Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Tarihte yaşayan filozofları incelediğimizde, çoğunun maddi olarak iyi durumda olduklarını görüyoruz. Bugün, özellikle de Türkiye'de, yeterince filozof yetişmediğini görüyoruz. Bu durumda, bir ülkenin filozof yetiştirmesinde maddiyatın etkisi var mıdır?

pırıl_pırıl: Seçenekler çok ters olmuş. Aslında maddi açıdan iyi olmayanlar daha çok düşünebilir diye düşünüyorum...
24 Şubat 2018
cherry24: Belki paranın da etkisi olabilir ama, filozof yetişmemesinde daha da önemli olan etken bence serbest bir düşünce ortamının var olamaması.
25 Haziran 2011
ny12da: Derdi tasası olmayan insan daha rahat düşünür.
16 Ocak 2010 . 1 üye beğendi
Mohikan: Ah olmaz olur mu,sor bakalım açlara aklından ne geçer şimdi? Olmak yada olmamak mı,yoksa toklukla açlık mı?İşte bütün mesele bu.
8 Haziran 2009
cobain: Tabiiki vardır. Ancak burada maddi durumu iyi derken zaten günümüzdeki gibi belli bir kesiminki gibi zenginlikten bahsedilmiyor. En azından adam karnını doyurabiliyor, yaşayabileceği bir yer var. Bir insan yemek, ev vb. sorunlarla uğraşırken oturupda felsefemi yapıcak zaten yeteri kadar sorunu varken. Tabiiki insanın düşünmesi için maddi durumunun iyi olması gerekmez herkesin aklı var, ama burda filozoftan bahsediyoruz hafife almamak lazım...
18 Eylül 2008
leylimley: Hiç alakası yok, ne zenginler gördüm içi boştu, ne yoksullar gördüm dağ köylerinde kafası dopdolu , eğitimsiz aydın ve düşünen...
7 Eylül 2008
Leyla-tr: Tabiki vardır. İnsanın maddi durumu iyi olmayınca düşünüpte ne yapsın önce karnını doyurmaya bakıyor günümüzde insanlar düşünmek karın doyurmuyor.
4 Eylül 2008
yeldaayda: Bizim ülkemizde maddi durumu iyi olanlar özentili bir şekilde yaşıyorlar
11 Temmuz 2008
quartz: dönemin maddiyatını ne açıdan bu güne göredeğerlendiriyoruz? filozofsa eğer ihtiyaçları da ona göre olur. bence bizler düşünce sistemlerimizi geliştiremiyoruz ondan olmasın.
15 Mayıs 2008
Dilemma: Düşünmek parayla mı?
16 Mart 2008
ayla01: iyiki türkiyede cok filozof yok, eger olsaydi insanlarin akli yerinde olmazdi
26 Şubat 2008 . Polemikleri Oku
ekinox: insanın salim kafayla düşünebilmesi için karnının tok olması gerekir bence. yarın ne yiyeceğim diye bir derdin varsa felsefe yapamazsın , hiçbirşey yapamazsın aslında ama felsefe hiç yapamazsın...
26 Ocak 2008
siyahmasal: Ne alakası var sadece insanları düşünmekten soğutuyorlar o kadar.....
22 Ocak 2008
servetcembar: Düşünebilen insanların değil itaat edenlerin günüdür bugün...
27 Kasım 2007
karged: Kim demiş bizde filozof yetişmediğini? İbn-i Sina, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Şeyh Şaban-ı Veli daha bir sürü büyüğümüz filozof değil mi, din alimi olmanın yanında?
27 Kasım 2007
gossde: Felsefe düşünme yetisir.Maddiyatla alakalı değildir.
6 Kasım 2007
Tun-cem: İnsanın karnı açsa sadece ekmek düşünür.
23 Ekim 2007
eylül1903: evet zaten felsefenin ilk yunanistanda oluşmasının nedeni her türlü refah ortamının oluşması ve insanların kendilerini düşünceye vermeleridir bu yüzden insanın rahat bir ortamda olması gereklidir...
22 Ekim 2007
mukanhan: Çok güzel bir konuya değinmişsin, teşekkür ediyorum. Bir kaç istisna dışında bence maddiyat fikir üretmekte çok önemli. Karnı tok olan insan fikir üretir.
8 Eylül 2007
katatua: kötü ortamda insan düşünceye değil alığına dalar karnını nasıl doyurur onu düşünür ama bir de şu açı var filozofların hepsi maddi imkanları kısıtlı insanlarmış...
28 Temmuz 2007
selmauygur: Tabiki maddiyatı iyi olan diger konularda düşünür.Midesi guruldayan oturupta "bir ben var benden içerü" diyebilir mi?
16 Temmuz 2007 . Polemikleri Oku
kalben: Herşeyi çağının şartlarında değerlendirmek gerekir.İnsan bildiği kadar düşünebildiğine, filozoflar da sadece düşünen değil, okuyan, araştıran insanlar olduğuna ve tarihte maddi imkanı olmayan insanların filozofların yaptığı ilmi yapmasının mümkün olmadığına göre.. Şimdi şartların aynı olduğunu düşünmüyorum. Görece olarak maddi imkanları az olan insanlarda okuyup, araştırıp düşünce üretebilirler. Kısaca şimdiki şartlar ve imkanlar farklı.
14 Haziran 2007
oblomovv: Elbetteki vardır.Bir yerde felsefenin doğması ve gelişmesi için gerekli şartlardan birisi de ekonomik hayattır.Felsefenin ilk kez M.Ö. 600 yılında İyonya'da çıkma sebebi de yine şehrin ekonomik düzeyi ve ilk filozof Thales'in maddi durumunun iyi olmasıdır.
31 Mayıs 2007
7agrubu: bence vardır eğer dediğiniz doğruysa.çünkü ülkemizde böyle insanlara gerekilen ilginin gösterildiğini sanmıyorum.
26 Mayıs 2007
buffydog: Tabiki vardır.Türkiye bunun gibi gerekli şeylere para ayırmaz.Ne kadar gereksiz şey var Türkiye orda
6 Mayıs 2007
mervve: düşünmek parayla mı?
28 Nisan 2007
ekonet: maddi olarak özgür olan insan daha rahat düşünür. evet maddiyatın büyük etkisi vardır.
27 Nisan 2007
62yurtsever: İnsanın maddi kaygısı olmayacak ki birşeyleri araştırmak adına zaman ayırabilsin.Ülkemizde öğretim görevlilerinin haline bir bakın, anlaşılmayacak gibi değil bu durum.
11 Mart 2007
siyenpi: maddiyatın etkisi olduğu gibi filozof bilim adamı vs. nin devletin dsteğine ihtiyacı vardır.
28 Şubat 2007
dilek06: decart 'düşünüyorum o halde varım demiş'o zaman bu soruya göre fakir olan insan düşünmüyorsa biz onu yok sayıcaz öylemi tabi filozofluk manasında düşünmekten bahsediyorum...bugün hangi zengin filozof olmuş ki ülkemizde?yada bu ülkede bir filozof var da bizmi cahiliz..düşünme bir yetenektir,akıl işidir maddiyatla bağdaştırılamaz bence..
19 Şubat 2007
Anketi oluşturan üye: yadigarca . 1 Aralık 2006