Anket Sitesi

Ankete Yazılan Yorumlar

Immanuel Kant 18. yüzyılda yaşamış bir filozoftur, bugün dünyanın birçok yerindeki okullarda Kant'ın barış felsefesi öğretilir. Kant hayatı boyunca Kaliningrad'da 15 km'lik bir daireden dışarı hiç çıkmamış ve şöyle demiştir:'insanların düşünceleri beyinlerinin içinde cereyan eder, başka bir yere gitmekle bu düşüncelere bir şey ilave edilemez. Dolayısıyla benim bu daire içinde kalmam dünyayı tanımama engel değildir'. Peki siz Kant'ın bu görüşüne katılıyor musunuz?

blackrace: Katılmıyorum. O günün şartları bunu söyletmiş olabilir. Gezip görmeden diğer kültür ve dini inanışlara şahit olunmadan, belli bir daire içinde nasıl düşünce yükseltilebilir ?
9 Ağustos 2018
mstf011: akıl veriyle çalışna bir organdır. Duyu organları ve yaşanmışlık bu verileri sağlar. Eğer oturduğun yerden dünya bilgilerine hakimsen doğru ama hiç kimsenin ister otursun ister gezsin bütün bilgilere sahip olması mümkün değildir.
21 Kasım 2012
sol: Yok ya katılmıyorum yeni yerlerde çok şeyler öğrendiğimi düşünüyorum
14 Ekim 2012
bjk1903: Bu düşünceye katılmıyorum. Yeni yerler görmenin insanın ufkunu genişleteceğini düşünüyorum.
16 Haziran 2012
pırıl_pırıl: Başı sonu ayrı cümle gibi bu. Acaba çeviri hatası mı var? Çünkü düşünmekle tanımak farklı şeylerdir. Dünyayı tanımamak düşünmeye engel değildir belki ama o daire içinde kalmak dünyayı tanımaya engeldir :)
27 Kasım 2011
umutcul: Katılmıyorum çünkü, insanlar bir konu hakkında düşünce sahibi olması için önce onu görmesi ve yaşantı sahibi olması lazım. Kant benim modelim değil zaten.
25 Temmuz 2011
sevgiozlemi: Ben katılmıyorum. Teorik bilgi sınırlıdır diye düşünüyorum. İnsan gezerek görerek çok fazla şey öğrenebilir.
16 Temmuz 2011
ukela: 'Immanuel Kant 18. y..' buraya geldiğim an bu anket dpd06'nın kesin dedim :) Ysnılmamışım... Kant amcaya gelince bir yere kadar haklı olabilir ama tamamen haklı bulduğumu söyleyemeyeceğim.
15 Temmuz 2011
keremege: Bir yandan düşünüyorum; İnsan, her durumda ya da her yerde kendini geliştirebilir. Ama diğer taraftan gözlemlediğim kadar; küçük yerlerde yetişen insanların düşünceleri de sığ oluyor biraz. Karar veremedim, insana göre değişir o halde...
30 Haziran 2011
cranberry92: 'Çok gezen bilir.' diyenlerdenim.
25 Haziran 2011
cherry24: Bence, insanların başka yerleri, başka düşünceleri rahatça tanıyıp anlayabilmeleri için onlarla mutlaka yakınlaşmaları gerekir. Tabiki bu Kant'ın felsefesi ama hayır, katılmıyorum.
25 Haziran 2011
servetcembar: Çok haksız sayılmaz aslında ama değişebilir ve yenilenebilir bir beyne sahipseniz Kant'a kulak asmamak lazım gelir...
2 Haziran 2011
as1908: Tamamen imgelere dayalı düşünceler soyut olarak değerlidir ve felsefenin konusu yapılmalıdır. Ama dünyayı tanımak başka bir şey. Doğaya hele hele insana dokunmadan dünyayı tanıyamazsınız. Kant günümüzde yaşasa, her gün bir şeylerin değiştiği ve algıların sürekli sapma gösterdiği bir dünyayı, dört duvar arasında nasıl tanıyabilir ve tanımlayabilirdi.
25 Nisan 2011
balaban84: dünyada barışın neden uygulanmadığını algılanamadığını şimdi anladım...
2 Mart 2011
Önert: Şehirler içindeki insanlarla anlamlıdır. Yada insanlar şehirlerini içinde taşırlar.
24 Şubat 2011
selcuk74: Bu görüş ancak bir felsefeci için doğru olabilir
22 Ocak 2011
uslu yadigar: Ben yine de farklı ortamların insanlara daha fazla şey öğrettiği kanısındayım.
22 Ocak 2011
pinokyo: Bunun basit versiyonu 'Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?' :) Ben pek Kant'a katılmıyorum. Bilim dünyası affetsin.
20 Ocak 2011
hashasius: O daire çapında kalmış felsefesi.. Daha farklı olurdu bence.
16 Ocak 2011
risusx: Ne kadar çok görürsen o kadar çok fikir üretebilirsin... Duyduğuna inanma, gördüğünü de inanmadan önce süz... Sorusu olan?
15 Ocak 2011
ibrahimpekin: Katılma oranım katılmama oranımdan oldukça yüksektir. Sonuçta dünyayı tanıdığını iddia edenlerin, dünyayı gezdiğine inanmak zor. Ben bile dünyayı ne kadar tanıyorsam, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışına çıkmadan tanıyorum :)
15 Ocak 2011
ayazcem: 15 km'den dışarı çıkmamak bana göre değil ama o sorulmuyor tabi :) Şöyle düşünürsek aslında yine de engeldir.O zamanın şartlarına göre değil tabi bu zamana göre konuşuyorum...Düşüncenin değişmemesi konusunda haklı ama dünya her km'de değişir.
15 Ocak 2011
Tun-cem: Kuyu içinde yaşayan kurbağa , dünyayı kuyunun ağzı kadar görür.Tıpkı sorgulama yapamayan biadcı insanlar gibi.Kant bence biraz sıyırmış.Ama şu da bir gerçektir ki; kafa değişmedikçe dünyanın diğer ucunada gidilse, kafadaki tüm soru işaretleri de birlikte gelir.
14 Ocak 2011
berxay: Bunu söyleyen bir kişinin derslerde öğretilmesi ilginç.
14 Ocak 2011
Kurtulus99: Bana göre görünen madde düşünceyi oluşturduğuna göre,başka bir madde ile etkileşimde olmak düşüncelere daha fazla olgunluk ve zenginlik ilave eder.
14 Ocak 2011
dpd06: Açıkçası ben katılmıyorum,hala da anlayabilmiş değilim nasıl evrensel bir barış teorisi yazabildiğini.Bütün bilimcilerde var demekki aşırı zekadan kafayı yeme durumu:)
14 Ocak 2011
Anketi oluşturan üye: dpd06 . 13 Ocak 2011