Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Varlık felsefesinde 'ilk madde nedir?' sorusuna her filozof kendince cevaplar vermiştir. Kimisi idea olarak ( gerçek dünya - diğer bir deyişle ahir yaşam), kimisi Ateş olarak ( 'yakılan her varlık özünü kaybeder o zaman en temel madde ateşin kendisidir' ) cevap vermişlerdir. Hatta o dönemde bile 'varlığın kaynağı her varlığı oluşturan atomdur' denilmiştir. Ancak en ilginç cevap Pisagor'un verdiği 'Varlığın kaynağı sayıdır' cevabıdır. Ona göre her varlığın bir konumu vardır. Bir hacmi vardır. Pisagor dünyanın sayısal bir düzen üzerine kurulduğunu ve bu yüzden temel maddenin sayı olduğunu söylemiştir. Peki Pisagor'un bu görüşü size göre nasıldır?

baltam: Evren sanıldığı kadar düzen içinde değildir; mantıksız bir cevap.
19 Mart 2015
partocar: Günümüzün ünlü filozofu Oduncu Salih Usta'ya göre varlığın kaynağı odundur. Hem de meşe odunu.
24 Mart 2013
dpd06: Kendisine katılmıyorum, gerçi altın oran diye birşey var ama sadece fiziksel varlıklarda geçerli olan birşey bu, soyut varlıkları ne yapacağız?
29 Aralık 2011
padişah: Pis agor niye böyle söylemiş acaba?
25 Ocak 2010
gamzet2: Bir ara bu anketi iyice düşünüp, ilgililerden de fikirllerini alacağım. Şu anda hiçbir şey söyleyemem. böyle anketleri ve düşünceleri de severim açıkçası.
22 Kasım 2009
ışıl_ışıl: 'Sayı' ama neyin sayısı? Atomun mu elektornun mu? Varlığın kaynağı sayı değildir bence ama düşüncenin devamı doğru, dünya sayısal bir düzen üzerine kurulu bence.
29 Haziran 2009
niyazi94: Vallahi mantıksız gelmedi aslında ama kesin budur demek için yetersiz..
28 Mart 2009
siyahmasal: Sadece sayı yeterli gelmiyor bana çünkü sayılarla ifade edilemeyen durumlar da var,ama dünyanın sayısal bir düzen üzerine kurulu olduğunu da kabul ediyorum.Benim kafam karıştı açıkçası...
13 Aralık 2008
xmystery: Şimdi tabi ki ben onun düşündüğü kadar ayrıntılı düşünemeyeceğim ama sayı ya.Sonuçta sayıları biz yarattık,bizim yarattığımız bir şeyin bizi yaratması biraz absürd bir durum ortaya çıkarıyor.
9 Aralık 2008
fidem: Hayatımda kendime göre çözemediğim ve kafamın alak bullak olmasına neden olan en baş konulardan biridir. Çok okudum çok araştırdım, çok konuşabilirim ama bir sonuca varamadım henüz. Yine de sayı bana da şu an için en mantıklı cevap olarak gözükmekte. Yine de fizik, metafizik ve felsefeyi güncel takip ediyorum. İnat ettim bulacağım. Valla bak.
7 Aralık 2008
Tun-cem: Pisagor matematikten bize çok çektirse de katılıyorum.Her şey sayı üzerine kuruludur.
5 Aralık 2008
pinokyo: Benim aklıma pek yatmadı.
4 Aralık 2008
ayazcem: Çok gıcık alıyorum o Pisagor'dan.:)...Ben katılmıyorum kendisine ama felsefeci değilim tezini çürütmeye çalışmak gibi bir niyetim yok...
4 Aralık 2008
servetcembar: Ben de Pisagor olsaydım,sayı derdim temel madde için...:)
30 Kasım 2008
sevgiozlemi: Açıkçası felsefe konularında kendime özgü bir yorum yapabilecek kadar bu konuda kendimi yeterli göremiyorum. Ama bu anketten anladığım kadarıyla Pisagor sorularına mantıklı bir cevap bulabilmek için her şeyi bir kalıba sokmaya, çalışmış, yani sanki elle tutulan, gözle görülen maddelere inanırım gibi bir anlayış var.
29 Kasım 2008
zattirizat: Bir sürü şey söylenmiş hepsini nereden tutarsan tutarlı gözükebilir, hangisinin doğru olduğunu da söylemem. Ama çok ilginç ve güzel bir cevap olduğu doğru.
29 Kasım 2008
ekinox: “İnsan hayvandan bilinciyle, diniyle veya aklınıza gelen herhangi bir başka şeyiyle ayrılabilir. Ama insanın kendisi, geçim araçlarını üretmeye başlayınca, kendisini hayvandan ayırt eder; bu gelişmeyi de insanın fiziksel yapısı koşullar. Geçim araçlarını üretmekle insanlar, dolaylı olarak , maddi yaşamlarının ta kendisini üretiyorlar demektir"...Karl Marx...varlık maddedir...
28 Kasım 2008
ibrahimpekin: Pisagor deli değil sonuçta. Onunda doğrusu o şekilde. Fakat düşüncesi mantıksız olmasa da, Pisagor'a hak verenlerin sayısı yeterli değildir.
27 Kasım 2008
meşmet: olabilir ama daha iyi araştırılmalı bu konu...
27 Kasım 2008
Ugugug: Varlığın temeli boş kümedir. Herhangi kümeler ise enerjinin temelidir, her formdaki enerji kümelerin farklı aileleriyle oluşur ve her enerji türü bir topolojik uzaya karşılık gelir. Diğer taraftan çok iyi bilindiği gibi enerji kütleye dönüşebilir ve bu da taban enerjinin iç içe girmesiyle gerçekleşir. İç içe girmiş enerjiler sayıları tanımlar. Diğer taraftan belirtisiz ve negatif enerjiler bunu bütünler, sonra bu sayılar bir araya gelerek tensörleri oluşturur. Tensörler de maddenin temelidir.
27 Kasım 2008 . Polemikleri Oku
drosophila: Galileo'nun dedigi gibi, evrenin dili matematiktir. Pisagor haksiz sayilmaz.
27 Kasım 2008
Anketi oluşturan üye: lord_jandon . 25 Kasım 2008