Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Kökeni Antik Yunan'a dayanan, alınacak siyasi kararların belirli aralıklarla yapılan referandumlar sonucu karara bağlandığı ve günümüzde İsviçre'de uygulanan direkt demokrasi sistemine Türkiye'de de geçilmesini ister misiniz?

servetcembar: Seçim manyağı olduk zaten...Şu anda nüfus buna engel...Olmaz yani,gerçekleştirilemez...
1 Mayıs 2018
ibrahimpekin: Uzun hikaye referandum. Verimli olmaması muhtemeldir.
1 Nisan 2013
Mohikan: Uygulansa güzel de, nüfus bakımından büyük bir kitleyiz. Antik yunanda küçük sitelerden oluşan bir düzen vardı ve gerçekten de doğrudan demokrasi uygulanabiliyordu,aynısını bizde uygulamak mümkün değil.Ona keza İsviçre de bizden küçük.
9 Mart 2013 . 1 üye beğendi
pinokyo: Referandum çok tuzlu olur. Nüfus çok, masraf çok. Birde sırt pırt yasa değişiyor. Her hafta piknik gibi seçime gideriz, bizim üzerimize olmaz bu kazak hafız.
23 Kasım 2012
anafor: Olabilirdi aslında, fakat 75 milyonluk bir ülke için referandum pahalı olurdu sanırsam.
1 Kasım 2012
umut.44: Ben artık en çok da kalabalığa güvenemiyorum. Oy verme konusunda belli başlı kriterler olsa belki. Ama o kriterler neler olabilir derseniz, bilmiyorum...
28 Ekim 2012
ayazcem: İnsani gelişmişlik seviyemizi arttırabilirsek uygulanabilir.Şu aşamada bir şey değiştirmez.Referandum aklıma geliyor.Tayyip istedi evet dediler.Çoğu soruyu bile okumadı :))
23 Ekim 2012 . 1 üye beğendi
cagkan: fakat bunun ülkeye maliyeti olmadan zaman ve mali açıdan ayarlanırsa yararlı buluyorum. Teknolojiyi bu konuda kullanabilmek yeterli olur. Ancak , bazı ülke kararları halkın iradesine bırakılamayacak kadar gizli bilgi içerebilir. elma ile armutun ayrılarak yapılması dogru olacaktır.
21 Ekim 2012
cranberry92: 75 milyonun yaşadığı ve seçmen nüfusu oranının İsviçre'deki orandan kat be kat yüksek olduğu Tükiye'mde doğrudan demokrasi uygulanması format dışıdır. Bu kadar basit.
19 Ekim 2012
bjk1903: Belirtildiği gibi Türkiye'nin yüksek sayıdaki nüfusu bu sistemin uygulanabilirliği için en büyük engeldir. Bunun yanı sıra medyanın psikolojik yönlendirmelerine kolayca kanan, Türk siyâsetinin genlerine işlemiş din istismarcılığına prim veren Türk milletinin çoğunluğunu yasa yapacak ve oylayacak eğitim seviyesine sahip değildir. Birçok zorluk çekerek, kanlı bir Millî Mücadele ile kazandığımız devletin ve milletin bekâsını ilgilendiren hayatî meselelerin bu sistemle muhafaza edilmesi çok zordur.
18 Ekim 2012
daRe.: Gönlü ve aklı cahil ülkemizde mi ? Kesinlikle hayır.
18 Ekim 2012 . 1 üye beğendi
Faran.: Türkiye'de her grup Türkiye adına konuşmuyor malesef. Ülke adına en iyisi halkın çoğunluğunun seçtiği tek parti tarafından yönetilmektir bana göre.
17 Ekim 2012 . Polemikleri Oku
umursamaz_: Nüfusun büyük bir sorun olduğunu ben de ne yazık ki biliyorum. Sadece farklı görüşteki insanlar bu konu hakkında ne düşünüyor diye merak ettiğimden oluşturduğum bir anket.
16 Ekim 2012
berxay: Türkiye'de ve İsviçre'de referandum bir olur mu? Nüfus, ekonomi ve Türkiye'deki tuhaf demokrasi anlayışı buna izin vermez. Olursa güzel olurdu ama Türkiye buna hazır değil, en azından 2023'e kadar.
16 Ekim 2012 . 1 üye beğendi
dpd06: İsviçrenin nüfusu 7 milyon, Türkiyenin ise onun neredeyse 11 katı. Oturup düşünmek lazım aynı sistem 75 milyonda işe yarar mı? Temsili demokrasiyle yönetiliyoruz ya şimdi, bence katılımcısına geçmeden şu temsili demokrasiyi bir adam etsek, adım adım yani. Misal yerel yönetimlere daha fazla sorumluluk verilse, merkezi yapı hafifletilse o zaman katılımcı demokrasiye daha rahat geçilir ama bir şu ülkenin haline bak bir de gelişme iste, şimdilik olası değil.
16 Ekim 2012 . 1 üye beğendi
Anketi oluşturan üye: umursamaz_ . 16 Ekim 2012