-i kerimelerde beyan edilen yasakların değil, zaruret halinin giderilmesi için yapılması zorunlu ve başka bir çare olmayan bütün yasakların zaruret miktarınca işlenmesinin caiz ve mübah olduğu sonucuna varmışlardır.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Sünnet'te açık hükmü bulunmayan ve her devirde karşılaşılan yeni yeni meselelerin hükümleri, İslam fakihleri tarafından bu umumi kaideler ile hükmü bilinen benzer meselelere kıyas edilerek çıkarılmış, hiçbir mesele cevapsız bırakılmamıştır. Organ ve doku nakli konusunda hükmünü tayinde de aynı yola baş vurulması uygun olacaktır. 9) meşru olduğu beyan buyrulmuştur.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Nitekim dinimiz, bir kısım fiil ve davranışları yasak kılmış, Kitap ve Sünnet bunları tespit etmiştir. Sözgelimi murdar hayvan (meyte), kan, domuz eti, şarap... vb. şeylerin yenilip içilmesi, alınıp satılması, ilaç olarak kullanılması haram kılınmıştır. Ancak zaruret halinde bunlardan zaruret miktarında (ölmeyecek kadar) yenilip içilmesinin (el-Bakara, 173; el-Maide, 3; el-En’am, 11Ancak dinimizde, Kitap ve Sünnet’in delaletlerinden çıkarılmış umumi hükümler ve kaideler de vardır. Kitap ve
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Bilindiği üzere, insan mükerrem bir varlıktır. Mahlukatı içinde Allah onu mümtaz kılmıştır. Bu itibarla normal durumlarda ölü ve diri kimselerden alınan parça ve organlardan faydalanılması, insanın hürmet ve kerametine aykırı görüldüğünden, İslam fakihlerince caiz görülmemiştir. Ancak, zaruret durumunda, zaruretin mahiyet ve miktarına göre bu hüküm değişmektedir.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: Yapılan müzakere sonunda : Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde, organ ve doku nakli konusunda sarih bir hüküm bulunmamaktadır. İlk müçtehit ve fakihler de, kendi devirlerinde böyle bir mesele söz konusu olmadığı için, bu ameliyyenin hükmünü geniş şekilde açıklamamışlardır.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
milliyetçi42: DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARI (Organ Nakil) KARAR TARİHİ : 03.03.1980 Hacettepe Üniversitesi Tıp. Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Haberal’ın ölmüş kimselerden alınacak organ ve dokuların, tedavileri ancak bu yoldan yapılabilecek hastalara nakli konusunda, Başkanlık Makamından havale olunan dilekçesi Kurulumuzca incelendi.
5 Eylül 2007 . Ankete Git
appeliuss: polemiği okuyamadım ama sonuçta diyanetin açıklamaları var bu şahsa bu yorum yapma hakkını kim vermiş de caiz diyor bilemiyorum. ayrıca bu caiz değilse herşeye gücü yeten gerektiğinde ilham veren allah organ nakli yapmamızı sağlaycak bilgi ve teknolojiyi bulmamızı engellerdi. yani bile bile lades de olmaz.
3 Eylül 2007 . Ankete Git
fisun: Özelime mesaj atıp beni taciz eden sizsiniz. tabiki cevap verdim ve sizi engelledim. Buyrun istediğiniz kadar konuşun.....
3 Eylül 2007 . Ankete Git
female: Yok.
3 Eylül 2007 . Ankete Git
Anketi oluşturan üye: yalnızdeniz . 6 Şubat 2007