Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Realizmin babası Machiaveli'nin en ünlü sözlerinden biri şudur:'Amaç, aracı meşrulaştırır'. Yani devletin belli bir amaca ulaşmak için ne yaptığı önemli değildir, sonuç o devlet için iyiyse, devletin kullandığı araçların başkaları için kötü olmasının (savaş, işgal, tehdit. . . ) hiç bir önemi yoktur. Devleti siz yönetecek olsaydınız, bü tür bir yönetim şeklini benimser miydiniz?

sol: Bu realizm olsaydı gerçekçilik acınacak birşey olurdu asla benimsemezdim.
31 Ekim 2012
Kurtulus99: Günümüzde Machiavel'in tüm külliyatını reddedip,sadece 'Makyavelizm' tanımıyla,onu da 'amaca giden her yol mübahtır' argümanıyla akılda tutmak ; Machiavel'i anlayamayıp,acele siyaset üretenlerin terminolojiye bağışladıkları yanlışlardan birisidir.Tarihi hiçbir şey tarihsel perspektife oturtulmadan anlaşılamaz.Dönemin Avrupa'sında adil yönetim ve özgürlük arayışı kuşkusuz Machiavel'in de ilgi alanıydı.Adil yönetimi tasvir ederken de sadece belirtilen argümanı değil,toplumun refahını da gözetmişti
25 Haziran 2012 . 1 üye beğendi
bjk1903: Devlet, insanî duygu ve hasletlerle yönetilemez. Belirli sertlik gerektirir. Kendi menfaatleri için dünyada kabul gören bazı etik değerleri dikkate almayabilir. Tabiî bunlar fütursuz bir zalimliği ve hodbinliği de doğrulabilir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca devlette devamlılık önemlidir. Yönetime gelen her yöneticinin vicdanî kanaatleri devletin işleyişine müdahil olmamalıdır. Aksi takdirde sağlam bir devlet yapısı, uzun süreli stratejik plânlamalar ve politikalar teşkil edilemez.
14 Haziran 2012
dpd06: Ben devletin başında olsaydım bu kadar zalim olmazdım herhalde ama Machiavelli boş konuşan bir adam değil.ABD'nin,İran'ın,Rusya'nın bugünkü uluslararası arenadaki tavırlarını açıklayan kitabı var adamın ve bu kitap 500 yıl önce yazılmış.Ben yapmam desem de oraya çıkınca kimin ne yapacağı hiç belli olmaz.Hobbes'un da dediği gibi insan doğası kötüdür,bencildir.Güç eline geçince ne olur bilinmez.Bush ve ekibi kadar zalim olmazdım ama heralde.
11 Aralık 2010
as1908: Şimdi sorsan hayır ama öyle bir konuma geldiğimde ne yapardım kestiremiyorum. Bu tespit ahlaki olmamakla birlikte doğrudur. Zira tarihe bakarsanız bu şekilde davranmayan devletlerin maalesef yok olduğunu halklarının da sömürge olduğunu görüyoruz.
30 Eylül 2010
ukela: Amacıma gidecek en steril aracı tercih ederdim. Üzgünüm Machiaveli aynı düşünmüyoruz :)
7 Şubat 2010
padişah: Şeffaflığını kaybeden ülkeler karanlıkta kaybolur!
23 Ocak 2010
sincap: Amac devleti soymak, kuruluşları satmaksa hayır elbette
8 Ağustos 2009
umutcul: Adam gerçekçi, dolayısıyla gerçekte mevcut olanı söylüyor. Ben şimdi ne kadar 'Hayır ben öyle yapmam, önce insanlık ! Bir yandan yaparken bir yandan kırmak bana göre değil', desem de nafile, tamamen duygusal konuşmuş olurum. Bu işin doğasında var, şimdi farklı söylesem de oraya erişince o doğaya ben de uyarım muhtemelen ve araç amaç karşısında önemsiz kalır.
9 Mayıs 2009
pelinnnn: Üniversitedeyken Machiaveli'den fenalık gelmişti, okul bitti kurtuldum diyordum şimdi de burda karşıma çıkıyor :(
5 Mayıs 2009
sevgiozlemi: Mesela bir Lenin, Stalin gibi olmayı da meşru kılmaktan bahsediyorsanız, ben bu şekilde olmayı istemezdim.
5 Nisan 2009 . Polemikleri Oku
hashasius: Ergenekon'dan ne farkımız kalırdı o zaman.. Benimsemiyorum
1 Nisan 2009
quartz: Devlet, devlettir. Süregelen ve hiç değişmeyecek olandır. Yönetici ise gelip geçicidir. Devleti benim yönetmem mümkün olamaz. Eğer devleti ben yönetiyor isem ben devlet isem zaten aracımı amacımı sorgulayacak durum olamaz. Bazı mekanizmalar vardır ayrıca devlet kavramını gözeten süregelmesini sağlayan işte bu mekanizmalar bazen hoşumuza gitmeyen çarkları çalıştırabilir.
22 Mart 2009
ekinox: Benim dünya görüşüme ters bir söylem ama sonunda insanlık kazanacaksa kanlı bir devrime hayır demem. Kendi içimde çelişkiye düştüm.Bu konuyu biraz düşünmem lazım.
17 Mart 2009
keremege: Tüm temennilerimiz barış, insanlık, kardeşlik içinse, bu tür bir yönetim şeklini benimserim demek olur mu?
14 Mart 2009
siyahmasal: Bunu benimseyecek bir anlayışım olsa bugün İsrail'in yaptıklarını kınayan ben kendimle çelişen ikiyüzlü bir insan olurdum.Çok büyük tehditlerde savaşı anlayabilirim ama onun dışında ırkçı nedenlerle bunu yapmam mümkün değil.Benim yöneteceğim mutlu mesut devlette ancak masallarda olur,bu çağda beni çiğ çiğ yerler..
9 Mart 2009
danzig: Tabii ki kesinlikle hayır zaten bunu uygulayan devletler tüm dünyanın nefretini kazanıyorlar...
7 Mart 2009
ayazcem: Eğer devlet yönetiyorsanız zaten mecbur kalıyorsunuz bazı şeyleri yapmaya...Yani dışardan yapmam demek kolay...Yani Obama falan hayranları varya hayal aleminde Obama vicdanlı merhametli olursa Amerika büyük güç olamaz...
7 Mart 2009
cagri1: Araçlar amaç haline getirilirse burada amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olur. Devlet için önemli olan halkın mutluluğu ve kaliteli yaşamını sağlamaksa insan üzerine yatırım yapmalıdır yok amacı silahlanma, sömürücülük ,yolsuzluklar , haksız kazanç ile menfaat elde etme ise halkın mutluluğu hakları önemli değildir . Devlet için amaçlar ve araçlar doğru kullanılırsa bundan kazançlı çıkacak olan millet olur.
6 Mart 2009
pinokyo: zor bir soru araçtan ve amaçtan kasıt ne o önemli
4 Mart 2009
berxay: Ben kendi çıkarlarımı düşüneceğim diye diğerlerine zarar vermem. Bu yüzden hayır.
4 Mart 2009
servetcembar: 'Yurtta sulh,cihanda sulh'a göre yönetirdim ben ülkemi...
4 Mart 2009
delizeybek: İnsan hakları devletten bile önce gelir.
3 Mart 2009
ulusalci: İnsanlık nerde kaldı. tabiki devletimiz için hayırlı olan her yolu denerken insanlıktan da çıkmamak lazım.
2 Mart 2009
ibrahimpekin: Tabiki bunu istemezdim. Bugün Amerika gibi, İsrail gibi mi olalım? Sonucunda mutluluk var diye, sövülsün mü arkamızdan? Barıştan, kardeşlikten yoksun mu kalalım? İtibar mı sarsalım yoksa?
2 Mart 2009
salkımsöğüt: Diktatöryalar her zaman yok olmaya mahkumdur, tarih örneklerle dolu.
1 Mart 2009
niyazi94: Örneğin; bir savaşta, milletin o kadar can kaybedecek, maddi-manevi zarara uğrayacak.Nasıl olucakta iyi olacak?Böyle bir yönetim biçimini benimsemem..
1 Mart 2009
Ugugug: Zaten benim felsefem bu yalnız bir farkla, amaç dışı sonuçlar da amaç kadar önemli.
1 Mart 2009
Anketi oluşturan üye: dpd06 . 1 Mart 2009